Tandsköterska – en sport

Jag har kommit till insikten att tandsköterska ej är ett yrke, utan en sport. För ni känner väl svetten lacka, systrar och bröder?

Jag tittar på klockan. Startskottet går strax. Dags att lägga upp strategin. Jag går igenom dagens schema med patienter, noterar svåra passager och möjliga hinder, samt var jag kan vinna tid om det krävs. Därefter ser jag till att startbanan är redo; yt-desinficerar och dukar upp för första omgången. Två rum redo, klara färdiga. GÅ!

Jag känner av dagens puls, studsar lite på stället innan jag tar sats och möter första patienten i väntrummet. I samma sekund som jag öppnar dörren tar jag fram min viktigaste utrustning; leendet! Visst är tid viktigt, men i vår gren ges de avgörande extrapoängen av våra medspelare; patienterna. Lyckas vi bra med konsterna ”bemötande” och ”service” kammar vi hem de stora siffrorna, och vinner dessutom oftast tid.

Fula tricks gillas inte i vår sport, däremot smart strategi. Förberedelse är A och O och kan avgöra dagen. I en tidslucka förbereder jag små kit bestående av plastmugg med en spolspruta, kanyl och liten flaska koksaltlösning. Slippa plocka ihop smått när det väl gäller är av största vikt.

Trots vår ibland skräckinjagande mundering med full maskering i form av munskydd, hörselskydd och visir ter vi oss alltid väna och mjukt vänliga. Men låt er icke luras, det är ett trick vi tandsköterskor tränat hårt för att bemästra. Det är en komplex sport som inte bara kräver snabbhet och uthållighet. På sportsidorna skrivs det ideligen om den omtalade ”tandsköterskeauran” vars kod ingen utomstående lyckats knäcka.

”Alltid ligga steget före tandläkaren” är något vi tandsköterskor förväntas sträva efter. Först ska vi vara! Klart det är sport. När Svenska Mästerskapen för Tandsköterskor går av stapeln får man huka sig för flygande kanyler och säga nej till den flödande spriten. Det är en actionfylld sport som ter sig bedrägligt lugn och ordningsam på ytan.

Misstänker du att din tandsköterska är dopad? Se åt ett annat håll och var glad att du har henne. Ni vann just ännu en dag tillsammans.

Johanna Ene

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Johanna arbetar på en privatklinik utanför Göteborg. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

 

Senaste inläggen