När alla nummer är avstängda

Med en rynka mellan ögonen slår jag patientens telefonnummer, då denne inte dykt upp på sin tid. Vad är det som händer, till och med de mest ordningsamma slarvar bort sina tider. Suck. I luren får jag meddelandet att mobilnumret är avstängt. Jaha, ja det är inte ovanligt nu för tiden har jag märkt. Folk byter nummer och tandläkaren är absolut den sista att få veta. Jag ringer hem. I örat hör jag det kyliga meddelandet ”Numret har ingen abonnent”.

Kylan fortsätter vidare längs min ryggrad och ut genom händerna samtidigt som min hjärna tänker ”Nej…”. Den där känslan av att redan veta och förstå, men man måste ju ändå kolla. Försäkringskassan: ”… handlägges manuellt…” Nej, fy fan. Jag tänker att jag inte behöver göra en personsökning hos Försäkringskassan för jag bara vet att den här personen inte alls har flyttat utomlands. Istället googlar jag namnet och där är dödsannonsen så svart och vit.

Men du var ju här precis innan jul! Och nu missar du din tid… för du vet också att tandläkartiden är det viktigaste. Två månader fick du efter att vi senast sågs. Ingen ålderdom och ingen sjukdom vi fick kännedom om. Jag skickar många tankar och undrar.

Jag vet inte hur vanligt det är att man verkligen känner i hjärtat när en patient gått bort. Det beror såklart på vilken relation man skapar och om man är på en plats där sådana är möjliga. När jag träffat någon så många gånger, talat om allt och ingenting särskilt och fått ett litet fönster in i personens liv. Skrattat ett gäng skratt ihop, suckat allvar en stund. När alla nummer är avstängda och den kalla kåren kilar längs min ryggrad, då vet jag att jag har fått så många fina kontakter och möten med människor. Om än bara här och där och då och då. Jag älskar mitt jobb för det och hoppas att jag gett ett korn av gott till de som aldrig mer kommer ha en gulfärgad ruta i tidboken.

Imorgon vill jag ge extra många guldkorn till de jag möter.

 

Med Vänliga Hälsningar

Johanna Ene, tandsköterska
www.tandskoterskan.net

 

Johanna Ene är tandsköterska och arbetar på en privatklinik i Göteborg.
Hon driver också en privat blogg Tandsköterskan.net

Senaste inläggen