Slösa inte tid på en elev

Jag hör på många håll att det inte finns tid att ta emot tandsköterskeelever för deras LIA (lärande i arbete, praktikperiod). Vi är alla smärtsamt medvetna om att tid är det dyrbaraste vi har, och den måste användas till det absolut viktigaste. Vad nu det är, i ett perspektiv lite längre än våra näsor?

Jag hör också från spridda håll att det är svårt att hitta en tandsköterska. Visst finns det sköterskor, men att hitta RÄTT tandsköterska. Så det är alltså viktigt med tid och viktigt med rätt tandsköterska. Om du får ”fel” sköterska, ja då antar jag att det kommer kosta dig tid? Sedan har vi det gamla uttrycket ”kostar det så smakar det”, och jag gör således uträkningen att vill du ha rätt sköterska i framtiden så behöver du vara villig att betala med din tid nu. En investering guld värd.

Måste det vara så jobbigt och tidskrävande som det sägs, att välkomna en student en stund? Jag vet faktiskt inte, men nu är det på tiden att jag tar reda på det och betalar tillbaka för de otroligt fina praktikperioder jag fick under studietiden. På några minuter klickade jag iväg ett mail till en skola och talade om att vi gärna tar emot en elev, strax därpå fick jag ett väldigt glatt mail tillbaka!

Visst har jag också massor att göra och är supertrött när dagen är slut. Men jag ser det inte bara som en extra arbetsbörda att ha en elev bredvid. Precis som när jag var ny tyckte min chef det var en tillgång med någon som hade nya tankar och de senaste kunskaperna direkt från utbildningen. När någon ska lära av en får man verkligen tänka till för att inte bara säga rätt utan också göra rätt, kanske missar jag slentrianmässigt något. Perfekt tillfälle att syna sitt eget arbete, för inte en endaste liten skit är perfekt. Kan jag lära mig mer så är allt vunnet. Visst får jag lägga ner tid, men jag är säker på att jag vinner på det. Dessutom känns det himla bra att forma byggklossar för vår framtid, det är ju en ynnest att få vara med i den processen!

Är du rädd att axla ett för stort ansvar och inte kunna ge en bra LIA-tid? Ta reda på vad eleverna bör få ut av praktiken först. Ring upp en utbildning och prata med dem, du lovar inget bara för att du frågar. Kanske oroar du dig i onödan för att tiden inte ska räcka till? Och ni som ansvarar för utbildningarna, maila ut information om LIA:n till kliniker i närområdet så att de får upp ögonen för behoven och känner sig tryggare i vad det innebär att ta emot en tandsköterskestudent.

Jag jobbar privat på en liten klinik och det är mitt eget initiativ som tandsköterska att ta emot och handleda en student. För att jag vill, tycker det ska bli roligt och ser det som en bra erfarenhet att ha varit handledare. Och inte minst för att de tandsköterskor som utbildar sig nu kan komma att bli mina arbetskamrater en dag.

Läs också:
Sökes: Praktikplatser till tandsköterskor
Vem behöver en tandsköterska

 

Bästa Hälsningar
Johanna Ene, tandsköterska
www.tandskoterskan.net

 

 

Senaste inläggen