Tandvården i låg profil

Hur profilerar vi oss egentligen? I helgen var det Nationella Munhälsodagen och jag sprang ner på stan för att kolla läget. Jag visste vilken nyans av grönt jag spanade efter så för mig var studenterna från tandläkarhögskolan lätta att hitta. Men mitt sällskap hade lika gärna kunnat ta dem för representanter för någon förening eller politiskt parti, där de stod vid sitt lilla bord med påsar och flyers i händerna. Idag är det så många som vill synas och föra fram sitt budskap så man måste verkligen sticka ut i mängden. Gör vi det? Absolut inte!

För det första var det till största delen bara vi inom tandvården som kände till Munhälsodagen i helgen. Jag har inte sett någon reklam för den utanför vår egen media och ingen i min bekantskapskrets kände till eventet. Dessutom kom jag på mig själv med att omedvetet bara sprida infon till tandvårdsfolk. Hur dumt får det bli! Så dumt kan det bli när vi är idogt inkörda i ett enda hjulspår. Vi tänker nog inte på det, men vi syns verkligen inte på något spännande sätt. Och tandvård är inte spännande för gemene man, det är obehagligt och något man inte vill tänka på. Så om vi vill nå ut måste vi spränga igenom först den oviljan och sedan även tränga igenom den massiva vägg av information som vill bli sedd.

Nästa år vill jag se en enorm tand i 3D vaja ett par meter ovanför de utsända, jackor med en färgglad stor tand på ryggen, peppig musik i bakgrunden och gärna något som besökarna kan interagera med. Kanske kan man få provskölja fluor på plats, känna på några instrument, prova ett skojigt munskydd eller testa infärgningstabletter? Det finns så mycket man kan hitta på! Jag förstår att det kostar pengar, men säkerligen går det att hitta sponsorer eller andra kreativa lösningar. Det kostar pengar att ha personal på stan som delar ut material även om man inte väcker så mycket uppmärksamhet också.

Tandläkarstudenterna på plats var så trevliga och glada, de förtjänar mer uppmärksamhet! Vill också tacka Sharleen och MaiLin som ställde upp på min lilla intervju, läs om det på min blogg: http://www.tandskoterskan.net/munhalsodagen-2015/

 

Glada Hälsningar
Johanna Ene
johanna.ene@tandskoterskan.net

Senaste inläggen