Vad en tandsköterska ser fram emot

Ny start hörrni! Då tycker jag om att fundera över vad jag ser fram emot med hösten, annars blir det lätt mest sommaren-är-slut-ångest och begynnande mörker i huvudet. Sensommar och höststart är fint, då kan man börja om och göra nytt. En bra chans.

Vad ser ni fram emot denna höst, yrkesmässigt?

Jag ser fram emot en lite ny era på kliniken, med en till tandläkare i teamet. Då gäller det att få in nya patienter åt henne och sådana utmaningar gillar jag. Där får jag gympa för min sociala kompetens och utmanas att göra det jag är bra på ännu lite bättre. Få patienter att känna sig välkomna och trygga när de ska träffa en helt ny vårdgivare.

Eftersom jag ska föda barn i november faller lite av det normala bort denna höst. Något som jag tyvärr inte kan delta i, som annars vore det ultimata att se fram emot och peppas av för mig, är Svenska Tandsköterskeförbundets Yrkeskonferens i februari. Jag hoppas att framtida år bjuder på många resor dit, den kompletta energikicken för en tandsköterska!

Istället ser jag fram emot att bestiga ett enormt berg både kroppsligt och mentalt fram till mitten av november då jag ska föda. Under tiden hoppas jag få många fina och givande möten med människor i mitt arbete. Om jag och tandläkaren tillsammans vänder någons upplevelse från obehag och vånda till lugn och ett glatt hej då efteråt, då blir jag riktigt glad! Det där ser jag alltid fram emot, chanserna till att vända någons dag eller situation till det bättre. Väldigt oslagbar känsla det där.

Jag ser också fram emot att ställas inför nya odontologiska problem och mysterier att vara med och lösa. Lära samtidigt som man hjälper är en himla fin kombo. Därför är det så viktigt att både vilja och få lov att vara delaktig i behandlingen som tandsköterska. Läsa journal och remissvar, klura och se patienten från min vinkel. Det är engagerande till tusen att jobba med en tandläkare som uppskattar att man är med, och låter en komma med egna tankar och idéer utan att själv känna sig hotad eller anse att man inte är kompetent nog att uttala sig. Oavsett utbildningsnivå så vinner ju fyra ögon och två hjärnor i långt större utsträckning än två ögon och en hjärna. Tänk, ibland är matematik nästan kul!

Självklart ser jag fram emot att få fortsätta sätta vassa och viktiga ord på pränt för en framtida tandvård där patienten alltid är det viktigaste målet, och där vi alla har bra arbetsklimat tillsammans och strävar mot samma mål! Det ska bli spännande att se var de nya stigarna leder mig. Just som jag skriver den meningen ser jag upp och får syn på en skir regnbåge utanför fönstret.

Johanna Ene

 

Johanna Ene är tandsköterska och arbetar på en privatklinik i Göteborg. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Senaste inläggen