Vikten av att få ifrågasätta

Vilken sorts samhälle får vi om vi aldrig ifrågasätter, om vi bara snällt ställer oss i ledet när ett nytt direktiv kommer vår väg? Det samhälle vi just nu är på väg att bygga upp... höll jag på att säga. Jag vågar påstå att det börjar med just dig och mig, här i vår vardag där vi faktiskt än så länge får lov att fråga varför och hur då.

Det kan vara små saker, som att jag vill veta svaret på tio varför-frågor om varför vi inte bör använda stålborste till borr och instrument, och att jag också vill veta vad vi ska ha i stället som är precis lika bra? Nej, ni behöver inte kasta er över mig med de svaren nu, låt oss ta det över en öl imorgon. Men vi måste få lov att vara besvärliga och ställa dessa frågor! För får vi inte ifrågasätta det lilla, så får vi aldrig ifrågasätta det stora. Det gäller ju att börja öva i någon ände.

Ifrågasättande och krav på reda svar och eventuella alternativa vägar är vägen till nytänkande och utveckling. Vi måste nötas och blötas tillsammans, då kan vi skapa möjligheter! Det är med ifrågasättande som utgångspunkt jag ofta ser en väg mot förbättring och hög kvalitet. Att tvinga oss att ruska skallarna tills nya polletter trillar ner. Du behöver det. Jag behöver det! Somliga må tycka att jag många gånger är obekväm och jobbig, men det är inte min tanke. Det kommer sig ur ett driv av vetgirighet och framåtanda. Om vi verkligen är måna om förbättringar och kvalitet så får vi aldrig aldrig kväva den frågvisa elden.

Låt oss få vara ifrågasättande och obekväma, och be gärna din granne att vara det med!

 

Glada Hälsningar med hopp om vår och sprittande tår!

Johanna Ene

 

Johanna Ene är tandsköterska och arbetar på en privatklinik i Göteborg.
Hon driver också en privat blogg Tandsköterskan.net

 

Senaste inläggen