Välfärdens viktigaste kvinnor

Dagens Samhälle släppte i veckan listan över välfärdens 100 viktigaste kvinnor. Tillsammans ansvarar de för mer än 400 000 anställda och 430 miljarder kronor i budgetansvar. Det är dessa kvinnor som driver tandvård, vård, skola och omsorg framåt

För andra året i rad har tidningen Dagens Samhälle gått igenom hundratals chefer inom privat och offentlig välfärdssektor för att lista Välfärdens 100 viktigaste kvinnor. Listan är en symbol för kvinnor som av egen kraft tagit sig upp i välfärdens chefshierarki och som omsätter politisk vilja i handling.

Kvinnorna på listan har tillsammans ett budgetansvar på över 430 miljarder kronor och ansvarar tillsammans för över 400 000 anställda. Trots att de ofta hamnar i skuggan av politikerna så är det dessa kvinnor som dagligen ser till att våra skattepengar blir till tandvård, vård, skola och omsorg.

På listan hittar vi bland andra:

6. Eva Ljung, landstingsdirektör Landstinget i Uppsala län. 

Från början polis som skolade om sig till tandläkare och blev klinikchef. Kom till landstinget i fjol från tjänsten som folktandvårdsdirektör.

10. Carola Lemne, koncernchef Praktikertjänst. 

Läkare som efter 14 år i läkemedelsbranschen blev chef för Danderyds sjukhus. Lämnar i maj Praktikertjänst för vd-post på Svenskt Näringsliv

25. Monica Berglund, landstingsdirektör Landstinget Västmanland.

Bytte 2008 Halland och posten som förvaltningschef för bl.a. primär- och folktandvården för att ta över hela Landstinget Västmanland.

93. Ann-Charlotte Frank Lindgren, vd Folktandvården Stockholms län

Tandläkare som tidigare varit tandvårdsdirektör och primärvårdsdirektör i Uppsala län. Innan dess chef för vuxentandvården i Stockholms län

Läs hela listan här.

Källa: Dagens Samhälle

Bild: Robin Lorentz-Allard för Dagens Samhälle. Föreställer Göran Fritzell och AnnCharlotte Frank Lindgren, vd Folktandvården Stockholms län.