Käkbenet kan avslöja benskörhet

STUDIE

Strukturen på käkbenet kan visa att en individ lider av benskörhet. En tidig upptäckt hos tandläkaren skulle kunna förebygga många frakturer och därmed innebära både minskat lidande och besparingar för vården.

Det är Christina Lindh, seniorprofessor vid Malmö universitet, som leder forskningsprojektet som fått 2,1 miljoner kronor i stöd av Familjen Kamprads stiftelse.

— I regel vet man inte att man lider av benskörhet förrän man bryter ett ben. Detta kan vara ett sätt att identifiera personer som sannolikt har sjukdomen och ta beslutet att sätta in behandling, säger Christina Lindh.

Christina Lindh, seniorprofessor vid Malmö universitet

Röntgenbilder som ändå tas
Studien görs i samarbete med allmäntandvården i Kalmar län, där Christina Lindh inledde ett pilotprojekt med tio kliniker 2017. Det nya anslaget innebär att undersökningen kan utvidgas. I ett första skede siktar man på att identifiera 120 patienter man vet har benskörhet. Går det att se att käkbenets struktur ändrats? Undersökningen görs via röntgenbilder av tänder och omgivande käkben och Christina Lindh ser stora möjligheter i att använda de röntgenbilder som ändå tas av allmäntandvården.
— Bilderna tas ju ändå för att upptäcka hål och tandlossning. Men det innebär att tandläkaren måste ta sig tid, och bilderna måste vara av riktigt bra kvalitet. Diagnosen måste sedan verifieras på sjukhus, säger Christina Lindh.

Fokus kommer att ligga på kvinnor över 55 år – den grupp som drabbas mest av osteoporos.
— Kan vi vända utvecklingen och lyckas förebygga ett antal frakturer är det värt mycket, säger Christina Lindh.

Text: Magnus Jando

Källa: Malmö universitet

Taggar
STUDIE