Kopplingen mellan munhälsa och allmänhälsa

Forskningsprojekt

Daniel Jönsson, parodontolog och docent i Folktandvården Skåne, undersöker kopplingen mellan munhälsa och allmänhälsa. Hans senaste forskning visar att personer med tandlossning förväntas ha större halskärlplack än de som inte har tandlossning.

Ett av Daniel Jönssons forskningsprojekt handlar om kopplingen mellan tandlossning och åderförkalkningsplack i halskärl. Förhoppningen är att man med tandvårdsbehandling ska kunna minska risken att patienter med tandlossning får kärlsjukdom.

– Vi har kunnat se på ultraljud att personer med tandlossning har större mängd åderförkalkningsplack i halskärl. Detta har gett upphov till tanken att man skulle kunna minska halskärlplacken i antal och storlek genom att behandla tandlossning. Nästa steg i projektet är att titta på just detta, säger Daniel.

 

Daniel Jönsson

Forskningsprojektet går under namnet Malmö Offspring Dental Study och är en del av studien Malmö Offspring Study som startade 2013.

– I tidigare forskning inom området har man tittat på kopplingen mellan tandlossning och tjockleken av halskärlsväggen. Skillnaden i denna studie är att man nu har fokus på antalet och storleken av kärlplack, och dess koppling till tandlossning, berättar Daniel.

Mer om studien

495 personer deltar i studien som görs tillsammans med läkare och sjuksköterskor. Forskningsprojektet drivs i samverkan med Folktandvården Skåne, Lunds universitet och Malmö universitet.

Källa: Folktandvården Skåne