WHO vill minska vårt sockerintag

World Health Organization (WHO) har inlett ett arbete där förhoppningen är att begränsa konsumtionen av socker i världen. Med lägre rekommenderade gränser vill man minska hälsoproblem som fetma och karies. 

Fetma och karies är bara två av många hälsoproblem som kan kopplas samman till högt sockerintag. För att försöka förändra detta ser nu WHO över sina rekommendationer för dagligt sockerintag.

I de nuvarande rekommendationerna från WHO står det att socker bör utgöra mindre än 10% av det totala energiintaget per dag. I det nya förslaget står rekommendationen om mindre än 10% för socker kvar, men  man föreslår en vidare minskning till att under 5% av det totala energiintaget per dag ska bestå av socker. Fem procent av det dagliga energiintaget för en normalviktig vuxen motsvarar cirka 6 teskedar socker.

Det mesta av sockret vi får i oss kommer inte från godis utan är ofta gömt i olika livsmedel. Till exempel så innehåller en matsked ketchup ca 1 tesked socker och en enda burk med sockerhaltig läsk kan innehålla upp till 10 teskedar socker.

Källa: World Health Organization, WHO.