Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 24/11/16

Öppna webbversion

Skandal

Det är alltid tråkigt när tandvården drabbas av skandaler. Nedan kan du läsa om den senaste.

Det händer också mycket positivt inom svensk tandvård, bl a nya rön och produktnyheter från årets Riksstämma och Swedental.

Här kan du också läsa och lyssna på den senaste utvecklingen.

Tips! Tag gärna på dig hörlurarna!


Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt på Dental24

Tandläkarskandalen

AKTUELLT I Västsverige har fler än hundra patienter på en privat tandvårdsklinik anmält felbehandlingar och skador efter vård de fått hos en och samma tandläkare. Tandläkaren anmäldes redan för flera år sedan för missbruk i tjänsten. Men trots att både vårdföretag och myndigheter granskade fallet upptäcktes aldrig bristerna i vården, och skadorna på patienterna blev fler och fler.

Läs mer

Intervju med Tobias Wirén på Colosseum Smile Group om konsolideringen inom tandvården i Norden

PODCAST Tobias Wirén, förvärvschef och en av grundarna till Smile, berättar i denna podcast om Smiles och Colosseums utveckling under de senaste tio åren. Hur vill den nya generationen arbeta i framtiden och hur kommer man dit?

Läs mer

Region Örebro län vill bilda nationellt odontologiskt centrum

UTBILDNING Region Örebro vill bilda ett nationellt odontologiskt centrum, och satsar under nästa år 1,5 miljoner kronor på att utveckla länets specialisttandvård. Det beslutade regionfullmäktige vid sammanträdet den 22 november.

Läs mer

Ökat intresse för Odontologisk Riksstämma och Swedental

MÄSSNYTT / RIKSSTÄMMAN Antalet besökare ökade med 11% på årets Odontologisk Riksstämma & Swedental den 16-18 november jämfört med 2014 när evenemanget senast hölls i Stockholm. Antalet delegater på Riksstämman ökade med hela 28% jämfört med 2014. 

Läs mer

Årets Sverkerpris till sex framstående tandtekniker

PRISTAGARE Sverkerpriset, en utmärkelse till Sverker Toreskogs minne, gick i år till sex tandtekniker. Priset delades ut i samband årets Odontologiska riksstämma.

Läs mer

Förebygga tandlossning och undvika hjärt-kärlsjukdom

FORSKNING Nya snabba och känsliga metoder för att upptäcka tidiga tecken på parodontit, inflammation i tandköttet, behövs – inte minst för att förebygga hjärt-kärlsjukdom. Torbjörn Bengtsson, professor vid Örebro universitet, har fått tre miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att identifiera biomarkörer och ta fram diagnosverktyg.

Läs mer

Nya föreskrifter för tandsköterskeutbildningarna

UTBILDNING Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat om nya föreskrifter som reglerar innehåll och förkunskapskrav på tandsköterskeutbildningarna.

Läs mer

Tack, tack, tack…

VÄLGÖRENHET I samband med årsmöte och Swedental passade Tandläkare Utan Gränser på att tacka sina sponsorer. Dental24 är sedan ett år tillbaka TUG:s mediasponsor.

Läs mer

Krönikor

johanna

En tandsköterskas tankar

En tandsköterska på Swedental

Ensam tuffade jag upp med tåg till Stockholm. Där strålade jag samman med skrivarligan på Dental24, fick en megafin pin med texten ”Bloggare på Dental24” och kände mig mallig när jag satte den på tröjan. Det är verkligen fint att få vara en i ett gäng och känna sig lite mallig. Heja gängkulturen!

Läs mer
bodel

Bodels blogg

Jag vill gratulera vinnarna av Sverkerpriset

och extra kul är det att det gick till Tandtekniker. Stort grattis och njut av stunden!!! Jag hoppas att idén att ge en del av berömmet till tandteknikern har kommit för att stanna. Såvitt jag vet är det första gången som tandtekniker fått ett officiellt tack av detta slag under mina 43 år i yrket. Hoppas att vi inte behöver vänta lika länge till nästa gång.

Läs mer

Omvärldsbevakning

Nu startar tobaksfria veckan

21 Nov 2016 10:05

Okänd tandsjukdom kan leda till hjärtinfarkt – varannan person drabbad

20 Nov 2016 08:00

Han är övertygad om att vaccinet förstört hans liv

18 Nov 2016 11:40

Läs alla omvärldsnyheter på
Dental24.se

Incidenter

Fick 19 tänder utdragna – tandläkaren kritiseras

23 Nov 2016 11:37

Tandläkare lämnar in sin legitimation

22 Nov 2016 13:27

Missförhållande på tandklinik

22 Nov 2016 06:07

Huvudvärkav implantat

21 Nov 2016 14:28

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

Kurs i modern endodonti

08 Dec Instrumentering med Sendolines S1 och rotfyllning med SuperEndo Alpha & Beta. Kursen innefattar en teororetisk del med efterföljande arbetsdel, hands on i plastblock o/e extraherade tänder. Sendoline presenterar det nya reciprokerande S1-systemet och tandläkare Ulf Parke från Mälarkliniken berättar om sina erfarenheter med S1. Ni får även möjlighet att testa detta enfilssystem tillsammans med det...

Läs mer

Öppen kurs i motiverande samtal

06 Apr - 07 Apr, Post Hotel Drottningtorget, Göteborg Det är inte VAD vi säger utan HUR, vi vill nå sista biten fram till patienterna, skapa trygghet för de rädda och samtidigt kunna ta betalt.

Läs mer

BCG-dagen: Implantat i praktiken

03 Feb Allt från lång tids erfarenheter av vetenskaplig men framförallt klinisk uppföljning till framkant på spännande material för både kirurgi och protetik. Det förstnämnda dvs. Stefan Renvert är en oerhörd kunskapsbank att kunna ta del av. Nya material kan med säkerhet också både stimulera och inspirera.

Läs mer

Bedriva Effektiv Vård

29 Dec - 11 Jan, Valparaiso, Chile; Rundresa i Argentina och över Anderna Gå denna utmärkta teamutvecklingskurs och tjäna snabbt in investeringen genom ökad produktivitet och smartare sätt att arbeta! Du utvecklar verksamheten med Kaizen och andra superverktyg och ett nytt sätt att tänka. Argentina och Chile är mycket intressanta resmål och denna resa blev en fullträff när vi genomförde den förra gången för 10 år sedan. Sista...

Läs mer

Protetisk plattform för hela teamet

04 Maj - 07 Maj, Rom. Italien Två fullspäckade dagar med terapiplaneringar, haverianalyser och kliniska tips med syfte att bettet och protetiska konstruktioner ska få en så lång funktionstid som möjligt.

Läs mer
Läs om fler kurser & event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.