Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 08/12/16

Öppna webbversion

Bra att känna till!

Nu är det bråda dagar så här kommer några snabba nyheter och lite annat också!

Dental24 fortsätter att öka! Vi glädjer oss åt nya visningsrekord!

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt på Dental24

Priset på tandvård ska kunna jämföras

PRISJÄMFÖRELSETJÄNST Den 1 december beslutade regeringen att ge Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att etablera en webbaserad prisjämförelsetjänst för tandvård.

Läs mer

Biverkningar av dentala material, biologiska egenskaper och kliniska konsekvenser

KLINIK & VETENSKAP I en översiktsartikel från Odontologiska fakulteten i Bergen och NIOM, Oslo, beskriver författarna egenskaper för vanligt förekommande dentala material, och vilka oönskade kliniska konsekvenser dessa kan ge upphov till.

Läs mer

Bettregistrering, bettregistrering, bettregistrering!

TEKNIKTIPS! För att lyckas med avtagbar protetik finns det ingen väg runt detta. Idag görs det inte lika många helproteser som förr. När man gör ett hantverk allt mer sällan så är det såklart svårt att få flyt i arbetet, menar tandtekniker Pia Wermelin. Vad som skiljer dåtid från nutid, enligt hennes erfarenhet är att bettregistreringen med bitschablon har kommit i skymundan. Gäller såväl helprotes som partiell protetik.

Läs mer

Ny Podcast med ST-tandläkare Wissam Dirawi om ett dynamiskt skede i tandvården

PODCAST Tandläkare Wissam Dirawi, som går sin specialistutbildning i Oral Protetik och arbetar på Smile, ger i denna podcast sin syn på nya utmaningar, patientinflytande och ökad specialisering i tandvården.

Läs mer

Praktikertjänsts forskningsbidrag 2016

FORSKNINGSANSLAG Praktikertjänsts forsknings- och utvecklingsbidrag för 2016 har tilldelats 16 projekt inom tandvård, sjukvård och fysioterapi och spänner från ryggmärgsskador och preventiv tandvård till ett unikt projekt om oral hälsa hos transsexuella som får könshormonbehandling. De 16 projekten får nu dela på 500 000 kronor.

Läs mer

Med TUG på en efterlängtad volontärresa till Zimbabwe

VOLONTÄRVERKSAMHET Redan när Tandläkare Utan Gränser startade 2009 bestämde sig Iman Malakuti för att det en dag skulle bli hans tur att åka på en volontärresa. Som färdig tandläkare med två års arbetslivserfarenhet var det äntligen dags sommaren 2016. Efter en lång tids väntan satt han på flygplanet på väg till Zimbabwe i Afrika.

Läs mer

Tandläkarkedjan Aqua Dental expanderar

FÖRETAGSNYTT Aqua Dental expanderar ytterligare i Göteborg. Genom övertagande av Tandläkare Per Haags klinik i Olskroken i kombination med övertagandet av en tidigare butik i markplan, bygger företaget upp en modern klinik med åtta behandlingsrum.

Läs mer

Krönikor

ulrika

Oralmind - Ulrika Lindmark

Har du mött en Reptil?

Patienten hade kraftig gingivit. Det är viktigt att borsta tänderna! Hen stirrade skarpt och argsint. Jag vill inte komma hit och få skäll! Hen upplevde situationen som stressande och ”reagerade med reptilhjärnan”. Hur ska detta bemötas? Vid en sådan situation försöka vi förklara hur och varför det blöder på ett, enligt oss själv, logiskt sätt. Patienten är...

Läs mer
karin

Karins blogg

Jag tänker på dig varje dag

Vi träffades för många år sedan och sen dess är du med mig. Varje dag. Orden går rätt in i hjärtat. Jag blir varm och mjuk. Vem är du som tänker på mig varje dag? Du är tandsköterska och jag dök upp i en föreläsning framför dig. Sen dess är det du och jag.

Läs mer
bodel

Bodels blogg

Nu när det är jul så ska man vara snäll ☺ och låta alla vara med. Det ligger i tiden!

Om man fick önska en liten, liten julklapp så skulle det vara att alla Tandteknikernissar i lilla Sverige fick vara med i Sveriges Tandteknikerknåparförbund. Det skulle inte spela någon roll var de kom ifrån eller hur de ser ut eller vad de arbetar med inom skrået. Det finns så många olika grenar - några arbetar som säljare, vissa inom industrin, andra som lärare och några jobbar till och med med importerade arbeten. Ja, listan kan göras lång men det enda som borde vara viktigt är att man är tandtekniker. Oj tänker någon. Det går väl inte och hur skulle de se ut om alla Tanteknikernissar och laboratorier i Sverige skulle kunna enas under samma tak. Då skulle vi få många medlemmar. Hu, hemska tanke. Men i dag har KIB = styret bestämt att labben skall vara svenska men man har minsann gjort undantag.

Läs mer

Videopresentationer

NIOM – Presentation

INFORMATIONSVIDEOS NIOM is a joint Nordic biomaterial science institute and independent contract laboratory, established in 1972 and is located in Oslo. We undertakes research, information, materials testing, standardization and research-based consulting directed towards health authorities and dental health services in the Nordic countries. Our obligation is to ensure that dental biomaterials and equipment are safe and...

Läs mer

Omvärldsbevakning

Regionen vill anlita privata tandläkare

7 Dec 2016 16:46

Folktandvården ska leta benskörhet

7 Dec 2016 16:24

Tandvården behöver regelförenklingar

5 Dec 2016 02:00

Fel av Eskilstuna kommun att neka tandsjuk ersättning

4 Dec 2016 09:51

Marie förlorade talförmågan efter muncancern

2 Dec 2016 15:47

Ensidigt tv-inslag om amalgam

2 Dec 2016 08:10

Experter uppmanar till screening för munhålecancer

2 Dec 2016 07:11

Ett av våra farligaste gifter

1 Dec 2016 14:38

”Läskskatt förebygger övervikt och diabetes”

1 Dec 2016 07:00

Läs alla omvärldsnyheter på
Dental24.se

Incidenter

Praktikertjänst: Dålig vård en konsekvens av missbruket

2 Dec 2016 13:32

Tandläkarskador kan vara brott

2 Dec 2016 09:34

Patienter får notan efter tandmiss

1 Dec 2016 10:54

Tandvården måste hjälpa patienterna

1 Dec 2016 06:21

Patienter får betala när tandläkaren vägrar

1 Dec 2016 05:40

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

BCG-dagen: Implantat i praktiken

03 Feb Allt från lång tids erfarenheter av vetenskaplig men framförallt klinisk uppföljning till framkant på spännande material för både kirurgi och protetik. Det förstnämnda dvs. Stefan Renvert är en oerhörd kunskapsbank att kunna ta del av. Nya material kan med säkerhet också både stimulera och inspirera.

Läs mer

Öppen kurs i motiverande samtal

06 Apr - 07 Apr, Post Hotel Drottningtorget, Göteborg Det är inte VAD vi säger utan HUR, vi vill nå sista biten fram till patienterna, skapa trygghet för de rädda och samtidigt kunna ta betalt.

Läs mer

Svenska Tandvårdsdagen 2017

16 Mar Svenska Tandvårdsdagen - för både privat & folktandvård och studenter! Boka av en spännande heldag för mingel med kollegor, stor dentalmässa, inspirerande och lärorika föreläsningar!

Läs mer

Hjälp! Var tog benet vägen runt implantatet?

05 Apr Periimplantiten är nu tyvärr en del av en tandhygienists vardag. Hur kan man behandla den på ett effektivt sätt? Denna kurs kommer att belysa möjliga orsaker till periimplantit och hur dessa påverkar behandlingsalternativen som står till buds. Många kliniska tips kommer att ges och vi tittar på olika hjälpmedel vid behandling.

Läs mer

Personlighet, Hälsa och Utveckling, studieresa till Nya Zeeland

05 Jan - 12 Jan, prel. Dunedin, Nya Zeeland I Dunedin har man under mer än 40 år följt ett stort antal individer och sett hur personligheten påverkar senare hälsoutfall och hur man lyckas i livet. Över 1200 forskningsrapporter har hittills publicerats i välrenommerade tidskrifter. Nya Zeeland som land är intressant. Naturen är mycket speciell och diversifierad från den bördiga Nordön till den karga...

Läs mer
Läs om fler kurser & event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.