86376baa-a485-4b55-904c-53b7846f5ceb.png

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 11/05/17

Öppna webbversion

Allt annat än status quo!

Just nu händer en hel del inom svensk tandvård.

Här kan du läsa om var svensk tandvård står 2017, om forskning, innovationer och andra nyheter.

Lyssna gärna till podcasten Blodad Tand som intervjuar professor Björn Klinge.
Mycket intressant!


Vill du också synas och höras på Dental24? Kontakta oss >>

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt på Dental24

Svensk tandhälsa 2017

PRIVATTANDLÄKARDAGEN 2017 I vackert vårväder i Kungsträdgården den 4 maj bjöd Privattandläkarna in till en eftermiddag med flera intressanta talare på Operakällarens terrass.

Läs mer


Den orala mikrofloran – en risk för antibiotikaresistens?

KLINISK STUDIE Användningen av antibiotika kan medverka till överföring av gener till resistenta bakterier, och är ett ökande hot globalt. I studier har man uppskattat, att 2007 var resistenta bakterier orsak till att 25 000 personer avled inom EU, Island och Norge.
Denna ökning av antibiotikaresistens kräver en medveten förskrivning av olika preparat. Användningen skall vara evidensbaserad och till nytta för den enskilde patienten.

Läs mer


Intressanta innovationer från Futurumklinikens testbädd

INNOVATION Futurumkliniken vid Odontologiska fakulteten på Malmö Högskola är en testbädd där tandvårdens aktörer träffas för att testa, utveckla och förbättra framtidens tandvård. Intressanta innovationer som den flexibla implantatdistansen Addbutment® och infärgningsenheten ColorCube var några av de spännande produkter som nyligen visades upp vid en innovationsdag på Malmö Högskola.

Läs mer


Duraphat ingår i högkostnadsskyddet

TLV Förebyggande behandling med Duraphat 5 mg natriumfluorid per gram tandkräm till unga vuxna och vuxna patienter med förhöjd risk för upprepade kariesangrepp ingår numera i högkostnadsskyddet.

Läs mer


Krönikor

johanna

En tandsköterskas tankar

Lyckligt spysjuk?

Jag har ibland önskat mig att få spy den senaste tiden. Spy ut skiten som får mig att må så dåligt. För något skräp måste jag ha fått i mig, hur kan man annars må så här i flera månader? Jo tusan det var ju det där... med att jag är gravid! Ibland glömmer jag av att det är så, för det känns mest som om jag är långvarigt sjuk av någon elakartad parasit.

Läs mer
karin

Karins blogg

Behövs det verkligen tre terminers utbildning för att hålla en sug?

Den unga tandläkarstudenten på nionde terminen ser förvånad ut. Konstigt att tandsköterskor behöver utbildning alls, säger han.

Läs mer

Podcasts

Blodad tand avsnitt 9. Att tända på…

11 May 2017 18:17

Intervju med professor Björn Klinge som uttalar sig om såväl historia, nuet och framtiden (1:16). Väl värt att lyssna på! Tag på dig hörlurarna eller höj volymen i bilen!

Lyssna här
Fler podcasts på Dental24.se

Videopresentationer

Ivoclar Digital: Strategin för den digitala tandtekniken

PRODUKTPRESENTATIONER Ny produktportfölj med tre stora områden: Ivoclar Digital stödjer tandteknikernas arbete genom hela digitala processkedjan genom att erbjuda en avancerad och modern produktportfölj. Den digitala framställningen blir enkel att integrera i de tandtekniska rutinerna och erbjuder tandteknikerna ökad flexibilitet.  Ivoclar Digital kopplar samman sofistikerad teknik och högkvalitativa material med fackkompetens från dental protetik, dentallaboratoriernas sakkunskap...

Läs mer

Omvärldsbevakning

Tänder, en klassfråga?

9 May 2017 00:30

Årets vägvisare i Värmland

7 May 2017 12:06

För dyrt att öppna munnen i Blekinge

7 May 2017 12:00

Åtta hjälpmedel mot snarkning - sömnexperten ger råd

7 May 2017 05:17

Asylsökande söker vård mer sällan än övriga

5 May 2017 20:26

Tandläkare larmar om barn som far illa

4 May 2017 15:34

Föreläsning om tandvård och utsatta barn

3 May 2017 17:48

Läs alla omvärldsnyheter på
Dental24.se

Populära kurser & event

Grundkurs implantatkirurgi tandläkare

31 Aug - 02 Sep, Stockholm 2,5-dagars kurs där föreläsningar och hands on-övningar blandas i en bra mix. Kursen förbereder dig för att utföra enklare implantatkirurgi.

Läs mer

Tylösandsdagarna 2017

20 Sep - 22 Sep, Halmstad, Hotel Tylösand Program klart! Anmäla dig nu!

Läs mer

Svenska Tandvårdsdagen 2017

06 Sep, Västerås Svenska Tandvårdsdagen – för både privat & folktandvård och studenter! Boka av en spännande heldag för mingel med kollegor, stor dentalmässa, inspirerande och lärorika föreläsningar!

Läs mer

NIOM webinar om ljushärdningslampor

30 Maj, Internet I detta webinar diskuterar och beskriver laboratoriechef Hilde M Kopperud hur vi bäst använder härdlampor, och vad vi skall tänka på vid inköp av nya lampor. Några specifika punkter som tas upp:

Läs mer

Sustaining resilient and healthy communities

01 Nov - 04 Nov, Stockholmsmässan, Älvsjö 10th European Public Health Conference Under EPH konferensen kommer bland annat ett 90-minuters symposium om svensk tandvård att arrangeras med titeln "Swedish Dentistry from a Prevention Perspective". Det äger rum torsdagen den 2 november 09.00-10-30. Tre föredragshållare kommer att hålla var sitt korta anföranden (3x20 minuter) och sedan blir det tillfälle att ställa frågor. 1. Björn Klinge: Swedish Dentistry...

Läs mer
Läs om fler kurser & event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.