Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 31/05/18

Öppna webbversion

Underbara maj

Hoppas att du har fått möjlighet att njuta av det rekordvackra vädret i maj!

Här kommer flera intressanta artiklar publicerade på Dental24 under den senaste veckan.

Trevlig läsning!

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Grundare Dental24

Nytt på Dental24

Folktandvårdens lösningar på personalbristen

DEBATTARTIKEL Fler äldre och fler barn kräver mer insatser inom tandvården. Men all tandvård i Sverige, både offentlig och privat, lider brist på personal vilket drabbar den enskilda människan. För att lösa den personalbristen presenteras här fyra lösningar, skriver samtliga tandvårdschefer i Folktandvården från alla 21 landsting och regioner i landet.

Läs mer


Läkemedel kan öka benbildning vid implantat

AVHANDLING Att belägga implantatytor med läkemedel kan påskynda läkningen, gynna bildningen av ben och förhindra infektioner i munnen. Det visar en ny avhandling av tandläkaren Ali Alenezi, som utvecklat ett nytt system för kontrollerad tillförsel av läkemedel.

Läs mer


Tandimplantat av titan kan orsaka inflammationer

AVHANDLING Titan kan frisättas från tandimplantat och i kombination med bakterier orsaka svåra inflammationer som leder till skador i käkbenet. Men det går att påverka riskerna genom att välja utformning av implantaten och materialsammansättning i den överliggande tandersättningen. Det visas i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Läs mer


100 intraorala skannrar på Ftv Stockholm

FÖRETAGSNYTT Folktandvården Stockholm inför intraoral skanning på bred front. Den digitala tekniken som ersätter konventionella avtryck är snabb, exakt och smidig för både kunder och medarbetare. Därför satsar Folktandvården stort inom området och har nyligen tecknat avtal om 100 intraorala skannrar.

Läs mer


Äventyrligt tandläkarpar sökes till modern klinik i Gambia

VÄLGÖRENHET Tandläkare Lars-Göran Wärn från Sverige har verkat i Gambia i flera år. Både i privat regi och genom biståndsorganisationer. Nu letar han efter en efterträdare. Finns det ett äventyrligt svenskt tandläkarpar som vill försöka? Gambia har soligt väder hela året och massor att göra för en tandläkare.

Läs mer


Nytt profylaxpulver för avlägsnande av missfärgningar och plack

PRODUKTNYHET Directa lanserar i sin serie PropyCare med profylaxpasta, poleringskoppar och engångshuvuden, nu också Prophy Powder där man lagt stor fokus på en grundlig och skonsam avlägsning av missfärgningar och plack.

Läs mer


Krönikor

Res o Lär

Res o Lär

Vidgade vyer även utanför odontologin

Under vår absolut första kursresa 1984 hade vi den berömde afrikanske historikern och grundaren av Nairobi universitet, professor A S Ogot som en av våra kursgivare. Han var vän till vår dåvarande statsminister Olof Palme och hade varit i Sverige många gånger. Jag hade bett Professor Ogot att bland annat tala om stammotsättningar i Östafrika. Istället ville han börja med att tala om risken för att svenska barn kunde bli otrygga senare i livet på grund av svenskarnas nya livsstil.

Läs mer

Videopresentationer

LabridaBioClean – föreläsning om underhåll av implantat

PRODUKTPRESENTATION Dr. Caspar Wohlfahrt, specialist på periodontologi ger en föreläsning om vikten av att stödbehandla tandimplantat. Studier visar att stödbehandling av tandimplantat är en nyckelfaktor för att uppnå ett långsiktigt lyckat resultat. Peri-implantat mukosit verkar vara ett vanligt tillstånd kring dentala implantat, och föregångaren till den mer allvarliga och icke-reversibla tillstånd peri-implantit. Det finns bevis för...

Läs mer

Omvärldsbevakning

Fri tandvård för fler ger dyr nota

30 May 2018 12:09

Politiker vill att staten tar ansvar

30 May 2018 12:09

För stort överbett påverkar barns livskvalitet

28 May 2018 06:38

Kunskap om läkemedelsrelaterad käkbensnekros behöver spridas

28 May 2018 05:34

Köerna växer hos folktandvården - P4 Kronoberg

27 May 2018 06:07

Missvisande om billig tandvård för asylsökande

26 May 2018 17:01

Ta ansvar för jämlik tandvård

25 May 2018 11:00

Läs alla omvärldsnyheter på
Dental24.se

Incidenter

Tandutdragning slutade med amputerad käke

30 May 2018 15:29

SMÄRTA – Ingen upptäckte att tanden växte åt fel håll

29 May 2018 08:50

Inflammationen var tumör – kvinna förlorade käkben och tre tänder

24 May 2018 14:00

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

CDI Kursresa till Kina med Taiwan

19 Okt - 03 Nov, Shenzhen i Kina och Alishan i Taiwan På vår rundresa  besöker vi Shanghai EXPO, studiebesök på Beijing Dental University, Modern Dental Lab i Shenzhen. Vi besöker också bl.a Kinesiska muren, Den förbjudna staden, Yehliu Geopark, Alishan Montains i Taiwan. Kursen inriktar sig till hela tandvårdsteamet på kliniken: tandläkare, kirurg, tandsköterska, tandhygienist, receptionist Kursinnehåll: Protetik och implantat För kursprogram och mer information kontakta...

Läs mer

Bli certifierad för Invisalign

01 Jun, Stockholm Invisalign – det klara alternativet till tandställning! I över 18 år har över 5 miljoner patienter framgångsrikt behandlats av mer än 80.000 vårdgivare. I Norden har redan 250 tandläkare certifierat sig för att erbjuda Invisalign-behandlingar på sina kliniker. För att bli Invisalign-certifierad erbjuder vi nu ett nytt utbildningsprogram i flera delar: Före certifieringskursen Du börjar...

Läs mer

HANDS-ON-kurs i kompositteknik

08 Jun, Tandvårdshögskolan, Malmö Denna hands-on-kurs vänder sig till dig, tandsköterska eller tandhygienist, som vill lära dig arbeta praktiskt med kompositfyllningar. Vi fokuserar på praktiska övningar och varvar med kort teori. Kursplan: • Teamarbete • Kort teori om bonding- och kompositmaterial samt härdningsteknik • Lär dig att arbeta med några olika typer av kompositmaterial • Lär dig att hantera matrisläggning...

Läs mer

Tandvårdshögskolan i Malmö fyller 70 år

01 Jun, Tandvårdshögskolan i Malmö Tandvårdshögskolan i Malmö – sedan 1999 den Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet – firar i år sitt 70-års jubileum. Vi firar detta den 1 juni med en kursdag och jubileumsfest för alla intresserade.

Läs mer

Kurs i “facial driven design” med DDS Luca Dalloca och DMD Roberto Iafrate

11 Okt - 13 Okt, Stockholm Årsmöte & Kurs 2018 (11-13 oktober) På SACDs årsmöte med kurs i oktober så har vi den stora äran att få presentera några riktiga höjdare inom estetisk tandvård - DDS Luca Dalloca och DMD Roberto Iafrate.

Läs mer
Läs om fler kurser & event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.