Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 23/08/18

Öppna webbversion

I dessa tider...

Mycket politik i dessa tider och en hel del berör inte minst tandvården på ett eller annat sätt.

Läs gärna Tore Sahlins krönika om hur man kan bli bättre på att kommunicera över kulturgränserna.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Grundare Dental24

Nytt på Dental24

Ny forskning kring bakteriers betydelse för barns munhälsa

FORSKNING Karies är en orättvis sjukdom. Vissa får ofta hål i tänderna, trots noggrann tandborstning och bra kost, andra kan slarva och ändå inte få karies. Varför är det så, vilka råd ska vi ge och vad kan vi göra för att bättre individanpassa behandlingen av karies? Detta vill Pernilla Lif Holgerson och hennes forskargrupp ta reda på.

Läs mer
vll-200x44.png

Är tandläkare skyddade mot demens?

PÅ ÅLDERNS HÖST I Norden lever många tandläkare, liksom populationen i övrigt, ytterligare 20-30 år efter avslutat yrkesaktivt liv. Något som innebär en ökad risk att insjukna i någon form av demenssjukdom.
Enligt en teori skulle tandläkares omfattande utbildning och utmaningar i yrkesrollen kunna fungera som en kognitiv reserv, i kombination med fysisk och mental fortsatt träning. Förhoppningsvis, och teoretiskt, kan detta sammantaget leda till ett senare insjuknande, eller att en demens helt uteblir.

Läs mer
demens-200x108.jpg

Gigantiskt forskningsprojekt hoppas lösa gåtan med LKG, Del 1

VÄLGÖRENHET Operation Smile har – och kommer alltid ha – en speciell relation till Filippinerna. Det var där den amerikanske plastikkirurgen Bill Magee och hans fru, sjuksköterskan och socionomen Kathy Magee, fick idén och inspirationen till att grunda Operation Smile. Detta efter att själva, under ett medicinskt uppdrag i annan regi, ha bevittnat Filippinernas enorma behov av livsförändrande kirurgi för barn med läpp-, käk-, och gomspalt (LKG).

Läs mer
Logo-Operation-Smile-.jpg

Krönikor

johanna

En tandsköterskas tankar

Ett kravfyllt brev

Ett par veckor har det tagit. Veckor av prestationsångest, höga krav och konflikter inombords om hur jag borde skriva eller inte skriva. Att det skulle vara ett sådant massivt berg att bestiga, detta att skriva ett ynka personligt brev för en jobbansökan. Det var många år sedan sist och insatsen har ökat.

Läs mer
Res o Lär

Res o Lär

Två program med fokus på kommunikation över kulturgränserna

Europa och med det även Sverige blir alltmer mångkulturellt. Inte minst klimatförändringarna kommer att öka antalet människor som söker sig till Europa. Detta går hand i hand med att Europa också har stora behov av framför allt unga i arbetsför ålder eftersom befolkningarna i många av våra länder blir allt äldre. Sverige är också synnerligen beroende av arbetskraft utifrån för att hålla igång exportindustrin, vård och skola, äldreboenden mm. Därför är det ingen lösning att bygga fästningen Europa som många populistiska partier vill göra.

Läs mer

Videopresentationer

Intelligent Simplicity – vi gör det enkelt för dig

FÖRETAGSPRESENTATIONER Neoss erbjuder innovativa produkter som är uppenbart enkla att använda. Våra produkter gör det möjligt för tandläkare att tillhandahålla pålitliga och kostnadseffektiva behandlingar med utmärkta långsiktiga resultat till alla patienter. Vi strävar efter att förbättra framtidens implantatbehandling genom uppfinningsrikedom och vår långa erfarenhet. Neoss utveckling av smarta behandlingslösningar och nära samarbete med varje enskild klinik,...

Läs mer
Neosslogga-200x94.png

Omvärldsbevakning

Stort missnöje med kvaliteten på välfärdstjänster

22 Aug 2018 13:50

Skojar för att få unga vuxna till tandläkaren

21 Aug 2018 02:46

Läs alla omvärldsnyheter på
Dental24.se

Incidenter

Tandläkare kritiseras för undermålig behandling

16 Aug 2018 04:51

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

sfop-logga.png

Tylösandsdagarna 2018

19 Sep - 21 Sep, Tylösand, Hamstad Årets tema på Tylösandsmötet har som ambition att just hantera frågeställningar inför större bettrehabiliteringar utifrån flera olika infallsvinklar. När behövs betthöjning och hur mycket kan man höja bettet? Vilken terapi är att föredra i olika kliniska situationer och hur ska den genomföras på ett så säkert sätt som möjligt?

Läs mer
stf_logo.gif

Kirurgi

16 Okt - 19 Okt, Göteborg, Hotel Riverton Kursen syftar till att förse kursdeltagarna med fördjupade kunskaper inom käkkirurgi motsvarande teoretiska kunskaper som krävs för ST-utbildning  inom övriga odontologiska discipliner. Dentoalveolär kirurgi – retinerade tänder, apikalkirurgi, cystectomier Implantatkirurgi inkl. rekonstruktiv hård och mjukvävnadskirurgi, Infektioner och läkemedelskomplikationer inom huvud/hals Maxillofacial kirurgi – ortognat kirurgi, rekonstruktiv käkkirurgi, käkledskirurgi Tand samt käk- och ansiktstraumatologi Tumörer –...

Läs mer
DentsplySirona.png

Baskurs i implantatprotetik för teamet. Astra Tech Implantat System EV.

07 Nov - 09 Nov, Mölndal Kursen vänder sig till teamet som inte har någon erfarenhet av implantatprotetik, och som ska börja utföra den protetiska terapin. Kursen ger de grundläggande kunskaper som krävs för att utföra implantatbehandlingar. Deltagaren har efter genomgången kurs förståelse för biologiska, fysiologiska och mekaniska faktorer. Dessutom fått god kännedom om implantatsystemets unika egenskaper. Kursplan 3 dagars kurs...

Läs mer
Praktikertjanst_logo.jpg

Bemötande av hot och våld

20 Sep, Stockholm Att förstå och bemöta manipulativa, aggressiva och utmanande beteenden är tillsammans med förebyggande åtgärder och klara strategier viktiga delar för att minimera och hantera hotfulla och våldsamma situationer. Hur kan vi identifiera specifika risksituationer och hur kan vi planera insatser och samtal för att undvika hotfulla situationer?

Läs mer
Straumann-1.jpg

Grundkurs i implantatprotetik för tandläkare

11 Okt - 13 Okt, Göteborg Kursdeltagarna skall efter genomgången kurs självständigt kunna patientselektera, terapiplanera samt utföra alla typer av implantatprotetisk behandling med Straumann® Dental Implant System. KURSUPPLÄGG 2 1/2-dagars kurs som ges i föreläsnings- och diskussionsform varvat med grupparbeten samt inslag av praktiskt arbete på modell. Egna patientfall medtas för terapiplanering. Kursen är tänkt som en startutbildning och skall ge...

Läs mer
Läs om fler kurser & event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.