Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 09/08/18

Öppna webbversion

Hänt i sommar!

Du har väl inte missat att titta på Dental24 i sommar?

I sommar har vi publicerat flera intressanta artiklar, bloggar och en video från Praktikertjänsts seminarium i Almedalen med bl.a. regeringens tandvårdsutredare, Veronica Palm.

Dessutom får du koll på vad som händer i höst. Se vår kurs & event kalender!

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Grundare Dental24

Nytt på Dental24

Kan hantverk och digitalteknik förenas?

SYMPOSIUM 2018 års upplaga av Ivoclar Vivadents internationella expertsymposium ”The Quality of Esthetics” hölls i Rom 15-16 juni. Under dessa dagar diskuterades ämnet ”Advanced digital and esthetic dentistry” och deltagarna fick ta del av det allra senaste.

Läs mer
Auditory-200x133.jpg

Tandsten, kan det fungera som dental förhistorisk tidskapsel?

ARKEOLOGI Dagens avancerade analysmetoder gör det möjligt att genomföra noggranna analyser av arkeologiskt dentalt material. Med analysen av tandsten kan vi få en inblick i bl.a. tidigare kosthåll och levnadsvillkor.

Läs mer


Brist på ämne i saliven kan ge hål i tänderna

FORSKNING Varför får vissa hål i tänderna medan andra aldrig får det? Forskare har kommit en anledning på spåren. Nämligen att de som lätt får hål i tänderna kan ha för lite av ämnet LL-37 i sin saliv.

Läs mer
folktandvarden-Skane-200x105.jpg

Bakterier i tandköttet sprids i resten av kroppen

STUDIE Var tionde vuxen drabbas av svår tandlossning. Men inte nog med att de riskerar tappa tänder. När bakterierna i munnen sprids i resten av kroppen kan det påverka hjärta och kärl. Det kan också finnas ett samband mellan tandplack och lungsjukdomen KOL – vilket nu undersöks av forskare.

Läs mer


Frätskador på tänderna av sport- och energidrycker

STUDIE Sveriges hittills största studie om dental erosion visar att var tredje ung svensk har frätskador på sina tänder som orsakas av energidrycker, sportdrycker och läsk.

Läs mer
Ftv.jpg

Käkbenet kan avslöja benskörhet

STUDIE Strukturen på käkbenet kan visa att en individ lider av benskörhet. En tidig upptäckt hos tandläkaren skulle kunna förebygga många frakturer och därmed innebära både minskat lidande och besparingar för vården.

Läs mer
MAU.png

För stort överbett påverkar barns livskvalitet

STUDIE Hur mår nioåringar med bettavvikelser jämför med jämnåriga utan något synligt fel på bettet. Det undersökte forskare vid Malmö universitet genom att studera 150 barn med bettavvikelser.

Läs mer


Krönikor

karin

Karins blogg

Den döda flickan

Hon klarade inte sommaren. Saga Lundin bloggar fram till sin död. Jag läser, tillsammans med en halv miljon följare. Nu är hon borta. Hennes texter finns kvar. Hon blev 17 år.

Läs mer
bodel

Bodels blogg

Skepp ohoj – del 4

På turen mot Sardinien blev det inte mycket segling eftersom vinden uteblev men det blev ändå en minnesvärd dygnssegling.

Läs mer

Videopresentationer

Hur skapar vi en ännu mer jämlik tandvård?

DEBATT Tänderna är också en del av kroppen – hur skapar vi en ännu mer jämlik tandvård? Den svenska tandvården hör till den bästa i världen och under decennier har den offentliga och privata tandvården arbetat sida vid sida. Den 5 juli 2018 arrangerade Praktikertjänst ett seminarium i Almedalen om en svensk tandvård i världsklass –...

Läs mer

Omvärldsbevakning

Skaraborgare med tandvårdsrädsla får närmare vård - P4 Skaraborg

7 Aug 2018 16:44

Delade meningar om att minska väntetiden till tandvården – här är era #kandulova-frågor till politikerna

1 Aug 2018 07:08

Maten som förstör dina tänder – det här ska du äta i stället

30 Jul 2018 09:30

Hinner inte med "vardagspatienterna"

29 Jul 2018 10:19

Gratis tandvård för alla länsinvånare över 65 år

29 Jul 2018 02:10

Folktandvården upptäcker diabetes - P4 Stockholm

24 Jul 2018 03:12

Vill se jämlik vård: Ansikte, mun och käkarna tillhör kroppen

20 Jul 2018 13:32

Ge tänderna samma skydd som resten av kroppen

18 Jul 2018 21:21

Sparkad tandläkare kräver jobbet tillbaka - P4 Blekinge

18 Jul 2018 11:26

Supermodern teknik på ny tandvårdsklinik - P4 Västerbotten

10 Jul 2018 10:28

Läs alla omvärldsnyheter på
Dental24.se

Incidenter

18 tänder drogs efter tandvårdsmiss

8 Aug 2018 04:37

Tandläkare anmäld för flera felbehandlingar

20 Jul 2018 10:45

Tandläkare betedde sig hotfullt – riskerar förlora legitimationen

15 Jul 2018 05:29

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

stf_logo.gif

Kirurgi

16 Okt - 19 Okt, Göteborg, Hotel Riverton Kursen syftar till att förse kursdeltagarna med fördjupade kunskaper inom käkkirurgi motsvarande teoretiska kunskaper som krävs för ST-utbildning  inom övriga odontologiska discipliner. Dentoalveolär kirurgi – retinerade tänder, apikalkirurgi, cystectomier Implantatkirurgi inkl. rekonstruktiv hård och mjukvävnadskirurgi, Infektioner och läkemedelskomplikationer inom huvud/hals Maxillofacial kirurgi – ortognat kirurgi, rekonstruktiv käkkirurgi, käkledskirurgi Tand samt käk- och ansiktstraumatologi Tumörer –...

Läs mer
Straumann-1.jpg

Grundkurs i implantatprotetik för tandläkare

11 Okt - 13 Okt, Göteborg Kursdeltagarna skall efter genomgången kurs självständigt kunna patientselektera, terapiplanera samt utföra alla typer av implantatprotetisk behandling med Straumann® Dental Implant System. KURSUPPLÄGG 2 1/2-dagars kurs som ges i föreläsnings- och diskussionsform varvat med grupparbeten samt inslag av praktiskt arbete på modell. Egna patientfall medtas för terapiplanering. Kursen är tänkt som en startutbildning och skall ge...

Läs mer
DentsplySirona.png

Baskurs i implantatprotetik för teamet. Astra Tech Implantat System EV.

07 Nov - 09 Nov, Mölndal Kursen vänder sig till teamet som inte har någon erfarenhet av implantatprotetik, och som ska börja utföra den protetiska terapin. Kursen ger de grundläggande kunskaper som krävs för att utföra implantatbehandlingar. Deltagaren har efter genomgången kurs förståelse för biologiska, fysiologiska och mekaniska faktorer. Dessutom fått god kännedom om implantatsystemets unika egenskaper. Kursplan 3 dagars kurs...

Läs mer
sfop-logga.png

Tylösandsdagarna 2018

19 Sep - 21 Sep, Tylösand, Hamstad Årets tema på Tylösandsmötet har som ambition att just hantera frågeställningar inför större bettrehabiliteringar utifrån flera olika infallsvinklar. När behövs betthöjning och hur mycket kan man höja bettet? Vilken terapi är att föredra i olika kliniska situationer och hur ska den genomföras på ett så säkert sätt som möjligt?

Läs mer
Praktikertjanst_logo.jpg

Bemötande av hot och våld

20 Sep, Stockholm Att förstå och bemöta manipulativa, aggressiva och utmanande beteende är tillsammans med förebyggande åtgärder och klara strategier viktiga delar för att minimera och hantera hotfulla och våldsamma situationer. Hur kan vi identifiera specifika risksituationer och hur kan vi planera insatser och samtal för att undvika hotfulla situationer?

Läs mer
Läs om fler kurser & event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.