Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 20/09/18

Öppna webbversion

Det var det jag visste, eller inte visste!

Det händer mer inom tandvården än man kan tro.

För många är det inte lätt att ha koll på allt.

Här kommer en sammanfattning av senaste veckans händelser.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Så kan vi lösa kompetensförsörjningen i tandvården

DEBATT Valrörelsen är över. Och tandvården lyste med sin frånvaro nästan hela tiden. Totalt överskuggad av hälso- och sjukvården som enligt Sveriges televisions vallokals-undersökning Valu var väljarnas viktigaste fråga. Varför är det så? Det korta svaret är förmodligen att patienterna är väldigt nöjda med hur tandvården fungerar.

Läs mer
tandvard-200x150.png

Nej, bra tänder är ingen klassfråga i Sverige

DEBATTARTIKEL Jag uppfattar Jonas Sjöstedts (V) påstående att bra tänder blivit en klassfråga som ren populism. Här kommer lite fakta i frågan till alla svenska politiker som sprider osanningar om tandvården i Sverige, skriver tandläkare Ian Collin.

Läs mer
debatt-200x123.png

Skruvar fäster tänder bäst

AVHANDLING Miniskruvar fungerar utmärkt vid tandreglering men behandlingen blir dyrare. Det konstaterar tandläkaren Niels Ganzer som nu disputerar vid Malmö universitet.

Läs mer
MAU.png

Nya rön om kroniskt smärtsyndrom i munnen

AVHANDLING Nu klarnar bilden något kring den orala smärtsjukdomen Burning Mouth Syndrome, BMS, som i huvudsak drabbar kvinnor i medelåldern och uppåt. I en avhandling vid Sahlgrenska akademin tas ytterligare steg mot bättre diagnostik och behandling.

Läs mer
gbguniversitet-1-200x203.png

DAB Dental startar klinikförmedling

FÖRETAGSNYTT Förtroende är A och O när man tar hjälp för att sälja sitt livsverk eller själv ta över en klinik. Utöver att känna tillit för den som sköter affären, vill man säkert även sälja/köpa till bästa tänkbara pris – och då är det en fördel om förmedlaren har ett så stort kontaktnät som möjligt.

Läs mer
avtal-200x200.jpeg

Ny klinisk långtidsdata för korta Neoss implantat

KLINISK STUDIE Studien drog slutsatsen att behandling med korta implantat kan vara ett förutsägbart behandlingsalternativ med hög överlevnad i situationer med begränsat tillgängligt ben.

Läs mer
Neoss-200x114.png

Krönikor

per

Dental24 - Blogg för delade meningar

Det är lätt att inse vad som kommer att hända!

Det är lätt att förutse vad som kommer att hända de närmaste 5-10 åren. Det är bara att följa några tydliga trender. En del av detta kommer påverka tandvården mer eller mindre.

Läs mer
karin

Karins blogg

Djävla skitungar!

En bekant ondgör sig över busungar på moped - de håller honom vaken på nätterna. Var finns föräldrarna?! Ja, var finns de? Föräldrarna rycker på axlarna från TV-soffan. Lördagsfyllan har precis kickat in. Föräldrarna har tröttnat på att fostra.

Läs mer
bodel

Bodels blogg

Upphandling av tandtekniska produkter ett skämt

Svensk tandvård är ett skämt när det gäller upphandling av tandtekniska produkter. Jag har funderat och till slut bestämt mig för att säga något som säkert inte många gillar att höra men som tål att ventileras.

Läs mer

Podcasts

Blodad Tand: Munnen – kroppens smutsigaste organ

18 Sep 2018 22:40

De flesta av er känner till Mikael Zimmerman, tandläkare och docent med gedigna kunskaper inom smittskydd och hygien i tandvården.

Lyssna här


Fler podcasts på Dental24.se

Omvärldsbevakning

Ett fåtal fuskar grovt

20 Sep 2018 08:13

Dagens ersättningssystem bör behållas och utvecklas

20 Sep 2018 05:08

Framtidens tandvård

20 Sep 2018 04:38

Tandsköterskor fick för låg lön i tio år

20 Sep 2018 04:29

Bristindex 4,34

20 Sep 2018 04:27

Anpassa mängden förskrivet läkemedel per uttag

18 Sep 2018 09:48

Är tandabonnemang lönsamt?

13 Sep 2018 09:12

Läs alla omvärldsnyheter på
Dental24.se

Incidenter

LÄKARMISS – Måste borra bort delar av munnen

17 Sep 2018 12:50

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

stf_logo.gif

Kirurgi

16 Okt - 19 Okt, Göteborg, Hotel Riverton Kursen syftar till att förse kursdeltagarna med fördjupade kunskaper inom käkkirurgi motsvarande teoretiska kunskaper som krävs för ST-utbildning  inom övriga odontologiska discipliner. Dentoalveolär kirurgi – retinerade tänder, apikalkirurgi, cystectomier Implantatkirurgi inkl. rekonstruktiv hård och mjukvävnadskirurgi, Infektioner och läkemedelskomplikationer inom huvud/hals Maxillofacial kirurgi – ortognat kirurgi, rekonstruktiv käkkirurgi, käkledskirurgi Tand samt käk- och ansiktstraumatologi Tumörer –...

Läs mer
DentsplySirona.png

Baskurs i implantatprotetik för teamet. Astra Tech Implantat System EV.

07 Nov - 09 Nov, Malmö Kursen vänder sig till teamet som inte har någon erfarenhet av implantatprotetik, och som ska börja utföra den protetiska terapin. Kursen ger de grundläggande kunskaper som krävs för att utföra implantatbehandlingar. Deltagaren har efter genomgången kurs förståelse för biologiska, fysiologiska och mekaniska faktorer. Dessutom fått god kännedom om implantatsystemets unika egenskaper. Kursplan 3 dagars kurs...

Läs mer
Straumann-1.jpg

Grundkurs i implantatprotetik för tandläkare

11 Okt - 13 Okt, Göteborg Kursdeltagarna skall efter genomgången kurs självständigt kunna patientselektera, terapiplanera samt utföra alla typer av implantatprotetisk behandling med Straumann® Dental Implant System. KURSUPPLÄGG 2 1/2-dagars kurs som ges i föreläsnings- och diskussionsform varvat med grupparbeten samt inslag av praktiskt arbete på modell. Egna patientfall medtas för terapiplanering. Kursen är tänkt som en startutbildning och skall ge...

Läs mer
stf_logo.gif

Avtagbar protetik av idag

27 Sep - 28 Sep, Stockholm, Clarion Hotel Sign Hur planerar du din partialprotesutformning? Överlämnar du helt till tandteknikern att göra en bra konstruktion? Precis som tandteknikerna inte kan göra underverk på en dålig kronpreparation, kan hen inte heller få till en bra utformning och protesfunktion, om du inte har förberett på de tänkta stödtänderna. Kanske till och med en urtagskrona skulle vara bästa...

Läs mer
c-teknologisk-institut.png

Forum för Tandhygienister

07 Nov - 08 Nov, Hotel Birger Jarl Stockholm Tulegatan 8, Stockholm Stärk dina kunskaper & din roll som tandhygienist! Rollen som tandhygienist ställer höga krav på såväl ansvar och kompetens som rätt bemötande av varierande klientel. Därför har vi till denna konferens bjudit in inspirerande praktikfall och experter för att ta ett helhetsgrepp kring yrkesrollen tandhygienist. Under två heldagar reder vi ut de mest förekommande utmaningarna...

Läs mer
Läs om fler kurser & event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.