Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 13/09/18

Öppna webbversion

Akut brist på tandvårdspersonal!

Den bristande tillgången på utbildad personal inom tandvården blir allt mer akut.

Nu blir det upp till bevis för politiker, myndigheter, utbildningsenheter och andra aktörer inom tandvården att lösa detta problem.

Läs och lyssna till hur flera tandvårdsdirektörer inom Folktandvården ser på saken.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

”Världens smartaste tandklinik” visas på Swedental

MÄSSA Den digitala tandvården tar plats på Swedental i november. På mässgolvet byggs en klinik upp, med smarta lösningar som ska förenkla och förbättra både för personal och patienter. – Välkommen till ”Världens smartaste tandklinik”, säger initiativtagaren Per Tidehag.

Läs mer
swedental_2018_staende-200x102.png

Uppfinningar sökes!

MÄSSA Denna efterlysning riktar sig till dig som är ung eller lite äldre och arbetar som tandläkare, tandhygienist, tandsköterska, tandtekniker eller annat. Om du har uppfunnit något eller lyckats förbättra en arbetsmetod inom tandvården är du välkommen att visa upp det på Swedental.

Läs mer
fullsizeoutput_3441-200x256.jpeg

Hur undvika ont i ryggen och spända skuldror?

ERGONOMI Måste vi verkligen fortsätta att se så många tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor och tandtekniker gå i pension tidigt på grund av olika problem i axlar, nacke och ländrygg?
Nästan samtliga inom tandvården påverkas negativt av dålig cirkulation i ben och fötter, problem i rygg-, höft-, knä- och axelleder eller hälsoproblem i underlivet.

Läs mer
Ska%CC%88rmavbild-2018-08-29-kl.-13.46.58-200x100.png

Är ljuset från LED-lampor en hälsorisk?

ARBETSMILJÖ En vetenskaplig expertgrupp vid Europeiska Kommissionen har publicerat ett uttalande om LED-lampor och dess tänkbara skadeverkningar.
De konkluderar, att det inte finns någon vetenskaplig evidens för att ljus från LED-lampor skulle medföra någon skadlig inverkan eller några men för den stora allmänheten.

Läs mer
NIOMlogo-200x34.jpg

Stödbehandling av tandimplantat med Labrida BioClean®.

FALLSTUDIE En patient som relativt nyligen behandlades med Labrida BioClean® är en 30-årig man med en implantatretinerad krona som ersättning för tand 1. Tanden gick förlorad  efter fall med cykel i 18 års ålder.

Läs mer
Bild8-200x133.png

Gunilla Swanholm ny ordförande i Sveriges Folktandvårdsförening

PERSONNYTT Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör i Region Uppsala, blir ny ordförande för Sveriges Folktandvårdsförening. Föreningens medlemmar utgörs av högsta cheferna inom respektive folktandvårdsorganisation i landet och arbetar framför allt med tandvårdsfrågor på nationell nivå.

Läs mer
FtvSverige-200x50.jpg

Krönikor

farid

Tandhygienistbloggen

Vad är viktigt för din patient?

Inom tandvården är vi duktiga på att granska, se fel och diagnostisera. Men ser vi hela människan? Om patienten till exempel har blivit illa bemött tidigare, kanske det inte är antalet hål som är mest intressant utan att få ett bra bemötande.

Läs mer

Podcasts

Lotta Sundelin, ny tandvårdsdirektör på Folktandvården i VGR, ser ljust på framtiden

12 Sep 2018 14:53

Lyssna till Västra Götalandregionens nya tandvårdsdirektör, Ann-Charlotte ”Lotta” Sundelin, i Dental24s podcastintervju eller läs referatet där hon bl.a. ger sin syn på skillnaden mellan Folktandvården och privat tandvård, vilken hon menar kan bli mindre i framtiden. Håller du med? Hör hennes förklaring.

Lyssna här
fullsizeoutput_343a-200x143.jpeg

Fler podcasts på Dental24.se

Videopresentationer

Munter tandteknik

PRODUKTPRESENTATION I och med den snabba teknologiska utvecklingen i tandvården växer nya affärsmodeller fram. En av dessa är tandteknisk prenumeration, en världsunik tjänst som just nu lanseras av Munter Tandteknik.  

Läs mer

Incidenter

Tandläkare missade inflammerad tand

10 Sep 2018 08:50

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

sfop-logga.png

Tylösandsdagarna 2018

19 Sep - 21 Sep, Tylösand, Halmstad Årets tema på Tylösandsmötet har som ambition att just hantera frågeställningar inför större bettrehabiliteringar utifrån flera olika infallsvinklar. När behövs betthöjning och hur mycket kan man höja bettet? Vilken terapi är att föredra i olika kliniska situationer och hur ska den genomföras på ett så säkert sätt som möjligt?

Läs mer
stf_logo.gif

Kirurgi

16 Okt - 19 Okt, Göteborg, Hotel Riverton Kursen syftar till att förse kursdeltagarna med fördjupade kunskaper inom käkkirurgi motsvarande teoretiska kunskaper som krävs för ST-utbildning  inom övriga odontologiska discipliner. Dentoalveolär kirurgi – retinerade tänder, apikalkirurgi, cystectomier Implantatkirurgi inkl. rekonstruktiv hård och mjukvävnadskirurgi, Infektioner och läkemedelskomplikationer inom huvud/hals Maxillofacial kirurgi – ortognat kirurgi, rekonstruktiv käkkirurgi, käkledskirurgi Tand samt käk- och ansiktstraumatologi Tumörer –...

Läs mer
DentsplySirona.png

Baskurs i implantatprotetik för teamet. Astra Tech Implantat System EV.

07 Nov - 09 Nov, Malmö Kursen vänder sig till teamet som inte har någon erfarenhet av implantatprotetik, och som ska börja utföra den protetiska terapin. Kursen ger de grundläggande kunskaper som krävs för att utföra implantatbehandlingar. Deltagaren har efter genomgången kurs förståelse för biologiska, fysiologiska och mekaniska faktorer. Dessutom fått god kännedom om implantatsystemets unika egenskaper. Kursplan 3 dagars kurs...

Läs mer
Straumann-1.jpg

Grundkurs i implantatprotetik för tandläkare

11 Okt - 13 Okt, Göteborg Kursdeltagarna skall efter genomgången kurs självständigt kunna patientselektera, terapiplanera samt utföra alla typer av implantatprotetisk behandling med Straumann® Dental Implant System. KURSUPPLÄGG 2 1/2-dagars kurs som ges i föreläsnings- och diskussionsform varvat med grupparbeten samt inslag av praktiskt arbete på modell. Egna patientfall medtas för terapiplanering. Kursen är tänkt som en startutbildning och skall ge...

Läs mer
Praktikertjanst_logo.jpg

Bemötande av hot och våld

20 Sep, Stockholm Att förstå och bemöta manipulativa, aggressiva och utmanande beteenden är tillsammans med förebyggande åtgärder och klara strategier viktiga delar för att minimera och hantera hotfulla och våldsamma situationer. Hur kan vi identifiera specifika risksituationer och hur kan vi planera insatser och samtal för att undvika hotfulla situationer?

Läs mer
Läs om fler kurser & event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.