Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 04/10/18

Öppna webbversion

Avgörande!

Vi lever i en mycket föränderlig tid just nu.

Det gäller såväl sociologiskt, politiskt, tekniskt som miljömässigt.

Vad vi väljer att göra idag får avgörande konsekvenser för vår framtid.

Här följer något av det vi behöver förhålla oss till.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Ojämlikheter i tandvården

TANDHÄLSA Tandvården är en del av det övriga samhället och återspeglar samhällets problem i sin verksamhet. Ojämlikhet är ett samhällsfenomen, dvs. att människor har olika förutsättningar beroende på bland annat individernas socioekonomi och förutsättningar. Ojämlikheten i samhället avspeglar sig således både vad gäller allmän hälsa och tandhälsa/munhälsa.

Läs mer
vagskal-200x136.jpg

Möt tandvårdsutredaren Veronica Palm på Swedental och Odontologisk Riksstämma

TANDVÅRDSUTREDNING – Att gå till tandläkaren är dyrt, inte bara för människor med små marginaler. Och det är svårt att förstå vad man ska betala.
Det säger Veronica Palm, som utreder hur tandhälsan ska bli jämlik. En ovanlig utredning, där många får komma till tals.

Läs mer
veronica_palm-200x136.jpg

Tandvårdsjournaler via nätet

E-HÄLSA Från den 1 oktober kan patienter hos Folktandvården i Uppsala län läsa sina tandvårdsjournaler via 1177:s e-tjänster.

Läs mer
Smartphone-200x121.png

Eklund Foundation tillkännager 2018 års utvalda projekt

STIPENDIUM Familjen Eklunds stiftelse för odontologisk forskning och utbildning, Eklund Foundation, tillkännager vilka projekt som i år tilldelas medel på sammanlagt cirka 1,5 miljoner kronor.

Läs mer
EklundFondation-200x98.png

Optimering av dentala materials säkerhet och kvalitet

ÖVERSIKTSARTIKEL I denna översiktsartikel från NIOM redovisas och diskuteras önskvärda kvalitetsegenskaper hos kompositmaterial för bästa hållbarhet och patientsäkerhet. Den kliniska hanteringen av dessa material och korrekt ljushärdning är faktorer som har stor betydelse för en kompositfyllnings överlevnad, men också för att minimera mängden restmonomer.

Läs mer
studie-200x133.jpg

10 år med Dental24: Del 1: Starten

NUTIDSHISTORIA För tionde året i rad ökar visningarna på Dental24. Det var på Swedental i Stockholm 2008 som Dental24 började att publicera dentala nyheter och kunskap på nätet. Sedan dess har visningar ökat med över tio procent varje år. I en miniserie om Dental24s historia tar vi idag en titt på de första åren.

Läs mer
dental24_fb-200x200.jpg

Svenska tandläkarhögskolor ligger i världsklass

UTBILDNING Samtliga svenska tandläkarhögskolor visar hög internationell klass med fyra noteringar på den ansedda Shanghai-listan. Rankningen görs sedan år 2003 av universitetet Jiao Tong i Shanghai och baseras bland annat på det antal citeringar och publiceringar varje lärosäte fått i vetenskapliga tidskrifter.

Läs mer
universitet-200x209.png

Praktikertjänst satsar digitalt

FÖRETAGSNYTT Maria Ardstål har utsetts till digitaliseringschef på Praktikertjänst. Hon kommer närmast från en tjänst som managementkonsult inom digitalt förändringsarbete och har i den rollen arbetat heltid med Praktikertjänsts utvecklingsområde PTJ Digital sedan januari 2018. Maria Ardståls tjänst är ny och hon blir medlem av koncernledningen och tillträder i december 2018.

Läs mer
Maria_A_Ptj-200x300.png

Krönikor

karin

Karins blogg

Anhörig till en anhörig till en anhörig – om att höra an

En av mina pojkar har läkartid. Det har tagits blodprover vid två olika tillfällen, vi har fått en kallelse till läkarbesök.
Jag är orolig.

Läs mer
Res o Lär

Res o Lär

Öppet brev till våra politiker – nu är det allvar

Valrörelsen är över och vi har fått en knepig situation i Sveriges riksdag. Dagens Nyheter 27 september listar åtta områden där partierna måste göra upp över blockgränserna: EU, bostäder, pensioner, försvaret, migrationen, skatterna, landsbygden och infrastrukturen. Den viktigaste frågan av alla finns inte med på listan: Klimatet.

Läs mer

Omvärldsbevakning

Tandläkare gav missbrukare morfintabletter felaktigt

1 Oct 2018 15:31

Obesiktigat tryckkärl kostar Folktandvård 15 000 kronor

28 Sep 2018 07:25

Läs alla omvärldsnyheter på
Dental24.se

Populära kurser & event

stf_logo.gif

Kirurgi

16 Okt - 19 Okt, Göteborg, Hotel Riverton Kursen syftar till att förse kursdeltagarna med fördjupade kunskaper inom käkkirurgi motsvarande teoretiska kunskaper som krävs för ST-utbildning  inom övriga odontologiska discipliner. Dentoalveolär kirurgi – retinerade tänder, apikalkirurgi, cystectomier Implantatkirurgi inkl. rekonstruktiv hård och mjukvävnadskirurgi, Infektioner och läkemedelskomplikationer inom huvud/hals Maxillofacial kirurgi – ortognat kirurgi, rekonstruktiv käkkirurgi, käkledskirurgi Tand samt käk- och ansiktstraumatologi Tumörer –...

Läs mer
c-teknologisk-institut.png

Forum för Tandhygienister

07 Nov - 08 Nov, Hotel Birger Jarl Stockholm Tulegatan 8, Stockholm Stärk dina kunskaper & din roll som tandhygienist! Rollen som tandhygienist ställer höga krav på såväl ansvar och kompetens som rätt bemötande av varierande klientel. Därför har vi till denna konferens bjudit in inspirerande praktikfall och experter för att ta ett helhetsgrepp kring yrkesrollen tandhygienist. Under två heldagar reder vi ut de mest förekommande utmaningarna...

Läs mer
Straumann-1.jpg

Grundkurs i implantatprotetik för tandläkare

11 Okt - 13 Okt, Göteborg Kursdeltagarna skall efter genomgången kurs självständigt kunna patientselektera, terapiplanera samt utföra alla typer av implantatprotetisk behandling med Straumann® Dental Implant System. KURSUPPLÄGG 2 1/2-dagars kurs som ges i föreläsnings- och diskussionsform varvat med grupparbeten samt inslag av praktiskt arbete på modell. Egna patientfall medtas för terapiplanering. Kursen är tänkt som en startutbildning och skall ge...

Läs mer
DentsplySirona.png

Baskurs i implantatprotetik för teamet. Astra Tech Implantat System EV.

07 Nov - 09 Nov, Malmö Kursen vänder sig till teamet som inte har någon erfarenhet av implantatprotetik, och som ska börja utföra den protetiska terapin. Kursen ger de grundläggande kunskaper som krävs för att utföra implantatbehandlingar. Deltagaren har efter genomgången kurs förståelse för biologiska, fysiologiska och mekaniska faktorer. Dessutom fått god kännedom om implantatsystemets unika egenskaper. Kursplan 3 dagars kurs...

Läs mer
labrida.jpeg

Peri-Implantit i den kliniska vardagen

27 Okt, Landalatandläkarna, Kapellplatsen 3 Göteborg

Läs mer
Läs om fler kurser & event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.