Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 13/12/18

Öppna webbversion

Väntans tider

Det lackar mot jul men än så snurrar välfärds-Sverige, eller?

Många brukar ha mycket att göra så här års.

Tag ett djupt andetag, dröm dig bort och koppla av med Dental24.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Förskrivningen av bettskenor ökar – stress och oro tros ligga bakom

HÄLSA Förskrivningen av bettskenor i Västra Götalandsregionen har ökat med 24 procent mellan 2009 och 2017, vilket ligger i linje med riket, och en majoritet skrivs ut till kvinnor. Det visar statistik från Försäkringskassan. Under 2017 förskrevs nära 56 000 bettskenor i riket, varav drygt 10 000 i Västra Götaland, och en förklaring är sannolikt ökad stress.

Läs mer
Praktikertjanst_logo-200x32.jpg

Små borrhål kan skada käkbenet vid implantat

AVHANDLING Att borra mindre hål i käkbenet, för att implantatet ska fästa bättre, kan leda till större tryck mot benet och förlust av implantatet. Det visar ny forskning av tandläkaren Michele Stocchero, Malmö universitet.

Läs mer
MAU.png

Utformningen av monolitiska Zirconiabroars förbindelseelement  för optimal brottstyrka

STUDIE När diamanttrissor användes vid slipning approximalt för bättre spolrum och estetik, minskade förmågan att motstå belastning signifikant - detta i jämförelse med trubbiga anslutningar mellan broleden. Lokal uppbyggnad bidrar också till ökad hållfasthet.

Läs mer
fullsizeoutput_366e.jpeg

Aqua Dental – fördjupar samarbetet med Plandent

FÖRETAGSNYTT Aqua Dental och Plandent AB har tecknat samarbetsavtal kring leverans av avancerad tandläkarutrustning för de kommande åren.

Läs mer
avtal2-200x102.jpeg

Borsta (hela) dig frisk

FÖRETAGSPRESENTATION  - Övertygelsen om att hälsa och munhälsa hänger ihop är grunden i Curaprox mission - Bättre hälsa för dig. Sedan 1950-talet har vi verkat för att öka kunskapen och medvetenheten kring denna koppling, säger Olle Nilsson, VD och ansvarig för lanseringen av Curaprox produkter i Sverige, sedan hösten 2013.

Läs mer
cpx_logo-200x39.gif

Vinnare i Ivoclar Vivadents Bluephase Black-tävling

TÄVLING Vinnare i Ivoclar Vivadents Bluephase Black-tävling blev Henrik Daneskog på Tandläkarna Noralund i Lund. Grattis!
Bidrag: "Lätt och smidig i handen och håller i längden".

Läs mer
Bluephase-Style-BE-200x150.jpg

Krönikor

karin

Karins blogg

Den döva damen med onda ögat

Du är fel. Gå härifrån. Damen synar mig nedifrån och upp. Hennes ögon och hållning motar mig. Ut ur hennes butik.

Läs mer
Res o Lär

Res o Lär

Kerala och Nya sätt att behandla smärta

Den nyligen avslutade kursen i Kerala handlade om smärtfysiologi och hur man genom analys av rörelsemönster kan finna orsaker till långvariga, kroniska smärtor. Under lång tid har man i vården behandlat dessa patienter med olika slags terapier utan att komma tillrätta med problemen. Deltagarna i vår kurs ställde upp som ”patienter” eftersom det visade sig att i stort sett alla av oss hade olika typer av problem i huvud, nacke, skuldror och rygg. En av de deltagande läkarna hade stora problem med radiologiskt verifierad artros i käkleden. Kursledaren Björn Aasa tittade på hållning och rörelsemönster i nacken och gav några instruktioner vilket ledde till att patienten upplevde en momentan förbättring.

Läs mer

Omvärldsbevakning

Framtidens tandvård i nutid

13 Dec 2018 05:57

Tandhygienist är ett av de största bristyrkena

12 Dec 2018 13:57

Läs alla omvärldsnyheter på
Dental24.se

Incidenter

Utdragning av tand tog drygt fem timmar: "Ett trauma"

10 Dec 2018 13:42

Brister i tandvården på äldreboenden och i hemtjänsten

9 Dec 2018 09:39

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

SverkerToreskog.jpeg

Sverkerdagen

15 feb, Gamla ”Käftis”, Holländargatan 17, Stockholm Fredag 15 februari kommer vi att hedra minnet av Sverker Toreskog genom en kursdag med kvällsaktiviteter. Nu i Stockholm för första gången!

Läs mer
stf_logo.gif

Kompositteknik för tandsköterskor och tandhygienister

17 jan - 18 jan, Malmö, Tandvårdshögskolan, Smedjegatan 16 Detta är en succékurs som nu går för 11:e året. Mer än 800 tandsköterskor och tandhygienister har gått den. Känner du som tandsköterska eller tandhygienist behov av grundläggande kunskaper i kompositteknik? Då är denna arbetskurs i klinikmiljö perfekt för dig. Teamarbete – arbetsfördelning, delegering och patientselektion Vad är en komposit? Teori om komposit- och bondingmaterial....

Läs mer
stf_logo.gif

Apikalkirurgi för allmäntandläkare

10 jan - 11 jan, Göteborg, Specialistkliniken för endodonti Senaste årens utveckling av utrustning, teknik och material har medfört att apikalkirurgi idag framstår som ett omistligt och pålitligt behandlingsalternativ för många kliniska endodontiska problemställningar. Kursen syftar till att ge såväl teoretiska som praktiska kunskaper inom området modern kirurgisk endodonti. Du lär dig moment och ställningstaganden som kan minska antalet remisser gällande apikalkirurgi.

Läs mer
stf_logo.gif

Praktisk protetik för tandsköterskor

31 jan - 01 feb, Göteborg, Radisson Blu Scandinavia Hotel Både teori och praktik får du på denna kurs som riktar sig till tandsköterskor som vill vara mer delaktiga i protetiska behandlingar. Kursen ska ge inspiration, idéer och kliniska tips om hur du som tandsköterska kan assistera tandläkaren med att utföra vissa arbetsmoment. Kunskap om terapi och behandlingsgång gör att det känns säkrare och blir...

Läs mer
IDS-e1490200621781.jpeg

IDS – the 38th International Dental Show

12 mar - 16 mar, Köln, Tyskland Stor internationell dentalmässa som går vartannat år i Köln

Läs mer
Läs om fler kurser & event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.