Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 20/12/18

Öppna webbversion

God Jul och Gott Nytt År!

Tack för ett fantastiskt år 2018!

Detta är det 45:e och sista nyhetsbrevet under 2018. Hoppas att du har funnit innehållet både relevant och intressant. Av antalet visningar under året att döma verkar det som så. Det glädjer oss alla som bidrar till Dental24.

Nedan finner du såväl några aktuella ämnen som innehåll av lite lättare karaktär för finsmakare.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Folktandvårdens spelsuccé förändrar vardagen för föräldrar

NY APP Rocka munnen är spelet som får barn att längta till tandborstningen.
Lagom till jullovet uppdateras den populära appen och alla vuxna kan släppa oron över skärmtid och sockerstress för en stund.

Läs mer
Rockamunnen_Mobilapp_Jul_Borsta1-200x91.png

Professorn som sätter global standard via Hong Kong

FDI Tandlossning och inflammationer vid implantat är två globala problem som båda kräver världsomfattande lösningar. I Kristianstad finns en professor som navigerar jorden runt, från navet av lösningspatrullen med uppdrag att hjälpa miljontals människor. Stefan Renvert, professor i oral hälsovetenskap, berättar om de stora projekten.

Läs mer
fullsizeoutput_3671-1-200x186.jpeg

Antibiotikaresistens – lokalt och globalt, i dag och i morgon

KLINISK ARTIKEL Antibiotikaresistens har blivit ett gissel och hot mot dagens patientsäkerhet, men kanske ett ännu större hot mot framtidens sjukvård.
Den bakomliggande mekanismen till denna utveckling är den omfattande förskrivningen och bruket av antibiotika i samverkan med ett antal andra bidragande faktorer såsom sjukvårdens infrastruktur och vårdhygien.
Tandvårdens förskrivning av antibiotika i Norden svarar för mellan 4,6 – 6% av totalförbrukningen i primärvården.

Läs mer
tabletter-200x133.jpg

Två nya folktandvårdskliniker och ett specialisttandvårdscentrum i Västra Götaland

VERKSAMHETSNYTT Den 19 december tog tandvårdsstyrelsen beslut om investeringsplan 2019 för Folktandvården Västra Götaland. Nästa år kommer två nya kliniker att stå färdiga i Kungälv och i Göteborg. Dessutom flyttar större delarna av specialisttandvården i Skövde till nya lokaler vid Skaraborgs sjukhus.

Läs mer
vgr-1-200x40.png

Tandläkaren Vera Alstad åkte till Guinea som volontär

VÄLGÖRENHET Nyligen återkom tandläkaren Vera Alstad från Guinea efter att ha arbetat två veckor som volontär på sjukhusfartyget Africa Mercy. I Guinea är sjukvårdsbehovet stort liksom behovet av tandvård. För Vera är det hennes åttonde resa till fartyget sedan 2006 och i Sverige arbetar hon som ST-tandläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Läs mer
LoggaMercyShips-200x145.png

Det är aldrig för sent att bli vinsnobb

KÅSERI Vill du ha mer passion i livet? Saknar du ett kostsamt, gränslöst och statusgivande tidsfördriv? Vill du dricka gott och måttligt? Då ska du satsa på att bli vinsnobb – ett epitet som byggs av lika delar skådespeleri, finess, kunskap och bluff.

Läs mer
Vinsnobb-200x112.png

Krönikor

per

Dental24 - Blogg för delade meningar

Ännu ett otroligt år!

Så här i slutet av 2018 är det svårt att inte blicka tillbaka på ett otroligt år. Skall man sammanfatta med ett ord så får det bli mera ”digitalisering”. Kanske ett slitet ord vid det här laget men vad betyder det egentligen?

Läs mer
karin

Karins blogg

Karins julblogg

När andra inte gör som vi säger, fast vi menar väl. När inte ens vi själva gör det som är bra för oss. Då kan det vara dags att stanna upp. Stanna och lyssna.

Läs mer
Res o Lär

Petras blogg

Förebyggande tandvård i Kapstaden

Under fyra veckor fick jag förmånen att i Folktandvården Västra Götalands regi resa till Kapstaden för att arbeta på Gugulethu community dental clinic, en klinik som ligger inne i kåkstaden Gugulethu. Förutom arbetet på kliniken fick jag följa med klinikens tandhygienist Sharon ut på olika uppsökande verksamheter. En arena som inte är lika självklar där som den har blivit här i Sverige.

Läs mer

Videopresentationer

Sort of IPS e.max isn’t IPS e.max!

PRODUKTPRESENTATION Den senaste vetenskapliga rapporten om IPS e.max bekräftar systemets tillförlitlighet. Här hittar du studieresultat från de senaste 16 åren >>

Läs mer
IV-Logo-colours-pvi-e1507803085809.jpg

Omvärldsbevakning

Karies hos barn ökar – trots tandläkarnas varning

18 Dec 2018 16:05

10 skånska barn sövs i tandvården – varje vecka

18 Dec 2018 04:08

Fånge polisanmäler fängelse för undermålig tandvård - Nyhetsbyrån

16 Dec 2018 05:45

Tandläkarbrist i Norrbotten – endast tandvärk ger tandläkartid

14 Dec 2018 14:19

Så arbetar tandvårdsteamen: ”Som tomtarnas julverkstad”

14 Dec 2018 14:19

Framtidens tandvård i nutid

13 Dec 2018 05:57

Läs alla omvärldsnyheter på
Dental24.se

Incidenter

Efter polisanmälning och konkurs - nu kommer besluten

19 Dec 2018 16:15

Tandläkare anklagas för slarv och oförskämdhet

13 Dec 2018 17:58

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

SverkerToreskog.jpeg

Sverkerdagen

15 feb, Gamla ”Käftis”, Holländargatan 17, Stockholm Fredag 15 februari kommer vi att hedra minnet av Sverker Toreskog genom en kursdag med kvällsaktiviteter. Nu i Stockholm för första gången!

Läs mer
stf_logo.gif

Kompositteknik för tandsköterskor och tandhygienister

17 jan - 18 jan, Malmö, Tandvårdshögskolan, Smedjegatan 16 Detta är en succékurs som nu går för 11:e året. Mer än 800 tandsköterskor och tandhygienister har gått den. Känner du som tandsköterska eller tandhygienist behov av grundläggande kunskaper i kompositteknik? Då är denna arbetskurs i klinikmiljö perfekt för dig. Teamarbete – arbetsfördelning, delegering och patientselektion Vad är en komposit? Teori om komposit- och bondingmaterial....

Läs mer
DABlogo150px.jpg

Vad gäller för konsulter inom tandvården efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen?

16 jan, DAB city (Nybrogatan 69, T-Bana Stadion) Momspliktig uthyrning av tandvårdspersonal eller momsfria tandvårdstjänster? Skatteverket har tolkat domen från Högsta förvaltningsdomstolen. Enligt Skatteverkets bedömning ska konsulttjänster inom tandvården omfattas av momsplikt. Skatteverket avser att tillämpa domen från Högsta förvaltningsdomstolen på tandvårdskonsulters tjänster fr.o.m. den 1 juli 2019.

Läs mer
stf_logo.gif

Apikalkirurgi för allmäntandläkare

10 jan - 11 jan, Göteborg, Specialistkliniken för endodonti Senaste årens utveckling av utrustning, teknik och material har medfört att apikalkirurgi idag framstår som ett omistligt och pålitligt behandlingsalternativ för många kliniska endodontiska problemställningar. Kursen syftar till att ge såväl teoretiska som praktiska kunskaper inom området modern kirurgisk endodonti. Du lär dig moment och ställningstaganden som kan minska antalet remisser gällande apikalkirurgi.

Läs mer
stf_logo.gif

Praktisk protetik för tandsköterskor

31 jan - 01 feb, Göteborg, Radisson Blu Scandinavia Hotel Både teori och praktik får du på denna kurs som riktar sig till tandsköterskor som vill vara mer delaktiga i protetiska behandlingar. Kursen ska ge inspiration, idéer och kliniska tips om hur du som tandsköterska kan assistera tandläkaren med att utföra vissa arbetsmoment. Kunskap om terapi och behandlingsgång gör att det känns säkrare och blir...

Läs mer
Läs om fler kurser & event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.