Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 17/01/19

Öppna webbversion

Tandvård och kunskap på nätet

Traditionell- och sociala media i all ära men när det gäller professionell information och kunskapsutbyte så är Dental24 helt överlägset (B2B). Över hälften av alla inom professionen för svensk tandvård får detta nyhetsbrev vilket gör Dental24 till den mest distribuerade nyhets- och kunskapskanalen till alla som arbetar inom svensk tandvård.

Dental24 delar information och kunskap inom hela tandvårdsteamet och andra intresserade. Vi låser eller exkluderar inget av innehållet. Vi tror på teamtandvård. Då är öppenhet och kunskapsöverföring en förutsättning.

En stor del av innehållet kommer direkt från yrkesutövare, myndigheter, institutioner/utbildningsenheter eller från någon av Dental24s samarbetspartners.

Några av de mest lästa sidorna är våra krönikor/bloggar skrivna av bl.a. tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor och tandtekniker. Så även denna vecka.

Andra välbesökta sidor är nyheter, lediga jobb, kurser och event, m.m.

Välkommen till ännu ett värdeskapande och innehållsrikt nyhetsbrev!

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Uppvärdera tandsköterskeyrket – sluta snabbutbilda tandsköterskor

DEBATT En tandsköterska är oerhört viktig i tandvården och på den klinik där hen jobbar. Det är hög tid att uppvärdera tandsköterskeyrket och se till att de som jobbar som tandsköterskor har fullgod kompetens och rätt utbildning för att klara sitt stora ansvar.

Läs mer
stf-logo-2017-150x150.png

Ändringar i tandvårdsstödet fr.o.m. 15 januari 2019

TANDVÅRDSSTÖDET Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat om ändringar i det statliga tandvårdsstödet för att ytterligare förbättra regelverket.

Läs mer
TLV_ord_RGB.gif

Tandvården – en plats för upptäckt av sexuella övergrepp

STUDIE Att sitta i en tandläkarstol kan väcka starka minnen för de som en gång utsatts för sexuella övergrepp. Bara att överlåta åt tandläkaren att undersöka munhälsan kan påminna om de sexuella kränkningar patienten en gång varit med om. Det visar en pågående studie vid Malmö universitet.

Läs mer
MAU.png

Forskare: Inför åldersgräns på godis

HÄLSA Konsumtionen av raffinerat socker ökar i hela världen. Socker framkallar inte bara karies, socker är en faktor för fetma och övervikt.

Läs mer
Godis-200x133.jpg

Krönikor

mats

Tandteknikerns vardag

Det våras för digitala avtryck

Nu när vi huttrar och klagar på att det är kallt ute, tycker jag vi ska se fram emot våren som kommer. Inte bara för att solen behagar värma oss igen då, utan också för att jag tror att de digitala avtrycken stärker samarbetet mellan tandtekniker och tandläkare – och därmed den digitala utvecklingen som helhet inom tandvården.

Läs mer
karin

Karins blogg

Undersköterskan som sa upp sig

Undersökningen kom av sig för läkaren hade gått hem.

Läs mer
bodel

Bodels blogg

Vill du ha ett nytt jobb?

Det händer mycket nu på alla håll! Allt nytt är inte dåligt utan mycket av det nya är tvärtom bra. Att vara förändringsbenägen och öppen för nya utmaningar är en bra egenskap. Det skapas också nya yrken/arbeten inom den dentala sfären.

Läs mer

Podcasts

Vårdfrågan: Rolig barntandvård – finns det? Med Anna Wraxe

17 jan 2019 12:03

I det här avsnittet pratar vi barntandvård med Anna Wraxe, tandläkare och verksamhetschef på Hötorgstandläkarna i Stockholm.

Lyssna här
1200x1200bb-75-200x200.jpg

Vetenskap & hälsa – lyssna på forskning om medicin och hälsa

16 jan 2019 17:52

Vetenskap & hälsa, en poddserie om forskning inom medicin och hälsa. På ett intressant men samtidigt enkelt sätt ges möjlighet att ta del av spännande forskning som utförs vid Lunds universitet, Malmö universitet och Region Skåne.
Första avsnittet handlar om "Vänner och ovänner i munnen".

Lyssna här
Vetenskap_halsa-200x19.png

Fler podcasts på Dental24.se

Omvärldsbevakning

Tandläkarlöner ökar

17 Jan 2019 11:53 - Tandläkartidningen Tidningen

Medianlönen för distriktstandläkare har ökat med runt 500 kronor i månaden på ett år, enligt Tjänstetandläkarnas senaste lönestatistik.

Umeåstudent döms efter fusk på högskoleprovet

17 Jan 2019 10:30 - Sveriges Radio

Den tandläkarstudent i Umeå som misstänktes för fusk på högskoleprovet döms till villkorlig dom och böter.

Tandtråd med teflon kan vara hälsorisk

16 Jan 2019 05:50 - Tandläkartidningen Tidningen

Tandtråd tillverkad av PTFE (teflon) kan vara en källa till högfluorerade ämnen, så kallade PFAS. Det visar en ny amerikansk studie där man...

Klaga inte alltid på tandvården!

15 Jan 2019 10:19 - Gefle Dagblad

Skribenten är nöjd med sitt akuta besök hos tandläkaren. Bild: TT Visst, det klagas på den svenska tandvården med...

Det blir inget vårdval för tandreglering

11 Jan 2019 10:00 - Skaraborgs Läns Tidning

Nu är det klart. Det blir inget vårdval för tandreglering för barn och unga i Västra Götalandsregionen.

Forskare: Sötningsmedel är inte bättre än socker

10 Jan 2019 07:57 - Nya MSN Sverige

Light-läsk, hallonsylt utan tillsatt socker och sockerfritt bröd är bara några exempel på produkter som under det senaste årtiondet kommit...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Populära kurser & event

stf_logo.gif

Sömnapné grundkurs

07 feb - 08 feb, Lund, Grand Hotel Behandling för nattlig ro vid sömnapné. Vad är sant? Inte sant? Intressant? Kursens syfte är att ge ett ökat kunnande kring snarkning och sömnapné, diagnostik och behandling, ur både medicinsk och odontologisk synvinkel. Sömn och sömnstörningar, samsjuklighet, risker Medicinsk utredning, diagnostik och behandlingsalternativ Odontologiskt omhändertagande, undersökning och behandling av patienter med sömnapné/snarkning Apparatur, konstruktion, index...

Läs mer
stf_logo.gif

Praktisk protetik för tandsköterskor

31 jan - 01 feb, Göteborg, Radisson Blu Scandinavia Hotel Både teori och praktik får du på denna kurs som riktar sig till tandsköterskor som vill vara mer delaktiga i protetiska behandlingar. Kursen ska ge inspiration, idéer och kliniska tips om hur du som tandsköterska kan assistera tandläkaren med att utföra vissa arbetsmoment. Kunskap om terapi och behandlingsgång gör att det känns säkrare och blir...

Läs mer
SverkerToreskog.jpeg

Sverkerdagen

15 feb, Gamla ”Käftis”, Holländargatan 17, Stockholm Fredag 15 februari kommer vi att hedra minnet av Sverker Toreskog genom en kursdag med kvällsaktiviteter. Nu i Stockholm för första gången!

Läs mer
stf_logo.gif

Hopplösa parodontiter. Var går gränsen för hälsan?

01 feb, Stockholm, Wennergren center De medicinska landvinningarna de senaste decennierna har varit många och i allmäntandvården idag finns många patienter med sjukdomar som kan ha betydelse för tandbehandlingen. Tandvården har under samma tid också förbättrats, vilket innebär att svenskarna har många fler tänder högt upp i åren. De grava parodontala skadorna har paradoxalt nog inte minskat, då de kan...

Läs mer
IDS-e1490200621781.jpeg

IDS – the 38th International Dental Show

12 mar - 16 mar, Köln, Tyskland Stor internationell dentalmässa som går vartannat år i Köln

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se

Platsannonser

Övertandläkare inom parodontologi till Specialisttandvården i Västerås

Vill du fortsätta din utveckling som tandläkare hos oss? Vill du komma till en arbetsplats där du kommer få stor frihet i din roll? Då är det kanske dig vi söker till oss på Specialisttandvården. Välkommen till en arbetsplats där du är mitt i livet och samhället. Och gör skillnad varje dag. På riktigt.

Läs mer
Fler platsannonser på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.