Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 21/02/19

Öppna webbversion

Många glädjande nyheter inom forskning

Det är med stor glädje som vi på Dental24 kan presentera många intressanta nyheter inom tandvårdsrelaterad forskning.

Tyvärr är det inte lika glädjande att Malmö Universitet inte får utbilda fler välbehövda tandhygienister. :(

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Malmö universitet får avslag på ansökan om tillstånd att utfärda tandhygienistexamen

UTBILDNING Universitetskanslersämbetet (UKÄ) beslutade 19 februari att inte förnya Malmö universitets examenstillstånd för tandhygienister. Det innebär att det nya treåriga programmet ställs in till höstterminen 2019.

Läs mer
klerken-mindre-200x148.jpg

Forskningskonferens i Malmö där akademin bjuder in tandvården till konferens om kliniknära forskning

FORSKNINGSKONFERENS Forskning och utveckling bidrar till lärande på våra arbetsplatser, till att göra arbetet lustfyllt och inte minst till personlig utveckling. Det vet alla som har provat på att forska. Men forskningen får inte bli en enskild angelägenhet som utgår ifrån forskarens behov, utan ska fånga upp frågeställningar som har betydelse för våra patienter och för tandläkare ute i den kliniska vardagen. 

Läs mer
Forskning-200x133.jpg

Nya insikter från kariesforskning

FORKNINGSPROJEKT Forskningsprojektet Stop Caries Stockholm har studerat barns tandhälsa i socioekonomiskt utsatta områden och bidragit till ökad kunskap om förebyggande tandvård i högriskområden. Genom medverkan från flera kliniker inom Folktandvården Stockholm har vi kunnat jämföra effekten av två olika vårdprogram.

Läs mer
Karies-200x135.png

Storsatsning inom artificiell intelligens invigt i Göteborg

UTVECKLING AI Innovation of Sweden som nyligen invigdes i Göteborg är en av landets största satsningar inom artificiell intelligens. Ett exempel är det beslutsstöd för karies baserat på röntgenbilder, där Folktandvården deltar.

Läs mer
AI-200x109.jpg

Första fingerfärdiga och kännande handprotesen implanterad

FORSKNINGSNYHET En svensk patient med amputerad hand har blivit den första mottagaren av ett osseo-neuromuskulärt implantat som styr en mycket rörlig handprotes. Under en banbrytande operation placerades titanimplantat i bägge underarmsbenen.

Läs mer
fingerprotes-200x104.jpg

Bra bemötande och högt betyg

KUNDUNDERSÖKNING Nära nio av tio kunder är nöjda med Folktandvården Skåne. Det framgår av den senaste kundundersökningen.

Läs mer
Ftv_Skane-200x133.png

Jan Lindhe hedras för insatser inom Osseointegration

UTMÄRKELSE Professor Jan Lindhe har utsetts till den 12:e vinnaren av Nobel Biocare Brånemark Osseointegration Award. För urvalet av kandidater till priset svarar medlemmar inom Academy of Osseointegration.

Läs mer
fullsizeoutput_3799-200x257.jpeg

Nytt koncept för den danska dentalmässan

KONFERENS & MÄSSA I många år var SCANDEFA i Bella Center, Köpenhamn känd som den stora dentalmässan i Danmark. Nu har mässan fått ett nytt koncept och nytt namn: Tandfaglige dage 2019. (Dental Days på engelska).

Läs mer
Tandfaglige-Dage-BLACK-RGB_Center-DK-200x133.jpg

Krönikor

gordon

Gordons krönika

Från botten till toppen, del 3 – det gäller att veta åt vilket håll man är på väg och vad man vill

I två tidigare krönikor har ni kunnat följa utvecklingen på en mottagning vars arbetssätt utgör en imponerande modell för hur det går att lösa dagens och morgondagens problem med tandvårdskön. Med detta arbetssätt vinner man dessutom bättre tandhälsa, delvis bättre allmänhälsa, lägre vårdkostnader och en stimulerande arbetsmiljö. I slutet på krönikan avslöjar jag namnet på mottagningen.

Läs mer
karin

Karins blogg

Syns tårar på röntgen?

Jag ligger i en magnetröntgenapparat. En hård högteknologisk maskin för mjuka människor. Mjukast är jag. På gränsen till upplösning. Tårarna rinner över, små rännilar längs klossarna i masken som håller ansiktet fixerat, ned i nacken känner jag de salta tårarna. Jag har hittat Nemo. 

Läs mer

Podcasts

Tandvård i världsklass med Chaim Zlotnik

20 feb 2019 14:01

Chaim Zlotnik, nytillträdd Ordförande i Sveriges tandläkarförbund och även ordförande i Tjänstetandläkarna. Nu har ni möjlighet att få höra vem han är och hur han tänker.

Lyssna här
Blodadtand-200x200.png

Fler podcasts på Dental24.se

Omvärldsbevakning

Klartecken för treårig utbildning av tandhygienister i Kristianstad

20 Feb 2019 10:50 - Norra Skåne.se

Skåne Högskolan i Kristianstad får examensrättigheter för tandhygienister i den nya treåriga utbildningen.

Anmälda patientskador i vården ökar

20 Feb 2019 05:57 - Svt.se

Antalet patienter som anmäler att de skadats i sjuk- eller tandvården har ökat med hela 30 procent de senaste sex åren. Vanligast är...

AI ska göra det lättare att få tandläkartid

19 Feb 2019 16:08 - Svt.se

Nu ska det bli lättare att få en tid hos folktandvården i Norrbotten. Och det ska ske med hjälp av ett nytt sätt att boka in tider på.

Ideologi tycks vara viktigare än tandvård

17 Feb 2019 15:45 - Norran

Debatt. Det är i det närmaste obegripligt att Folktandvården i både Norr- och Västerbotten tackat nej till mitt erbjudande. Jag tar hjälp...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Incidenter

Blev akut sjuk ­efter sen insats

18 Feb 2019 07:01 - Nacka Värmdö Posten

Den diabetesdrabbade patienten hade smärta i munnen och åt och drack dåligt. Trots det kontrollerades inte hens blodsockervärde och det...

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

DABlogo150px.jpg

MOMS – vad gäller?

22 maj, Dab Hjulhamnsg. 3, Malmö Vad gäller för konsulter inom tandvården efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen? Momspliktig uthyrning av tandvårdspersonal eller momsfria tandvårdstjänster?

Läs mer
IDS-e1490200621781.jpeg

IDS – the 38th International Dental Show

12 mar - 16 mar, Köln, Tyskland Stor internationell dentalmässa som går vartannat år i Köln

Läs mer
Tandvardsdagen.png

Svenska Tandvårdsdagen Ystad

08 mar, Ystad En uppskattad heldag och mötesplats för tandvården på turné - med föreläsningar, stor dentalmässa och mingel med kollegor! Prisvärd utbildningsdag för alla i teamet, välj bland flera föreläsningar inom odontologi och affärsutveckling, och inspireras av Sveriges populäraste föreläsare.

Läs mer
Unident.jpg

Bli certifierad för Invisalign Go

12 apr, Stockholm – det klara alternativet till tandställning! Sedan år 2000 har mer än 80.000 tandläkare certifierats för Invisalign och över 5 miljoner patienter framgångsrikt behandlats. I Norden har redan 1 500 tandläkare certifierat sig för att erbjuda Invisalign-behandlingar på sina kliniker. För att bli Invisalign Go-certifierad erbjuder vi nu, tillsammans med Align som är tillverkare av Invisalign, ett nytt...

Läs mer
Torbjorns_team.png

Tandreglering med Clear Aligner +

14 mar, Göteborg, Clarion Hotel Post Gör osynlig tandreglering till ett användbart verktyg i ditt dagliga arbete med hjälp av Clear Aligner + från Torbjörns Team. Introduktionskurs till det helsvenska alternativet för behandling med Clear Aligner. Träffa teamet bakom metoden som används av både specialister och allmäntandläkare runt om i landet.

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se

Platsannonser

Inside Sales till Ivoclar Vivadent

Är du en social person som trivs med mycket kundkontakter? Vi behöver hjälp med att boka möten med kunder, förmedla leads till fältsäljarna i organisationen och ta hand om orderbearbetning.

Läs mer
IV-Logo-colours-pvi-e1507803085809.jpg

Fler platsannonser på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.