Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 14/03/19

Öppna webbversion

Många nyheter i Dental24!

Intresset för våra krönikörer och bloggar bara ökar. Kanske är det för att de som skriver har "fingrarna i jorden" och ofta adresserar dagliga frågor?

Nu välkomnar vi ännu en ny krönikör/bloggare på Dental24, nämligen tandläkare Carl Emil Rexman på Praktikertjänstkliniken Skeppsbron i Malmö.

Dessutom har vi flera andra skribenter som skriver om den dagliga verksamheten, trivsel på jobbet, utbildning, forskning och utveckling.

Mycket av innehållet på Dental24 produceras av professionen inom svensk tandvård och tillgängliggörs på ett och samma ställe av oss på Dental24.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Oönskade effekter vid tandblekning

STUDIE En nordisk multicenterstudie visar, att avvikande reaktioner, gingivala reaktioner och ilningar i behandlade tänder, är mycket vanliga både vid professionell tandblekning på klinik och vid hemmablekning.

Läs mer
Blekskena.png

Tandläkare i Enköping bötfälls för brott mot Strålskyddslagen

INCIDENTER En tandläkare i Enköping har dömts till 100 000 kr i böter för brott mot Strålskyddslagen.

Läs mer
stralsakerhetsmyndigheten-200x105.jpg

Bred forskning om implantat – i Göteborg och vid andra lärosäten

FORSKNING Sahlgrenska akademin vill ge en större bild av forskningen om tandimplantat, med anledning av det projekt som nyligen uppmärksammats där hundar används som försöksdjur.

Läs mer
Forskning-200x133.jpg

”Det går att flytta inom Praktikertjänst”

VERKSAMHET Med en lokal tandläkarpraktik finns det risk att känna sig låst med åren – men det går att vara mobil inom Praktikertjänst. Tandläkaren Mårten Fransson flyttade med familjen från Örebro till Varberg, och lyckades på ett smidigt sätt flytta till en ny praktik.

Läs mer
Flytt-200x194.png

Gurun Dr Pascal Magne ger kurs den 24-25 maj 2019 i Stockholm

UTBILDNING ”Gurun” Dr Pascal Magne är en mycket populär och efterfrågad kursgivare. På kursen ”Update in the biomimetic principles – including CAD/CAM” i Stockholm gör han en djupdykning i forskningen runt biomimetisk tandvård. Många anser att detta är den ultimata formen av både minimalinvasiv och estetisk tandvård.

Läs mer
Fig06-U-200x133.jpg

Estetik, hög kvalitet och effektivitet: Nya kompositer gör det möjligt

PRODUKTNYHET Många tandläkare önskar sig effektiva alternativ istället för den komplexa fler-skikttekniken. Man vill ha kompositer som är tidsbesparande samtidigt som de är användarsäkra. Detta gäller särskilt för restaurationer posteriort i det permanenta bettet, för klass I och II fyllningar.

Läs mer
3s-PowerCure-200x150.jpg

Happident satsar på specialisttjänster inom endodonti- apikalkirurg- parodontal- och periimplantitbehandlingar

FÖRETAGSNYTT Happident satsar på specialisttjänster inom endodonti- och apikalkirurgibehandlingar samt parodontal- och periimplantitbehandlingar. Som ett led i denna satsning har Happident rekryterat Tom Lindholm, docent och specialisttandläkare inom oralkirurgi.

Läs mer
happident_logo-2-200x46.jpg

Krönikor

johanna

En tandsköterskas tankar

Tandsköterska – en sport

Jag har kommit till insikten att tandsköterska ej är ett yrke, utan en sport. För ni känner väl svetten lacka, systrar och bröder?

Läs mer
farid

Tandhygienistbloggen

Frisk i munnen med frisk personal

Klockan är 9:40. Det är dags för rast. Doften av nybryggt kaffe sprider sig i korridoren till lunchrummet. I dag är det fredag. Det bjuds på fika, färska frallor, pålägg och frukt. Man hör roade skratt. Härligt tycker jag! Har ni också det så på er arbetsplats?

Läs mer
Res o Lär

Res o Lär

Lära nytt i Mongoliet eller på Madagaskar, ha roligt och hålla hjärnan ung

När vi lär oss nya saker stimuleras nervcellerna i hjärnan och leder till att nya nervceller bildas. Studier visar att aktivt livslångt lärande gör att hjärnan håller sig i trim hela livet.

Läs mer
Carl Emils krönika

Carl Emils krönika

Min generations ledarskap

Mitt namn är Carl Emil Rexman och från och med idag börjar jag att blogga här på sajten, något jag aldrig trodde jag skulle börja göra. Nytt och spännande. Till vardags driver jag inom Praktikertjänst en tandvårdsmottagning i Malmö tillsammans med fyra tandläkarkollegor, 12 tandsköterskor, fem tandhygienister och en samordnare. En rätt stor och krävande verksamhet alltså. Därför tänkte jag att mina artiklar ska fokusera på ledarskap. Jag har en del erfarenhet av det och inte minst några nyligen förvärvade insikter.

Läs mer

Omvärldsbevakning

Varningen: Här landar notan för momsbomben – ”finns ingen annan väg”

13 Mar 2019 20:05 - Dagens industri

Nya vårdmomsen, som ska läggas på kostnaden för inhyrd vårdpersonal, drabbar tusentals företag – även i andra branscher än hälso- och...

Operation Smiles grundare: "Det är en lycka att få hjälpa"

12 Mar 2019 16:20 - Icakuriren - Hemtrevligt

De ger barn med läpp-, käk- och gomspalt världen över chans till ett nytt liv. Operation Smiles grundare Kathy och Bill Magee, på besök i...

Portugal ska lösa Sveriges tandläkarbrist

11 Mar 2019 05:11 - Svt.se

Det råder brist på tandläkare i nästan alla regioner och landsting i Sverige. Nu vill Folktandvården locka fler tandläkare till Sverige,...

Så blev Joana från Portugal tandläkare i Sverige

11 Mar 2019 05:10 - Svt.se

I vissa regioner och landsting har Folktandvården redan under en längre tid rekryterat tandläkare från Portugal. En av dem är Joana Da...

Därför är det tandläkarbrist i Sverige

11 Mar 2019 05:06 - Svt.se

Bristen på tandläkare i Sverige har fått flera regioner och sjukvårdsinstanser att lägga ut lockbeten och starta samarbeten med andra...

Informationssajt ska minska kvicksilverutsläpp från tandläkarmottagningar

9 Mar 2019 09:02 - Örebronyheter

Trots att amalgam har varit förbjudet som tandfyllnadsmaterial sedan 2009 läcker kvicksilver fortfarande ut i miljön från...

Tandteater ska göra tandvården roligare

8 Mar 2019 10:49 - Sveriges Radio

På Lundenskolan i Skövde spelas teaterföreställnngen Pippis tänder som på ett roligt sätt ska lära barnen att ta hand om tänderna.

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Populära kurser & event

DABlogo150px.jpg

MOMS – vad gäller?

22 maj, Dab Hjulhamnsg. 3, Malmö Vad gäller för konsulter inom tandvården efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen? Momspliktig uthyrning av tandvårdspersonal eller momsfria tandvårdstjänster?

Läs mer
sts_logonybl_ny.gif

Vetenskap och klinik i samverkan

04 apr - 05 apr, Malmö Syftet med konferensen är att bidra till framtidens forskningsområden. Den största volymen tandvård sker inom allmäntandvården, där forskningen inte är lika stark som inom specialisttandvården. Därför är ett fokusområde att lyfta och bredda den akademiska kompetensen inom allmäntandvården. Vi hoppas med dessa konferensdagar skapa en mötesplats för den odontologiska forskningen och de kliniska verksamheterna i...

Läs mer
stf_logo.gif

Gingivala slemhinneförändringar

22 mar, Göteborg, Radisson Blu Scandinavia Hotel Många gingiviter, som trots parodontal behandling visar sig vara terapiresistenta, kan ibland diagnostiseras som andra munslemhinneförändríngar som kan vara svåra att känna igen. Kursgivaren visar i form av kliniska fall ett stort antal såväl lokala som systemiska lesioner samt ger råd om handläggning och behandling. Normal gingiva Infektioner med bakterier och virus som genes Manifestationer...

Läs mer
Straumann-1.jpg

Straumann SMART – Grundkurs i implantatkirurgi för assisterande personal

10 okt - 12 okt, Göteborg 2 ½-dagars kurs med kombinerade teoretiska och praktiska övningar, operationsrutiner samt implantatinstallation på modell. Vissa föreläsningar kommer att vara gemensamma med ”Grundkurs i implantatkirurgi för tandläkare”.

Läs mer
stf_logo.gif

Anestesi för tandsköterskor

25 apr - 26 apr, Malmö, Konferenscentrum Skånes Universitetssjukhus Malmö Målet för denna kurs är att ge tandsköterskor teoretisk och praktisk kunskap att utföra infiltrationsanestesi av tänder och parodontium. Fysiologi Topografisk anatomi Premedicinering Sedering Lokalanestesimedel och dess verkningsmekanismer Teknik Lokala och generella komplikationer Praktiska övningar Grupparbete och patientfall Godkänt kunskapsprov efter kursen ger intyg för behörighet Föreläsare Gunilla Andersson, docent, Malmö Rolf Liedholm, docent, Malmö...

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.