Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 04/04/19

Öppna webbversion

Ny teknik skapar nya möjligheter

Förra veckan träffade jag 300 tandtekniker samtidigt på Nordentics kick-off i Malmö. Vilken härlig stämning och entusiasm! Nu vill landets ledande tandtekniker att hela tillverkningsprocessen skall digitaliseras. CAD (Computer Added Design) börjar med det digitala avtrycket och slutar med CAM (Computer Added Manufacturing) d.v.s, (tandteknisk) tillverkning. Något alla "led" tjänar på, både ekonomiskt och kvalitetsmässigt! 😀

Framgent kommer du också att få mer ljud (poddar) och se mera rörliga bilder (videos) på Dental24. Digital kommunikation, helt enkelt.

Denna vecka vill vi speciellt tacka tandläkare och tandtekniker Michael Braian för sitt nya initiativ att dela med sig av sin kunskap om 3D-printers.

Vi vill också välkomna vår gästkrönikör Maria von Beetzen och alla nya läsare på Dental24.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Jag tänkte köpa en 3D-printer och scanner, vilken är bäst?

TEKNIKTEST Den frågan fick Michael Braian absolut inte för 10 år sedan när han började studera 3D-printning inom tandvården, men idag kan Michael knappt visa sig på en dentalmässa utan att få den frågan.

Den digitala tekniken har utvecklats och den börjar finna en plats på våra kliniker. Att det finns så många alternativ är positivt för utvecklingen, men vilken utrustning ska man välja?

Läs mer
Michael_Brian-200x133.jpg

Skatteverkets regeltolkning gör stora hål i landets tandhälsa!

DEBATTARTIKEL Ett nyligen fattat beslut i Högsta förvaltningsdomstolen angående mervärdesskatt för konsulter innebär en osund konkurrensnackdel för tandhygienister som verkar inom den privata tandvården.

Läs mer
TandvardSHF-200x133.png

Käkbensdöd kan behandlas kirurgiskt

AVHANDLING De flesta fall av läkemedelsrelaterad käkbensdöd kan behandlas. Det visar forskaren Fredrik Hallmer som i en ny avhandling kartlagt riskfaktorer och behandlingsmetoder.

Läs mer
Malmo_University_English_Logo-e1554321362489.png

Hur bra är du på färgtagning?

STUDIE Har du problem med att bestämma färg? Du är inte ensam, men förtvivla inte, övning och kunskap ger färdighet.

Läs mer
NIOMlogo-200x34.jpg

Informationshantering vid utlandsvård ska analyseras

ANALYS E-hälsomyndigheten får i uppdrag av regeringen att analysera informationshanteringen vid utlandsvård. Analysen ska bland annat innehålla vilken behandling av uppgifter som är nödvändig när informationen delas digitalt med aktörer i andra europeiska länder.

Läs mer
Regeringskansliet-200x56.png

Centrum för medicinsk tandvård invigt i Uppsala

INVIGNING Den 29 mars 2019 invigdes Folktandvårdens specialistklinik Centrum för medicinsk tandvård i Seminariet. Kliniken är en satsning på tillgänglig vård av patienter med ett större omvårdnadsbehov och för de äldre som behöver den mobila tandvården.

Läs mer
Invigning-200x116.png

PTJ Dental en bra lösning för alla parter

VERKSAMHETSNYTT Tandläkarna Antoinette Nordin Tjäder och Bengt Nilson har under de senaste 20 åren byggt upp och drivit en klinik i Praktikertjänsts regi i Vetlanda. I januari sålde de kliniken till moderbolaget Praktikertjänst och den 1 maj övergår mottagningen i den nya verksamhetsgrenen PTJ Dental.

Läs mer
Tandva%CC%8Ardshuset-Vetlanda-200x182.jpg

Aqua Dental lanserar unik meriteringstjänst

FÖRETAGSNYTT Aqua Dental växer ytterligare och nu öppnar tandvårdskedjan upp för en ny meriteringstjänst inom ortodonti. Aqua Dental har länge arbetat för att bli Sveriges största privata aktör inom tandreglering för vuxna, ett mål de nu har nått. Nästa steg i utvecklingen av organisationen är att öppna upp för en meriteringstjänst inom ortodonti.

Läs mer
AquaDental-200x18.png

Krönikor

Res o Lär

Gästbloggare

Känslan som infinner sig – även på (arbets)resande fot

Som gästkrönikör i Dental24:s community vill jag dela med mig av mina tankar och erfarenheter av att resa mycket i arbetet.  Maria von Beetzen heter jag och är tandläkare och specialist inom oral protetik med privatpraktik i Strängnäs. Dessutom arbetar jag som styrelseledamot i Tandläkarsällskapet och suppleant i Tandläkarförbundets förbundsstyrelse. Det finns säkert någon som känner igen sig i min berättelse…

Läs mer

Omvärldsbevakning

Tandvårdskliniker stänger – slås ihop med tandvårdscentral

3 Apr 2019 17:13 - Sveriges Radio

Beslutet togs av regionstyrelsen under onsdagseftermiddagen.

Hr måste vara tydlig kravställare

3 Apr 2019 10:35 - Personal & Ledarskap

Var lika intresserad av lönsamhet som en vd. Hitta hr-data som hjälper dig att prioritera så att du kan vara ett verkligt...

Fem studenter i Bulgarien får tillbaka studiemedlet

28 Mar 2019 13:35 - Läkartidningen

I förra veckan stoppade Centrala studiestödsmyndigheten (CSN) studiemedlet för sju svenska studenter vid Medical University i Sofia i...

MS-patienter har sämre tandhälsa

28 Mar 2019 10:07 - Tandläkartidningen Tidningen

Patienter med multipel skleros, MS, har signifikant sämre tandhälsa än normalbefolkningen, trots bättre förutsättningar och beteende, visar...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Incidenter

Slarv med journaler och förbehandlingar består

3 Apr 2019 09:11 - Tandläkartidningen Tidningen

Slarv med journaler och protetik utan att först behandla karies och parodontit. Det är två återkommande brister som Inspektionen för vård...

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

DABlogo150px.jpg

MOMS – vad gäller?

22 maj, Dab Hjulhamnsg. 3, Malmö Vad gäller för konsulter inom tandvården efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen? Momspliktig uthyrning av tandvårdspersonal eller momsfria tandvårdstjänster?

Läs mer
Niombanner.png

NIOM: A guide to materials’ selection

10 apr, Webinar There are plenty of dental materials on the market, sometimes with hundreds of products in a given class of materials. This webinar will address aspects to consider during material selection and use.

Läs mer
stf_logo.gif

Anestesi för tandsköterskor

25 apr - 26 apr, Malmö, Konferenscentrum Skånes Universitetssjukhus Malmö Målet för denna kurs är att ge tandsköterskor teoretisk och praktisk kunskap att utföra infiltrationsanestesi av tänder och parodontium. Fysiologi Topografisk anatomi Premedicinering Sedering Lokalanestesimedel och dess verkningsmekanismer Teknik Lokala och generella komplikationer Praktiska övningar Grupparbete och patientfall Godkänt kunskapsprov efter kursen ger intyg för behörighet Föreläsare Gunilla Andersson, docent, Malmö Rolf Liedholm, docent, Malmö...

Läs mer
c-teknologisk-institut.png

Gerodontidagarna 2019

21 maj - 22 maj, Stockholm Du som arbetar med tandvård för äldre har en viktig uppgift att hitta balans mellan den tandvård som är möjlig att utföra och den tandvård som patientens hälsotillstånd tillåter. Kunskapsläget inom såväl forskning som praktik utvecklas kontinuerligt och ställer i och med det krav på uppdaterad kompetens.

Läs mer
stf_logo.gif

Protetisk buffé – en vägledning till enkel och hållbar protetik

09 maj - 10 maj, Göteborg, Radisson Blu Scandinavia Hotel Handgripliga kliniska tips och råd baserade på erfarenhet och vetenskap i protetik samt en konstruktiv dialog utlovas av föreläsarna. Deltagarna ska få verktyg för att planera och genomföra enklare till mer avancerade bettrehabiliteringar. Terapiplanering Från prep till avtryck Planeringsinstrument som underlättar Provisorier – mer än bara tandskydd Hur göra en protes som fungerar? Att hantera...

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se

Platsannonser

Aqua Dental söker Göteborgs näst bästa tandsköterska

Hos oss får du möjlighet att arbeta med tandvård av högsta kvalitet. Om du likt oss tror att passion, kvalitet och tillgänglighet är rätt väg att gå för att erbjuda Sveriges bästa och tryggaste tandvård har vi en bra början, du och vi.

Läs mer
AquaDental-200x18.png

Meriteringstandläkare ortodonti

Är du tandläkare med siktet inställt på ortodonti? Önskar du vara en del av en organisation som arbetar för att bryta trender som andra annars tar för givet? Då har du kommit rätt. Nu finns det möjlighet för dig som tandläkare att göra en meriterande tjänstgöring inom ortodonti hos oss på Aqua Dental.

Läs mer


Fler platsannonser på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.