Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 11/04/19

Öppna webbversion

Nya fakta om svensk tandvård

Här sammanfattas senaste veckans nyheter.

Missa inte heller våra krönikor/bloggar och poddar.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Minskad antibiotikaförskrivning inom tandvården – men stora skillnader

ANTIBIOTIKA Antibiotikaförskrivningen inom tandvården har minskat med ungefär en tredjedel under perioden 2009-2017. Men det finns stora regionala skillnader i förskrivningen, och även mellan Folktandvård och privata mottagningar. Det visar en statistikrapport från Socialstyrelsen.

Läs mer
socialstyrelsen-200x200.png

Svenskarna fortsatt mycket nöjda med tandvården

SVENSKT KVALITETSINDEX Svenskarna är fortsatt fantastiskt nöjda med med tandvården visar Svenskt Kvalitetsindex nya mätning. Folktandvården har förbättrat sig efter de senaste årens negativa trend, medan den privata tandvården backar något. Det gör att gapet mellan privat och offentlig tandvård minskar i årets mätning.

Läs mer
SKI-200x109.jpg

HA nano Surface på implantat förbättrar osseointegreringen

PRODUKTNYHET HA nano Surface är ett syntetiskt kristallint material, vars yta påminner om ben. Ett tunt skikt av det på ett implantat förbättrar osseointegreringen. HA nano Surface är en svensk uppfinning, som utvecklats av företaget Promimic i Göteborg.

Läs mer
promimic-200x150.jpg

Uppfattningar om och behandling av dental erosion

TANDEROSION Förlust av tandsubstans orsakad av mat och dryck är ett inte helt ovanligt problem bland ungdomar i dag, och problematiskt många gånger att kliniskt behandla. Det är därför viktigt med information till riskgrupperna, så att de blir medvetna om riskerna och hur de kan minimeras.

Läs mer
tandvard-200x133.jpg

Verksamhetsutveckling – årets tema på Riksstämman & Swedental

KONFERENS & MÄSSA Swedental tar ett helhetsgrepp kring verksamhetsutveckling med kunskapshöjande seminarier om hur du kan utveckla jaget, laget och tandvården i samverkan ur ett hälsoperspektiv - allt ifrån kommunikation och organisation, klinik och vetenskap till hälsa och sjukdomsförebyggande metoder. Genom samverkan kan vi verka för en god hälsa för hela Sveriges befolkning. 

Läs mer
O_R_SWE19_2rad_Pos-200x103.jpg

Akupunktur reducerar smärta efter rotbehandling vid symptomatisk apikal parodontit

STUDIE Vid jämförelsen av två grupper, med perkussionsömhet och tandvärk, upplevde gruppen som inför rotbehandling fått akupunktur signifikant mindre postoperativ smärta jämfört med placebogruppen.

Läs mer


PTJ Dental en bra lösning för alla parter

VERKSAMHETSNYTT Tandläkarna Antoinette Nordin Tjäder och Bengt Nilson har under de senaste 20 åren byggt upp och drivit en klinik i Praktikertjänsts regi i Vetlanda. I januari sålde de kliniken till moderbolaget Praktikertjänst och den 1 maj övergår mottagningen i den nya verksamhetsgrenen PTJ Dental.

Läs mer
Tandva%CC%8Ardshuset-Vetlanda-200x182.jpg

Krönikor

farid

Tandhygienistbloggen

Good food. Good mood.

Visst är det gott med mat? Det är någonting extra när smaklökarna exploderar i munnen. Tänk er en perfekt kolgrillad entrecote. Serverad med krispig klyftpotatis, krämig bearnaisesås och fräsch sommarsallad med en skvätt balsamvinäger. Till höger om tallriken står ett glas rött vin. Kan detta vara en perfekt middag på en uteservering en varm sommardag? Eller kanske en bra avslutning på veckan med fina vänner på afterwork? Ni förstår, njutningen är uppskruvad till max.

Läs mer
Res o Lär

Res o Lär

Vi satsar stort på el från solceller

Tänk så mycket man kan lära sig på kursresor med ”Res och lär med Curomed”. För några år sedan var tandläkare Mikael Saksi med oss på en kursresa till Island. Han hade byggt en solcellspark utanför Norrköping. Vi talade om att satsa på elproduktion med solceller för att minska den globala uppvärmningen och kompensera de miljöavtryck flygresorna från våra kursresor gör. Hans satsning på solenergi har sedan grott och växt i mitt huvud och till sommaren startar vi.

Läs mer
Carl Emils krönika

Carl Emils krönika

En bra chef ger inte lön utan inflytande

Vår bransch, bland många andra, är för tillfället hårt drabbad av pensionsavgångar och brist på arbetskraft samtidigt som arbetsuppgifter ändras i och med digitalisering.

Läs mer

Podcasts

Litteratur genom örat – allt fler lyssnar på ljudböcker

10 apr 2019 16:23

Ljudboksmarknaden växer kraftigt. Varför väljer allt fler att läsa med öronen istället för med ögonen?

Lyssna här
i-pod-1750031__480-200x133.jpg

Dentaltown om digital tandvård

9 apr 2019 15:48

Podcast lyssning blir allt mer populärt. Här kan du lyssna på avsnitt nr 1170 ur Dentaltowns dentistry uncensored med Dr Howard Farran.

Lyssna här
Dentaltown-200x200.png

Fler podcasts på Dental24.se

Omvärldsbevakning

Därför hyr vi inte in tandvårdspersonal

11 Apr 2019 04:00 - Kuriren.nu

Insändare Svar på insändarna ”Samarbete krävs för att klara tandvården” och ”Inte längre folkets tandvård”, publicerade i Kuriren den 6...

»Tandvårdsförsäkring« delar branschen

9 Apr 2019 23:42 - Dagens Arena

FRISKTANDVÅRD Allt fler väljer tandvård till fast kostnad. Många ser det som en försäkring, men så är det inte. Modellen är istället tänkt...

Viktigt med samverkan för framtida innovationer

9 Apr 2019 16:16 - IT-Halsa.se

Under tre års tid har Region Örebro län, Örebro universitet och Almi Mälardalen drivit projektet Innovationssluss 2.0 med målet att öka...

Debatt: Munhälsan har blivit en social klassmarkör – dags för tandvårdsreform!

9 Apr 2019 14:09 - Avesta Tidning

”Vi måste faktiskt inse, att munnen tillhör kroppen! ” skriver debattörerna från Folkkampanjen för sjukvården. Bild: TT Folkkampanjen för...

Grov oaktsamhet kostade dyrt

8 Apr 2019 04:58 - Tandläkartidningen Tidningen

Svenskan tog studielån för att studera medicin i Bulgarien men uppgav för Borås tingsrätt att hon egentligen läste till tandläkare. Hon...

Samarbete krväs för att klara tandvården

6 Apr 2019 04:00 - Kuriren.nu

Insändare Folktandvården i Region Norrbotten har det svåra uppdraget att erbjuda tandvård till en befolkning på cirka 250 000 innevånare...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Incidenter

Man fick tandimplantat – tänder blev gravt tandlossningsskadade

7 Apr 2019 17:28 - 24Malmö.se

Nio månader efter implantatoperationen besvärades patienten med värk i överkäken.

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

DABlogo150px.jpg

MOMS – vad gäller?

22 maj, Dab Hjulhamnsg. 3, Malmö Vad gäller för konsulter inom tandvården efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen? Momspliktig uthyrning av tandvårdspersonal eller momsfria tandvårdstjänster?

Läs mer
stf_logo.gif

Protetisk buffé – en vägledning till enkel och hållbar protetik

09 maj - 10 maj, Göteborg, Radisson Blu Scandinavia Hotel Handgripliga kliniska tips och råd baserade på erfarenhet och vetenskap i protetik samt en konstruktiv dialog utlovas av föreläsarna. Deltagarna ska få verktyg för att planera och genomföra enklare till mer avancerade bettrehabiliteringar. Terapiplanering Från prep till avtryck Planeringsinstrument som underlättar Provisorier – mer än bara tandskydd Hur göra en protes som fungerar? Att hantera...

Läs mer
c-teknologisk-institut.png

Gerodontidagarna 2019

21 maj - 22 maj, Stockholm Du som arbetar med tandvård för äldre har en viktig uppgift att hitta balans mellan den tandvård som är möjlig att utföra och den tandvård som patientens hälsotillstånd tillåter. Kunskapsläget inom såväl forskning som praktik utvecklas kontinuerligt och ställer i och med det krav på uppdaterad kompetens.

Läs mer
stf_logo.gif

Spela på hela klaviaturen

23 maj - 24 maj, Smögen, Smögens hafvsbad Med en kliniskt inriktad kurs ges ”parodonto-protetiken” en ny injektion av inspiration och tips för att underlätta den kliniska vardagen. Kursen får i sin nya form en inriktning även mot parodontologi och implantologi. Idén till denna kurs kom till för tjugo år sedan med Sven Scholander och har efterhand uppdaterats med ytterligare föreläsare, patientfall, material-...

Läs mer
Tandvardsdagen.png

Svenska Tandvårdsdagen Halmstad

27 sep, Halmstad, Hotell Tylösand En uppskattad heldag och mötesplats för tandvården på turné - med föreläsningar, stor dentalmässa och mingel med kollegor! Prisvärd utbildningsdag för alla i teamet, välj bland flera föreläsningar inom odontologi och affärsutveckling, och inspireras av Sveriges populäraste föreläsare.

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.