Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 09/05/19

Öppna webbversion

Full rulle!

Så här års är det mycket som skall hinnas med både på jobbet och privat.

Här får du en kort sammanfattning av vad som är på gång just nu!

Njut av våren! 🌿

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Tandteknikern som var pionjär på tandimplantat

PERSONPORTRÄTT Utveckling av tandtekniska lösningar för tandimplantat blev en livsuppgift för Ingemar Galéus. Redan 1975 kom han med i den experimentella grupp som arbetade med Per-Ingvar Brånemarks banbrytande innovation. Med sin tandtekniska kompetens kom Ingemar Galéus att påverka valet av avtrycksteknik, distanser och hättor för en ny industri som skulle nå ut över hela världen.

Läs mer
Ingemar2-200x298.jpg

Inga direkta kontraindikationer för orala implantat vid generella hälsoproblem

ÖVERSIKTSARTIKEL En holländsk forskargrupp har i en översiktsartikel värderat befintlig kunskap och möjliga risker vid behandling med orala implantat på patienter med generellt nedsatt hälsostatus.

Läs mer
Neoss_implantat2-200x167.jpg

Ivoclar Vivadent och 3Shape samarbetar inom området estetisk dental visualiseringsteknik

PRODUKTNYHET Mjukvaruapplikationen “IvoSmile” från Ivoclar Vivadent, som är baserad på augmented reality (AR), kommer att integreras i 3Shapes ortodonti- och restaurationsapplikationer. De två bolagen meddelar att de ingått ett samarbete för att förverkliga estetisk dental visualiseringsteknik.

Läs mer
TRIOS-4_IvoSmile-200x137.png

TePe och SCI i samarbete för äldres munhälsa

PRESSMEDDELANDE TePe Munhygienprodukter har inlett ett samarbete med Swedish Care International i syfte att öka kunskapen om munhälsa för äldre.

Läs mer
tepe-200x133.jpg

Krönikor

bodel

Bodels blogg

Ni unga formar själva er framtid och måste ta ansvar inom det yrke ni valt

Om jag ser på Sverige och de olika yrkesorganisationerna, det vill säga tandläkare, tandsköterskor, tandhygienister och tandtekniker så ser jag stora skillnader i aktion.

Läs mer
Res o Lär

Gästbloggare

Vävnadsbevarande tandvård – för bättre munhälsa och färre patienter med tandläkarskräck

Försämrad oral hälsa, munnens inverkan på det allmänna hälsotillståndet och ekonomiska orättvisor är några av de perspektiv som diskuteras livligt inom tandvården idag. Däremot är det ingen som pratar om behovet av mer skonsamma behandlingar och vävnadsbevarande ingrepp – en effektiv metod med patienten i fokus och något som Socialstyrelsen efterfrågat sedan 2011.

Läs mer

Omvärldsbevakning

Ny CE-märkning hotas av brexit

9 May 2019 04:48 - Tandläkartidningen Tidningen

En ny EU-lagstiftning kring medicintekniska produkter trädde i kraft i maj 2017 och ska börja tillämpas fullt ut i maj 2020. Den nya...

Fler hål i tänderna i västerort än i innerstan

8 May 2019 03:00 - Mitt i Stockholm

Tandhälsan hos Stockholms barn och ungdomar varierar väldigt mycket. I områdena där den är bäst lider knappt 27 procent av 19-åringarna av...

Kompetensförsörjning planeras få nytt råd

7 May 2019 05:04 - Tandläkartidningen Tidningen

Ett nationellt råd för kompetensförsörjning inom tandvården och övriga hälso- och sjukvården ska inrättas med ett kansli på...

Moms på hyrpersonal drabbar privata vårdgivare

7 May 2019 04:01 - Svt.se

Från och med 1 juli blir det moms på hyrpersonal inom sjukvården, vilket gör att kostnaderna ökar med 25 procent. Det är något som kan...

Tandvårdskedjans aggressiva plan – sex kliniker ska bli 45 på tre år

3 May 2019 09:55 - Market.se

Tandvårdskedjan Mydentist växer. På tre år ska sex kliniker bli 45. ”Vi lyckas göra det som många i branschen pratar om – kombinera...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Populära kurser & event

NB_Logo_Stacked_14mm-6mm_CMYK.jpg

Nobel Biocare Global Symposium 2019

27 jun - 29 jun, Madrid, Spanien På sitt globala symposium i Madrid kommer Nobel Biocare att presentera ett nytt implantatsystem som är utformat för att utmana konventionella metoder inom implantattandvården. Det nya Nobel Biocare N1TM-systemet, som utvecklats i samarbete med ett internationellt nätverk av forskare från erkända internationella institutioner, kommer att innehålla inte bara en ny biologiskt driven design, utan också...

Läs mer
c-teknologisk-institut.png

Gerodontidagarna 2019

21 maj - 22 maj, Stockholm Du som arbetar med tandvård för äldre har en viktig uppgift att hitta balans mellan den tandvård som är möjlig att utföra och den tandvård som patientens hälsotillstånd tillåter. Kunskapsläget inom såväl forskning som praktik utvecklas kontinuerligt och ställer i och med det krav på uppdaterad kompetens.

Läs mer
Tandvardsdagen.png

Svenska Tandvårdsdagen Halmstad

27 sep, Halmstad, Hotell Tylösand En uppskattad heldag och mötesplats för tandvården på turné - med föreläsningar, stor dentalmässa och mingel med kollegor! Prisvärd utbildningsdag för alla i teamet, välj bland flera föreläsningar inom odontologi och affärsutveckling, och inspireras av Sveriges populäraste föreläsare.

Läs mer
stf_logo.gif

Vårdagar i Lund

16 maj - 17 maj, Lund, Grand Hotel Södra kursnämnden inbjuder alla i tandvårdsteamet till två innehållsrika Lundadagar. Kom och avnjut äkta Lundensisk miljö och stilla din kunskapstörst!

Läs mer
DABlogo150px.jpg

MOMS – vad gäller?

22 maj, Dab Hjulhamnsg. 3, Malmö Vad gäller för konsulter inom tandvården efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen? Momspliktig uthyrning av tandvårdspersonal eller momsfria tandvårdstjänster?

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.