Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 22/08/19

Öppna webbversion

Aktuellt inom tandvården

Här finner du snabbt och enkelt aktuell kunskap och information rörande svensk tandvård.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Hur mycket bedövning behöver barn hos tandläkaren?

STUDIE Hur mycket bedövning behöver barn hos tandläkaren? Tandläkare resonerar olika och effekten av extra smärtlindring med huvudvärkstabletter är inte heller klarlagd. Forskaren Henrik Berlin vill därför ta fram riktlinjer för tandvården.

Läs mer
Spruta-200x164.png

Undersökning och diagnostik av allergier – Snabbinfo för tandläkare

FOKUSARTIKEL En stor del av befolkningen är i dag drabbade av allergier/avvikande reaktioner i en eller annan form. I den kliniska vardagen, och i samband med behandling, förekommer ett stort antal material och agens som har potential att ge upphov till avvikande reaktioner. En patient kan också primärt visa tecken på någon form av allergi som kan vara av vikt att notera.

Läs mer
Allergi-200x194.png

Folktandvården IVO-anmäler en tidigare medarbetare

INCIDENT Folktandvården Gävleborg gör en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Anmälan gäller kvalitetsbrister hos en enskild behandlare med risk för patientsäkerheten.

Läs mer
rapport-1-200x147.jpg

Ulrika Nibble, Varberg, ny president för SACD

PERSONNYTT Tandläkare Ulrika Nibble tillträdde i somras som ny president för SACD - Swedish Academy of Cosmetic Dentistry. Ulrika har varit med i SACD:s styrelse sedan 2012 och är verksam på praktiken Centrumtandläkarna i Varberg.

Läs mer
UN-32025-SACD-2017-10-05-19-200x267.jpg

Tandvård och tandläkare offer för krimininalitet i Sverige och utomlands

BROTT Dansk polis rapporterar att brott mot tandläkarkliniker ökat under första halvåret 2019. Ofta är det organiserade brottslingar som ligger bakom stölderna. Utrustningen, som ofta är mycket dyrbar, försvinner sedan ut ur landet, rapporterar nättidningen SecurityUser. Rapporten återspeglar en internationell brottstrend.

Läs mer
tjuv-200x289.png

Krönikor

Res o Lär

Res o Lär

Utbildning och utveckling avgörande konkurrensmedel

När det gäller att rekrytera och behålla personal är kompetensutveckling ett viktigt konkurrensmedel. Vi rekommenderar alla som skall börja en anställning att se till att kvantifiera hur mycket vidareutbildning som skall ingå, och hur mycket som skall satsas på den. Det är också viktigt att skriva in i avtalet att du som anställd skall ha det avgörande inflytandet över din egen vidareutbildning. Du känner ju dina behov bäst.

Läs mer

Omvärldsbevakning

Sista verksamheten i Allra avvecklas

21 Aug 2019 08:02 - Dagens industri

Den sista verksamheten i skandalomsusade Allra har sålts, uppger pensionsbolagets tidigare vd Alexander Ernstberger för Expressen.  

Dator ska hitta hål i tänderna

21 Aug 2019 04:00 - Svt.se

Folktandvården Stockholm är tillsammans med Västra Götaland först i landet med att leta hål i tänderna med hjälp av artificiell...

Trenden mot ökad karies har kanske vänt

20 Aug 2019 04:26 - Tandläkartidningen Tidningen

Karies fortsätter att öka hos yngre barn, men nu syns det kanske en vändning i statistiken hos de allra yngsta. Det visar Svenskt...

Tufft läge tvingar bort patienter

19 Aug 2019 01:00 - Norrköpings Tidningar

Finspång Med bara en privattandläkare kvar på orten är situationen för Folktandvården i Finspång minst sagt ansträngd. Patienter hänvisas...

Tandvården ska bli effektivare

16 Aug 2019 12:07 - Sveriges Radio

Sedan ett halvår tillbaka pågår ett pilotprojekt vid Tandvårdscentralen i Luleå där målet är att ta reda på om det går att effektivisera...

Fortsatt högt tryck på kompletterande utbildning

15 Aug 2019 12:03 - Tandläkartidningen Tidningen

36 personer har antagits till höstens kompletterande antagning för tandläkare med legitimation från länder utanför EU och EES, KUT. 20...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Populära kurser & event

stf_logo.gif

Tandläkarveckan

02 sep - 06 sep, Göteborg, Hotel Riverton I september är det åter dags för det första blocket av vår systematiska fortbildning, Tandläkarveckan. Nationella riktlinjer och evidens, mixat med beprövad erfarenhet, idag, imorgon och i framtiden. Nedan syns föreläsarna som deltar med sina ämneskunskaper i protetik, bettfysiologi, endodonti, farmakologi, gerodonti och kirurgi. Tandläkarveckan genomförs i 2 block, vecka 36 varje år. Man kan börja...

Läs mer
Tandvardsdagen.png

Svenska Tandvårdsdagen Lysekil

13 sep, Lysekil, VANN Hotell & SPA En uppskattad heldag och mötesplats för tandvården på turné - med föreläsningar, stor dentalmässa och mingel med kollegor! Prisvärd utbildningsdag för alla i teamet, välj bland flera föreläsningar inom odontologi och affärsutveckling, och inspireras av Sveriges populäraste föreläsare.

Läs mer
sfop-logga.png

Tylösandsdagarna 2019

18 sep - 20 sep, Hotell Tylösand, Halmstad Årets tema på Tylösandsmötet har som ambition att hantera kliniska frågeställningar inför implantatbehandlingar utifrån flera olika infallsvinklar. Såväl kirurgiska som protetiska och tandtekniska aspekter påverkar ju var vi landar med slutresultatet – eller korsar mållinjen för att använda ännu en idrottslig liknelse.

Läs mer
Torbjorns_team.png

Tandreglering Clear Aligner +

05 dec, Stockholm Gör osynlig tandreglering till ett användbart verktyg i ditt dagliga arbete med hjälp av Clear Aligner + från Torbjörns Team. Introduktionskurs till det helsvenska alternativet för behandling med Clear Aligner. Träffa teamet bakom metoden som används av både specialister och allmäntandläkare runt om i landet.

Läs mer
Tandvardsdagen.png

Svenska Tandvårdsdagen Halmstad

27 sep, Halmstad, Hotell Tylösand En uppskattad heldag och mötesplats för tandvården på turné - med föreläsningar, stor dentalmässa och mingel med kollegor! Prisvärd utbildningsdag för alla i teamet, välj bland flera föreläsningar inom odontologi och affärsutveckling, och inspireras av Sveriges populäraste föreläsare.

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.