Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 12/09/19

Öppna webbversion

Bra att veta!

Nu är det bråda dagar för många som jobbar inom svensk tandvård.
En del kan man påverka själv men en del annat styrs ofta av andra t.ex. arbetsgivare eller politiker.
Därför är det viktigt att hålla sig ajour med vad som händer, eller inte händer, i omvärlden.

Vi på Dental24 gör vårt bästa för att du skall kunna hänga med i utvecklingen och debatten.

Reagera och hör gärna av dig om det är något du vill framföra!

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Praktikertjänst och Danakliniken finansierar ST-utbildning i parodontologi

UTBILDNING Det är brist på specialistutbildade tandläkare i Sverige och konkurrensen om de få utbildningsplatser som finns är tuff. Danakliniken Specialisttandvård i Mörby utanför Stockholm tog därför saken i egna händer och valde att själva finansiera Natalie Stempas ST-utbildning i parodontologi.

Läs mer
Danakliniken-200x150.jpg

Utbildning som får dig att trivas och utvecklas på jobbet

UTBILDNING Att utvecklas och känna sig behövd är två grundpelare till ett trivsamt jobb. Fortlöpande utbildning och kollegialt utbyte driver utvecklingen på jobbet framåt. Det finns ett stort utbud av utbildningar. Hitta det som passar dig bäst. Här är de mest vanliga arrangemangen.

Läs mer
landing-banner-cofar-200x112.png

Kompensationen når inte tandvården

BUDGETPROPOSITION Regeringen föreslår, efter en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna i budgetpropositionen för 2020, ett tillfälligt budgetanslag på 210 miljoner kronor per år i tre år som kompensation för de ökade kostnaderna med anledning av vårdmomsen. Privattandläkarna menar att förslaget är otillräckligt. 

Läs mer
ptl1.jpg

Regelbunden tandvård minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar

STUDIE Ett årligt tandläkarbesök och professionell rengöring reducerar risken för hjärt-kärlsjukdom med 14 %. Detta konkluderar koreanska forskare i en ny studie.

Läs mer
Studie-200x141.jpg

Ingen universallösning för tandimplantat

AVHANDLING Det finns ingen universallösning vid insättning av implantat i munnen. Teknologi och metod måste anpassas till situationen och patientens behov. Det menar forskaren och tandläkaren Rainde Rezende som manar sina kollegor att ha en kritisk ingång till den stora marknaden för implantat.
— Det måste till ett större helhetstänkande kring implantatkirurgi, säger Rainde Rezende.

Läs mer
MAU.png

Årets stipendiater för Eklund Foundation utsedda

STIPENDIUM Nu offentliggörs årets stipendiater för Eklund Foundation, ett stipendium som syftar till att stödja internationell odontologisk forskning och utbildning. Tre projekt inom parodontologi och implantologi delar vinstsumman på €160.000.

Läs mer
EklundFondation-200x98.png

Krönikor

per

Dental24 - Blogg för delade meningar

Kasta inte ut barnet med badvattnet

Svensk tandvård fungerar bra även om det alltid finns förbättringsmöjligheter. Vad dessa förbättringsmöjligheter består av är lite mer oklart. Helt klart är att något måste göras när köerna och personalbristen ökar. Men att då påföra tandvården ytterligare skatt (moms) - som leder till dyrare tandvård - och inte utbilda flera ”praktiserande händer” än idag låter inte som särskilt genomtänkt.

Läs mer

Podcasts

Vårdfrågan – tandläkarstudenten som sommarjobbade på sex kliniker

11 sep 2019 11:07

I Praktikertjänsts podd Vårdfrågan intervjuas Zeinab Chith, tandläkarstudent på Karolinska Institutet i Stockholm, som under sommaren arbetade på hela sex olika mottagningar i hemstaden Borlänge.

Lyssna här
i-pod-1750031__480-200x133.jpg

Blodad tand; Intraoral scanning

8 sep 2019 19:11

The digital revolution is all over the odontological world. Blodad tand podcast was visiting the 3shape Nordic symposia with several international speakers with great knowledge of intraoral scanning. Listen to the podcast interviews with Dr. Naren Rajan from New Jersey and Dr Jonathan Ng from Vancouver and other voices from the symposia and learn from their experiences. Enjoy!

Lyssna här
Blodadtand-200x200.png

Fler podcasts på Dental24.se

Omvärldsbevakning

Kan öppna för privat tandreglering

11 Sep 2019 19:49 - Nya Wermlands-Tidningen

Under Region Värmlands hälso- och sjukvårdsnämnds möte under onsdagen beslutade nämnden att ställa sig bakom ett förslag om att...

Vårdmomsen får inte fortsätta drabba privatpraktiserande läkare

10 Sep 2019 11:04 - Örebronyheter

Vårdmomsen slår hårt mot olika privata vårdgivares verksamhet. Därför är det mycket välkommet att Centerpartiet och Liberalerna nu har...

Tandvård för hemlösa sägs upp

8 Sep 2019 11:44 - Upsala Nya Tidning

Uppsala kommun säger upp tandvårdsavtalet för hemlösa. Avtalet anses inte rättvist.

Folktandvården kan försvinna från flera orter i Norrbotten

6 Sep 2019 04:00 - Svt.se

Den svenska folktandvården har krisat länge på grund av brist på tandläkare och tandhygienister. Men nu börjar läget bli ohållbart på vissa...

Tandvården kompenseras för moms på konsulter

5 Sep 2019 11:03 - Tandläkartidningen Tidningen

210 miljoner kronor per år under en treårsperiod till landstingen som kompensation för hyrpersonalens mervärdesskattekostnader inom vården....

Råd för framtidens vårdkompetens föreslås

5 Sep 2019 05:07 - Tandläkartidningen Tidningen

Ett nytt råd för kompetensförsörjning inom tandvården och övriga hälso- och sjukvården ska startas nästa år, om regeringen säger ja till...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Populära kurser & event

sfop-logga.png

Tylösandsdagarna 2019

18 sep - 20 sep, Hotell Tylösand, Halmstad Årets tema på Tylösandsmötet har som ambition att hantera kliniska frågeställningar inför implantatbehandlingar utifrån flera olika infallsvinklar. Såväl kirurgiska som protetiska och tandtekniska aspekter påverkar ju var vi landar med slutresultatet – eller korsar mållinjen för att använda ännu en idrottslig liknelse.

Läs mer
Torbjorns_team.png

Tandreglering Clear Aligner +

05 dec, Stockholm Gör osynlig tandreglering till ett användbart verktyg i ditt dagliga arbete med hjälp av Clear Aligner + från Torbjörns Team. Introduktionskurs till det helsvenska alternativet för behandling med Clear Aligner. Träffa teamet bakom metoden som används av både specialister och allmäntandläkare runt om i landet.

Läs mer
Tandvardsdagen.png

Svenska Tandvårdsdagen Halmstad

27 sep, Halmstad, Hotell Tylösand En uppskattad heldag och mötesplats för tandvården på turné - med föreläsningar, stor dentalmässa och mingel med kollegor! Prisvärd utbildningsdag för alla i teamet, välj bland flera föreläsningar inom odontologi och affärsutveckling, och inspireras av Sveriges populäraste föreläsare.

Läs mer
NB_Logo_Stacked_14mm-6mm_CMYK.jpg

Kom igång med implantatbehandling – från implantat till färdig tand

17 okt - 18 okt, Elite Hotel Marina Tower , Nacka Lär dig implantat från A till Ö! Om du är redo att utveckla dig själv professionellt så är den här kursen för dig. Lär dig arbeta med implantat så kommer du att  kunna behandla fler patienter på din klinik. Genom att välja rätt patient och indikation blir det lättare att börja med implantatbehandling. Kursen fokuserar...

Läs mer
O_R_SWE19_enrad_Pos.gif

Odontologisk Riksstämma och Swedental 2019

13 nov - 15 nov, Stockholmsmässan, Älvsjö Odontologisk Riksstämma tillsammans med utställningen Swedental är ett kraftfullt koncept som erbjuder Nordens viktigaste mötesplats för dentalbranschen. Under tre dagar samlas branschen och får en aktuell och komplett bild av vetenskap, forskning, produktnyheter, utveckling och framtid. Riksstämman bjuder på ett högkvalitativt seminarieprogram som i år fokuserar på att ta ett helhetsgrepp kring temat verksamhetsutveckling -...

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se

Platsannonser

Sales Coordinator till TePe

Till vår globala säljavdelning söker vi nu en Sales Coordinator. Vi erbjuder en varierad roll med många internationella kontakter, både externt och internt. I rollen kommer du att planera event, projektleda vårt deltagande på internationella mässor och organisera interna sammankomster.

Läs mer
tepe-200x133.jpg

Fler platsannonser på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.