Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 28/11/19

Öppna webbversion

Fiasko

Ibland blir saker och ting inte alltid som det var tänkt. Svenska kvalitetsregistret för orala implantat behöver nu göra ett omtag!

Här på Dental24 kan du hålla dig uppdaterad på en del annat också!

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Svenskt kvalitetsregister för orala implantat – ett fiasko?

KVALITETSREGISTER Ett projekt för att konstruera ett fungerande nationellt register för uppföljning av behandling med orala implantat har pågått sedan 2004-2005, och pågår möjligen fortfarande. Åtskilliga miljoner i statliga medel har tilldelats projektet under åren, men informationen om uppnådda resultat har varit mycket sparsmakad.
Vad har skett under dessa 15 år? Vad händer nu?

Läs mer
Statistik-200x153.png

Nu kartläggs användningen av lokalt beslutade urvalsgrunder vid antagning till högskolan

UTBILDNING Det är viktigt att följa hur det lokala urvalet vid antagning till högskolan används och att det sker på ett rättssäkert och transparent sätt. Nu får Universitets- och högskolerådet och Universitetskanslersämbetet tillsammans i uppdrag att kartlägga och analysera hur universitet och högskolor använder lokalt beslutade urvalsgrunder vid antagning till högre utbildning.

Läs mer
Regeringskansliet-200x56.png

Bevara det friska friskt!

MUNHÄLSA Nu har det gått 2 veckor sedan Riksstämman och Swedental ägde rum. En intensiv period med mycket arbete, många intryck, flera möten, nya erfarenheter, ny kunskap och inte minst nya möjligheter till olika samarbeten. I denna artikel delar ”Curaproxarna” med sig av några insikter de har fått efter deltagandet i årets upplaga av nordens största tandvårdsevenemang.

Läs mer
tandhalsa-200x200.png

Verksamhetsutveckling i fokus på årets Odontologiska Riksstämma

VERKSAMHETSUTVECKLING – Det kan vara bra med extern påtryckning ibland, sade Kirsi Olsson, verksamhetsutvecklare vid Folktandvården Västra Götaland, under IVO:s seminarium på Odontologiska Riksstämman. Temat var verksamhetsutveckling, med samspel och hälsa som ledord.

Läs mer
f14b72b6-7147-4fc6-b1aa-5b370c15dfcf-200x100.png

Prisad artikel

STUDIE Malin Olsson Malm, doktorand vid avdelningen för oral protetik/odontologisk materialvetenskap har erhållit pris för en artikel i tidskriften Journal of Prosthodontics.

Läs mer
gbguniversitet-1-200x203.png

Tandlossning ökar risken för hjärtsjukdomar

STUDIE Viveca Wallin Bengtsson har gjort långtidsstudier av sambandet mellan tandlossning, hjärtkärlsjukdomar och åderförkalkning i halspulsådern.

Läs mer
MAU.png

SKL byter namn till SKR

NAMNBYTE Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ändrar sitt namn till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Läs mer
SKRlogga-webb-200x200.png

Inspiration nyckeln till värdefullt kunskapsutbyte

UTVECKLING Kända profiler inom tandvårdsbranschen bjuds in till Folktandvården Skåne för att hålla inspirationsförläsningar till förmån för värdefullt kunskapsutbyte.

Läs mer
Lindstrom-200x138.jpg

Krönikor

gordon

Gordons krönika

Del 5, En Tandläkares Receptsamling För Osedvanlig Framgång

Låt oss enas om att det är omöjligt att täcka in alla mottagningars behov i en receptsamling, men de flestas behov kan sannolikt mötas. En del mottagningar börjar sin utveckling från minus medan andra börjar med att redan ha kommit en bit uppför stegen. Har du kommit en bit upp har du redan nu ett försprång. För de som befinner sig på ”minus” gäller det att börja klättra nu, precis nu!

Läs mer
Res o Lär

Res o Lär

Reserapport från Mongoliet, del 3

Min avslutande reserapport från Mongoliet tar upp det utbredda problemet med karies som drabbat invånarna i landet sedan Sovjetunionens fall. Ni får också följa med på en av världens vackraste vägar som går från Mongoliet till Novosibirsk och höra om den s k Isprinsessan som legat i permafrosten sedan järnåldern. Jag vill också påminna om vår kommande kursresa till Darjeeling, Sikkim och Bhutan i Himalayas närhet. Våra kursgivare är fysioterapeuter som tillhör de allra bästa i världen när det gäller att träna bort värk från muskler och leder. Se mer på Curomed.se och anmäl dig snarast till en fantastisk resa!I

Läs mer

Omvärldsbevakning

Yrkeshögskolan måste få fler praktikplatser

24 Nov 2019 03:56 - Göteborgs-Posten

DebattNär politiken satsar på en utbyggd yrkeshögskola och fler korta, flexibla utbildningar måste företagen också ta sitt ansvar genom att...

”Vi behöver höja den lägsta kompetensnivån”

22 Nov 2019 05:09 - Läkemedelsvärlden

Nätverket Strama vill ha en ny särskild satsning för att vidare utveckla det svenska arbetet mot antibiotikaresistens. Strama kallar...

Tandreglering på distans – unikt projekt i Arvika

22 Nov 2019 05:00 - Svt.se

900 personer står i kö för oprioriterad tandreglering i Värmland och kan få vänta tre år. Men i Arvika har ett pilotprojekt startat med...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Incidenter

Sjuåring fick livsfarlig överdos hos tandläkaren

28 Nov 2019 03:16 - Hallandsposten.se

HalmstadSjuårige Damien skulle bara dra ut en mjölktand hos folktandvården. Det slutade med att han fördes medvetslös till sjukhuset i...

Mister legitimation på grund av grov oskicklighet

22 Nov 2019 09:11 - Sveriges Radio

Inspektionen för vård och omsorg har beslutat att legitimationen ska dras in för en tandläkare verksam i Norrköping.

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

Torbjorns_team.png

Tandreglering Clear Aligner +

05 dec, Stockholm Gör osynlig tandreglering till ett användbart verktyg i ditt dagliga arbete med hjälp av Clear Aligner + från Torbjörns Team. Introduktionskurs till det helsvenska alternativet för behandling med Clear Aligner. Träffa teamet bakom metoden som används av både specialister och allmäntandläkare runt om i landet.

Läs mer
stf_logo.gif

Snarkskenan – teori och praktik

28 feb, Stockholm, Isodental Denna kurs vänder sig främst till assisterande personal och tandhygienister som är intresserade av hur vi i tandvården handlägger och behandlar patienter med snarkproblematik. Efter genomgången kurs så kommer du lättare att kunna fånga upp riskpatienter, samt ge allmän och motiverande information om snarkning. För att kunna svara på vad du kan göra åt problemen...

Läs mer
Sendoline200px.jpg

Piezo Surgery + Endodontikurs- Från A till Ö

14 mar - 18 mar, Bad Gastein, Österrike W&H Nordic och Sendoline arrangerar en kursresa med Endodontikurs samt Piezo Surgery, skidåkning, boende på "Alpernas pärla" Hotel Salzburger Hof inkl 4 st. middagar med dryck den 14-18 mars 2020 i Bad Gastein, Österrike.

Läs mer
stf-logo-2017-150x150.png

Sveriges Tandsköterskeförbunds Yrkeskonferens 2020

30 jan - 31 jan, Clarion Hotel Sign i Stockholm Temat Barnen – världen – framtiden!

Läs mer
stf_logo.gif

Sömn – Din skyddsängel

14 feb - 15 feb, Stockholm, Hotel C Under kursen berättar hjärn- och sömnforskaren Christian Benedict om hur sömnen stärker ditt immunförsvar, hur djup- och drömsömn gör dig till en smartare och kreativare person och hur den digitala revolutionen kan störa din inre klocka.

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se

Platsannonser

Distriktsansvarig säljare till Neoss

Vi söker dig som är Tandtekniker, Tandsköterska, Tandläkare, Säljare av Dental produkter eller motsvarande.

Läs mer
Neosslogga-200x94.png

Brommatandläkarna söker ytterligare en Tandhygienist för anställning på deltid

Är du intresserad är du välkommen att ringa 08-25 50 80 eller 070-220 17 69
Vi håller till på Rånövägen 5, Nockebyhov i Bromma.

Läs mer
BTL-LOGO-200x44.jpg

Fler platsannonser på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.