Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 20/02/20

Öppna webbversion

Koll på läget?

Vi på Dental24 strävar efter att ge dig ny kunskap och nya perspektiv på dagens tandvård och inte bara tillhandahålla det mest förutsägbara.

Vi tycker att dagens utveckling är spännande och intressant. Därför blandar vi olika nyheter med forskning och beprövad erfarenhet inom flera olika områden.

Hoppas att du också gillar det!

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Skillnader i legeringssammansättning för metallkeramiska kronor, importerade och framställda i Norge

STUDIE Resultaten visade att de importerade kronorna hade större avvikelser när det gäller angiven sammansättning, jämfört med de norskproducerade.

Läs mer
pfm-crown-200x100.png

Ju mer socker desto färre vitaminer

KOST Ju mer socker vi äter, desto färre vitaminer och mineraler får vi i oss, visar ny forskning från Lunds universitets Diabetescentrum. Men forskarna anser inte att deras studie ensam räcker som underlag för ändra dagens kostrekommendationer om hur mycket tillsatt socker vi bör äta.

Läs mer
socker-200x188.png

Fortbildning en vattendelare i branschen

VIDEAREUTBILDNING Diskussionen om krav på vidareutbildningar har väl aldrig varit mer aktuell än vad den är idag? Medan flera EU-länder har obligatoriska kompetensutbildningar för tandläkare, ligger ansvaret i Sverige på medarbetarna själva. Resulterar det i att vårdtagaren blir lidande och att fåmansbolagen begränsar sig själva?

Läs mer
utbildning-dental-200x124.jpg

Uppdaterad strategi för arbetet mot antibiotikaresistens

PRESSMEDDELANDE Regeringen har beslutat om en uppdaterad strategi för arbetet mot antibiotikaresistens. Strategin bibehåller den övergripande målsättningen att bevara möjligheten till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människa och djur, och kommer att gälla till och med 2023.

Läs mer
info-1345871_1280-200x200.png

Fabulous Smiles: Verktyg för den estetiske tandläkaren och tandteknikern både i bokform och mjukvara

MEDIA Vikten av att idag ha en snygg, användarvänlig och responsiv hemsida kan inte underskattas. Allt fler människor handlar via mobilen och FAB Smiles kunder är inget undantag. Kundresan på en hemsida måste fungera oavsett vilken plattform besöket kommer ifrån.

Läs mer
fullsizeoutput_3b47-200x167.jpeg

Tomas Josefsson tackar SACD!

REPLIK Tack SACD för de fina böckerna ni skickat till tandvårdsklinikerna i Norrbottens folktandvård. Det var en snäll och vänlig gest som vi är tacksamma för.

Läs mer
tj2018mini-200x212.jpg

Krönikor

gordon

Gordons krönika

Sista delen, En Tandläkares Receptsamling För Osedvanlig Framgång

IT, AI (artificiell intelligens), laser, fräsar, 3D-röntgen, digitala avtryck och annan ny teknik är en oerhörd tillgång för tandvården men kräver omfattande investeringar. Det är för att kunna klara av investeringarna och inhämta kunskaperna som krävs, som jag bestämde mig för att dela med mig av ”Receptsamlingen”.

Läs mer
johanna

En tandsköterskas tankar

Förändringar

Stora förändringar är inte vad jag oftast önskar mig, åtminstone inte när de kommer ofrivilligt i en rad av stötar. När man kastas ut ur något öppnas andra dörrar. Hisnande spännande, men man måste också få lov att ha sin lilla sorg över det man just mist.

Läs mer

Podcasts

Vårdfrågan – kvalitet i tandvården med Ivan Rosengren

20 feb 2020 12:18

Tandläkare Ivan Rosengren på Tandvårdskompaniet i Borås brinner för kvalitetsfrågor och är aktuell med utbildningsinitiativet PTJ Exklusivt, som siktar på att hålla minst ett kurstillfälle per termin. I Vårdfrågan #18 förklarar han att tandvården saknar ambitioner och berättar vad han vill göra för att vässa kvaliteten ytterligare.

Lyssna här
Ivan_Rosengren-200x113.png

Fler podcasts på Dental24.se

Omvärldsbevakning

Parodontit i släkten en viktig riskfaktor

20 Feb 2020 05:24 - Tandläkartidningen Tidningen

Två av tre förlorade tänder hos patienter med parodontit kunde knytas till ett nära släktskap med någon som också hade parodontit, det kan...

Framtidsjobbet finns i vården

19 Feb 2020 05:30 - Svt.se

Vill du vara säker på att få jobb? Då ska du utbilda dig till barnmorska eller apotekare. Arbetsförmedlingens prognos visar att behovet...

Småsyskon får fler hål i tänderna enligt ny studie

17 Feb 2020 10:13 - DN.se

Ju fler äldre syskon ett barn har desto högre är risken för hål i tänderna. En studie på 65.000 barn i Stockholmsregionen visar att det...

Rekordmånga patienter – årslånga köer hos Folktandvården

17 Feb 2020 04:35 - Sveriges Radio

Aldrig tidigare har fler patienter varit skrivna hos Folktandvården i Kalmar län, något som ihop med en tandläkarbrist har skapat väldigt...

Akut brist på tandsköterskor – lönen är för låg

16 Feb 2020 09:11 - Tv4.se

Bristen på tandsköterskor riskerar att bli akut inom bara några år. Orsaken är stora pensionsavgångar i kombination med att många väljer...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Populära kurser & event

SverkerToreskog.jpeg

Sverkerdagen 28 februari 2020

28 feb, Göteborgs Tandläkarsällsks (GTS) på Erik Dahlbergsgatan 9, Göteborg Pristagarna, Erik Svedsrud och Tif Qureshi kommer att föreläsa i Göteborgs Tandläkarsällskapets lokaler på Erik Dahlbergsgatan 9 i Göteborg den 28 februari 2020 kl. 09:00-16:30.

Läs mer
DABlogo150px.jpg

Föreläsning om tandblekning

04 mar, Växjö, Elite Stadshotellet Växjö, Kungsgatan 6 Nya rön, nya kunskaper - dags att uppdatera sig!

Läs mer
sfop-logga.png

Tylösandsdagarna 2020

16 sep - 18 sep, Hotell Tylösand, Halmstad Nytt från i år är tidig anmälan. Preliminärt blir temat för 2020: "Preppa eller deppa - protetikens Nirvana?"

Läs mer
Curomed.png

Nyårsresa till Tahiti och världens vackraste öar

28 dec - 05 jan, Papeete och Bora Bora, Tahiti Att bedriva effektiv vård på en öppen marknad med bl a framtidsstrategi. Inom tandvård och sjukvård blir detta allt viktigare för att kliniken skall överleva långsiktigt.

Läs mer
Neosslogga.png

Påbyggnadskurs kirurgi-/protetik implantat

21 okt - 24 okt, Palma de Mallorca, Spanien Denna kurs kommer att öka din förståelse för planering av implantat ur kirurgisk/protetisk aspekt i komplicerade fall och därmed ge dig bättre förutsättningar att förbättra behandlingen. Föreläsarna kommer att visa hur kirurgiska tekniker och innovationer kan kombineras för att uppnå utmärkta och förutsägbara kliniska resultat för dina patienter.

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.