Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 27/02/20

Öppna webbversion

Värdefullt innehåll!

Vi på Dental24 publicerar innehåll som är nära verkligheten och skapar mervärde för våra läsare. Vi vill inte vara ytliga utan dyker gärna ner i den kliniska vardagen samtidigt som det skall gå snabbt att ta del av ett brett innehåll.

Vi vill även välkomna Lotta Björk Lillås som ny bloggare/krönikör på Dental24, Lotta är leg. Tandhygienist/tidigare Tandtekniker och kommer att skriva om sin yrkesutövning, teamtandvård, forskning, utveckling, m.m.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Rätt material och design avgörande för snygg tandbrygga

LABORATORIESTUDIE ​Det krävs rätt balans mellan material och design för att uppnå hållfasta, starka och snygga tandersättningar. Tandläkaren och forskaren Fahad Bakitian har undersökt alternativen för patienter som behöver en ny brygga eller krona.

Läs mer
MAU-e1575547561842.png

Brist på ämne i saliven kan vara skälet till karies

FORSKNING Vissa personer får ofta karies medan andra aldrig får det. Varför är det så? Tandläkare Alexandra Aidoukovitch undersöker om det kan vara så att de som lätt får hål i tänderna har för lite av ämnet LL-37 i sin saliv.

Läs mer
Alexandra_Aidoukovitch--200x120.png

Ny rapport: Stora brister i Folktandvårdens transparensredovisning

RAPPORT Privattandläkarna har låtit revisionsbyrån Grant Thornton granska hur väl regionerna följer den modell för transparensredovisning inom tandvården, som de själva varit med om att ta fram. Rapporten visar att det fortfarande finns stora brister och att lagstiftning därför behövs.

Läs mer
ptl1.jpg

Starkare, bättre, billigare: Flytande kompositer ger myriad av möjligheter

RAPPORT Flytande kompositer har varit Dr Douglas A. Terrys fokus i många år. Han har skrivit en uppskattad bok i ämnet: Restoring With Flowables. I mars kommer Terry till Sverige och SACD för att föreläsa.

Läs mer
terrys-bl%C3%A5-bok-200x200.jpg

Prisbelönade Clearfil Majesty ES Flow – Nu ännu mångsidigare med tre flytbarhetsgrader

PRODUKTNYHET Efter att ha röstats fram som förstaprisvinnare fem år i rad av Dental Advisor, finns CLEARFIL MAJESTY ES Flow nu med tre flytbarhetsgrader, och tar därmed mångsidighet till en helt ny nivå – nu kan tandläkare snabbare och lättare uppnå önskat restaurationsresultat.

Läs mer
Clearfil-Majesty-Es-Flow-2020-200x128.jpg

EMS och W&H Nordic avslutar nuvarande samarbete

TILLKÄNNAGIVANDE Efter noggrant övervägande har E.M.S. Electro Medical Systems S.A. (EMS) och W&H Nordic AB gemensamt beslutat att avsluta sitt nuvarande samarbete där W&H Nordic länge varit en uppskattad partner för EMS i Norden och Baltikum.

Läs mer
avtal2-200x102.jpeg

Krönikor

Lotta

Lotta, inte bara tandhygienist

Utbildning kan ingen ta ifrån dig

Välkomna till min krönika. Mitt namn är Lotta Björk Lillås, jag är leg. Tandhygienist. Min odontologiska resa började år 2000 som tandtekniker på ett laboratorium som hette Sjöbo Tandteknik. Huvuddelen av tiden satt jag på kbf-avdelningen. Vi gjorde allt från ordermottagning, bitshabloner, tanduppsättningar, metallkonstruktioner och färdigställande i akryl eller i porslin. Det var bara en...

Läs mer

Omvärldsbevakning

Karies ökar inte längre bland sexåringarna

27 Feb 2020 05:00 - Svt.se

Sedan 2011 har andelen sexåringar med karies hela tiden ökat. Nu visar regionala siffror från Socialstyrelsen att de anar ett litet...

Nu öppnar landets första kariesmottagning i Örebro

24 Feb 2020 17:59 - Svt.se

Karies är en av världens vanligaste sjukdomar och man blir inte av med sjukdomen bara av att laga en tand. Därför öppnar Folktandvården...

Livslånga allergier förebyggs genom ökad kunskap om farliga ämnen

24 Feb 2020 10:13 - KTH - Kungliga Tekniska Högskolan

Drygt 4 300 vanliga kemikalier i samhället kan utlösa kontaktallergi. – Kemister och hudläkare behöver samarbeta för att hantera det...

Tandläkarborr låter för mycket

22 Feb 2020 14:30 - Skånska Dagbladet

Lund En tandläkare har överklagat en avgift från Miljöförvaltningen. Det är en granne som klagat på buller, något som enligt mannen är...

Tandprofessorn högg in på tittarnas frågor

20 Feb 2020 09:35 - Tv4.se

Kan man lida av tandlossning utan att tappa tänder? Hur ofta ska man använda tandtråd? Vad kan man göra åt dålig andedräkt? Frågorna var...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Populära kurser & event

Curomed.png

Nyårsresa till Tahiti och världens vackraste öar

28 dec - 05 jan, Papeete och Bora Bora, Tahiti Att bedriva effektiv vård på en öppen marknad med bl a framtidsstrategi. Inom tandvård och sjukvård blir detta allt viktigare för att kliniken skall överleva långsiktigt.

Läs mer
sfop-logga.png

Tylösandsdagarna 2020

16 sep - 18 sep, Hotell Tylösand, Halmstad Nytt från i år är tidig anmälan. Preliminärt blir temat för 2020: "Preppa eller deppa - protetikens Nirvana?"

Läs mer
DABlogo150px.jpg

Föreläsning om tandblekning

04 mar, Växjö, Elite Stadshotellet Växjö, Kungsgatan 6 Nya rön, nya kunskaper - dags att uppdatera sig!

Läs mer
Neosslogga.png

Påbyggnadskurs kirurgi-/protetik implantat

21 okt - 24 okt, Palma de Mallorca, Spanien Denna kurs kommer att öka din förståelse för planering av implantat ur kirurgisk/protetisk aspekt i komplicerade fall och därmed ge dig bättre förutsättningar att förbättra behandlingen. Föreläsarna kommer att visa hur kirurgiska tekniker och innovationer kan kombineras för att uppnå utmärkta och förutsägbara kliniska resultat för dina patienter.

Läs mer
IV-Logo-colours-pvi-e1507803085809.jpg

Hands-on kurs i kompositteknik – för tandhygienister och tandsköterskor

18 maj, Comfort Hotel, Skeppsbroplatsen 1, Göteborg Kursen vänder sig till dig som är tandsköterska eller tandhygienist och vill lära dig arbeta praktiskt med kompositfyllningar.

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.