Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 25/06/20

Öppna webbversion

Sjuk tandvård?

Coronapandemin har drabbat tandvården på många olika sätt.
Vad beror detta på och vad kan vi lära av detta?
Prioriteras tandvården på riktigt?
Fundera gärna på detta i hängmattan och hör av dig till Dental24 i sommar.

Dental24 är Sveriges ledande community inom dentalbranschen - en digital kanal som sprider information och kunskap för tandvårdsprofessionen. Det märks inte minst på det ökade antalet visningar under den senaste tiden.

Dental24s hemsida uppdateras regelbundet även under sommaren. Nästa nyhetsbrev kommer i augusti.

Ha en riktigt skön sommar!

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Ändring i tandvårdsstödet för att kompensera för utebliven subvention inom högkostnadsskyddet

TANDVÅRDSSTÖD För att stödja de patienter som inte kan gå till tandläkaren under coronapandemin – framför allt de som är över 70 år, i riskgrupp eller nekade vård på grund av nedstängda mottagningar – föreslås nu en särskild beräkning av tandvårdsersättningen. Förslaget innebär att patienten får en ny ersättningsperiod som börjar den 1 september 2020 och som är lika lång som den tid man gått miste om.

Läs mer
Regeringskansliet-200x56.png

NIOM testar Co-Cr och Pd-Ag legeringar

LABORATORIESTUDIE I en artificiell miljö, liknande den orala, uppvisade de testade legeringarna låg frisättning av metalljoner. Endast en blandning av frigjort Zink och Cobolt uppvisade begränsad cytotoxisk effekt.

Läs mer
NIOMlogo-200x34.jpg

Malmö universitet får vänta på tandhygienistutbildning

UTBILDNING Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ger Malmö universitet sex månader för att komplettera sin ansökan om examensrättighet för tandhygienistexamen. Beskedet från UKÄ är att utbildningen i nuläget inte möter kraven, men att det finns möjlighet att komplettera ansökan.

Läs mer
MAU-e1575547561842.png

Kraftsamling för ny tandläkarutbildning

UTBILDNING Planerna för att etablera en ny tandläkarutbildning vid Jönköping University (JU) fortsätter att ta form. Idag råder det stor brist på tandläkare utanför storstadsregionerna. Genom ett unikt utbildningskoncept kommer den nya utbildningen bidra till jämlik tandvård i hela Sverige. Jönköping University medverkar under den digitala mötesplatsen Elmiadalen som äger rum den 29–30 juni där bland annat tandvårdsbehovet diskuteras. 

Läs mer
JonkopingsUniversitet-200x89.jpg

Kunskapen om det naturliga leendet; Smile Design del 5 – De nio rotationsaxlarna

PROTETIK Här finner du ännu ett avsnitt i vår serie om Smile Design och det naturliga leendet som ger dig detaljerade kunskaper om hur man skapar ett estetiskt och naturligt leende. I detta avsnitt får du tillgång till ytterligare några parametrar som du behöver kunna för att åstadkomma ett naturligt leende.

Läs mer
01_03.jpg

Krönikor

Lotta

Lotta, inte bara tandhygienist

Vi tandhygienister är oumbärliga, vi är fantastiska och vi är stolta

Arbetet vi lägger ner i vår kamp, i att förebygga sjukdomar i munnen, motiverar oss till att se ett lyckat resultat hos patienterna. Vi vill att patienterna ska lyckas att upprätthålla en god munhälsa. Det är väl känt vad studierna säger när gäller tex samband mellan parodontit och hjärt-kärlsjukdomar. Vårt arbete påverkar mer än bara tänderna. Vi måste få upp ögonen för hur viktigt det är, tandvård och vård behöver integreras mer och det är vi tandhygienister som ska vara nyckelpersonen inom tandvården.

Läs mer

Podcasts

Podden Vårdfrågan – coronaspecial

25 jun 2020 10:09

Det nya coronaviruset har lamslagit nästan hela världen och uppemot 10 miljoner människor har bekräftats smittade, varav nära en halv miljon avlidit. I Vårdfrågan förklarar läkaren Kenneth Jacobsson och tandläkaren Anders Jonsson hur viruset slagit mot sjukvården och tandvården och hur hösten kan komma att se ut.

Lyssna här
VARDFRAGAN23-200x200.png

Fler podcasts på Dental24.se

Omvärldsbevakning

Fler får tycka till om kunskapsprovet

24 Jun 2020 13:36 - Tandläkartidningen Tidningen

I höst breddas referensgruppen till kunskapsprovet för tandläkare med examen från länder utanför EU/EES. Tidigare bestod gruppen av ...

Folktandvårdens skräcksiffror – ”Ett enormt tapp”

24 Jun 2020 04:00 - Aftonbladet.se

Coronakrisen har slagit extremt hårt mot Folktandvården som över hela landet har fått ställa in drygt 1,3 miljoner besök, enligt ...

Vårdmomsen – en sjuk skatt

23 Jun 2020 12:29 - Dagens industri

DEBATT. Sedan juli 2019 har Sverige beskattat vissa hälso- och sjukvårdstjänster med 25 procents moms. Legitimerad vårdpersonal måste ...

Tandhygienist: En drömtillvaro men samtidigt växer kön

22 Jun 2020 11:30 - Sveriges Radio

Folktandvården i Region Uppsala har anpassat sina rutiner till pandemin och satsar nu på att ta hand om patientens tandproblem under ett ...

Yngre tandläkare lämnar Folktandvården

22 Jun 2020 03:40 - Sveriges Radio

De unga tandläkarna söker sig bort från Folktandvården på grund av att de nästan bara får behandla barn och unga vuxna. En arbetsuppgift ...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Incidenter

Folktandvården Dalarna gör en lex Maria

23 Jun 2020 08:51 - MyNewsdesk Sweden

En del av ett instrument lossnade under en tandbehandling och svaldes av en patient. Nu gör Folktandvården Dalarna en lex Maria-anmälan. ...

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

stf_logo.gif

Specialisttandsköterskeutbildning

24 sep - 26 sep, Stockholm, Sophiahemmet Nu kör vi andra omgången av den eftertraktade utbildningen för tandsköterskor som vill höja sin teoretiska och praktiska kompetens i arbetet kring den ofta komplexa protetikpatienten med alla olika behandlingar och material som ryms där. Vid fyra tillfällen á tre dagar, kommer du som tandsköterska att få en gedigen vidareutbildning inom oralprotetik för att kunna...

Läs mer
sfop-logga.png

Tylösandsdagarna 2020

16 sep - 18 sep, Hotell Tylösand, Halmstad Tylösandsdagarna 2020 inställt!

Läs mer
Straumann-1.jpg

Grundkurs i implantatprotetik för tandläkare – Straumann SMART

02 sep - 04 sep, Stockholm Kursdeltagarna ska efter genomgången kurs självständigt kunna patientselektera, terapiplanera samt utföra alla typer av implantatprotetisk behandling med Straumann Dental Implant System.

Läs mer
Praktikertjanst_logo.jpg

En estetisk uppdatering och Hands-on

08 aug, Stockholm En heldagskurs där du kommer att få en uppdatering i olika estetiska behandlingar och sedan lära dig hur man på ett enkelt och systematiskt sätt kan skikta upp en framtand med komposit och få ett estetiskt snyggt resultat.

Läs mer
DABlogo150px.jpg

Hygienkurs

28 okt, Jönköping (lokal meddelas senare) Hygien och smittskydd i tandvården

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se

Platsannonser

Anställning som gästforskare vid NIOM

Positions as visiting scientist in the field of dental and medical biomaterials research are offered at the Nordic Institute of Dental Materials, NIOM, in Oslo, Norway.

Läs mer
ForskareNIOM-200x130.jpg

Fler platsannonser på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.