Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 03/09/20

Öppna webbversion

Panik

Panik kan skapa handlingsförlamning och uppstå när man plötsligt lever i stor ovisshet.
Samtidigt kan stora värden för patienterna, verksamheten och personalen gå till spillo.
Därför är det extra viktigt att revidera dina nuvarande kunskaper/rutiner och hålla dig uppdaterad. Detta gäller inte minst nu under återgången till det "nya normala".
Det är dags att gå igenom patientstocken och prioritera de som kan/vill komma på besök.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Munsköljmedel mot Coronavirus, fungerar det?

KLINISK ARTIKEL I samband med orala infektioner och kliniskt postoperativt, är Klorhexidin ett vanligt förekommande sköljmedel för våra patienter. Men har det någon effekt mot Covid-19, eller andra virus?

Läs mer
virus-4937553_640-200x107.jpg

Unik studie av riskerna med implantatstödda proteser

STUDIE Proteser som bara har stöd på ena sida och att gnissla tänder. Det är ett par riskfaktorer som kan ge problem med implantatstödda tandproteser, enligt en studie av forskaren Bruno Chrcanovic. I en unik studie har han gått igenom cirka 2500 proteser och 8000 tandimplantat.

Läs mer
MAU-e1575547561842.png

Krönikor

johanna

En tandsköterskas tankar

Nöjd i smyg

Jag går fort genom bygden och det bränner bakom ögonen. Jag går för fort, något jagar mig. En blick bakåt, där kommer ett hätskt och fördömande djur frustande. Det är Samhället och dess Förväntningar.

Läs mer
Res o Lär

Res o Lär

Covid-19 orsakar ”lockdown” i Himalaya

Ladakh Nytt, en medlemstidning för föreningen Ladakhs vänner, dök upp i brevlådan igår. Det lilla landet Ladakh, som egentligen är en autonom del av Indien sedan många år, finns djupt i våra hjärtan. Ladakh ligger mitt i Himalayabergskedjan. Landet har ett tufft klimat och på vintern är vägarna dit inte farbara under 5-6 månader. Ladakhierna måste därför under andra årstider lagra mat, bränsle och mediciner. Butiksinnehavare, kooperativ, PDS (Public Distribution System) och enskilda familjer håller dessa stora förråd.

Läs mer

Produkt, verksamhetsnytt & pressmeddelanden

Tumba Dental tecknar interimavtal med Ftv Skåne

2 sep 2020

STUDIE Nu är den Tandtekniska upphandlingen i Region Skåne avklarad men har blivit föremål för överprövning. Under överprövningsperioden så har Folktandvården Skåne AB valt att teckna interimistiska avtal med de leverantörer som tilldelats avtal i upphandlingen ”Fast och Avtagbar protetik i Folktandvården Skåne” och vi är ett av total åtta avtalade labb.

Läs mer
Tumba_Dental_logga-200x77.png

Välkomna till Orsings nya miljömedvetna värld

2 sep 2020

PRODUKT- OCH FÖRETAGSNYTT Som tillverkare av dentala material strävar Orsings ständigt efter att hitta nya innovativa vägar för att skifta till förnybara och återvinningsbara material för våra produkter och förpackningar, utan att riskera produktsäkerheten. Under de senaste åren har Orsing aktivt letat efter vägar att kunna reducera sin del av växthusgasutsläppen och nyligen infört en produktlinje som helt tillverkas av förnybara resurser.

Läs mer
HygoformicBio-200x113.jpg

Ftv Stockholm höjer avgiften vid uteblivet tandvårdsbesök

2 sep 2020

PATIENTAVGIFT Från 1 september kostar det 400 kronor att utebli eller lämna sent återbud till sitt besök på Folktandvården Stockholm. Folktandvården följer Region Stockholms beslut om höjd avgift i syfte att minska antalet uteblivna vårdbesök.

Läs mer
TomstolFtvSth-200x105.png

Omvärldsbevakning

Rätt antibiotika kan förhindra bakteriemi

2 Sep 2020 05:10 - Tandläkartidningen Tidningen

Amoxicillin eller ampicillin är effektiva profylaktiska antibiotika för att förhindra bakterieförekomst i blodet efter tandextraktion, ...

Vårdmomsfråga avgjord i domstol

31 Aug 2020 09:01 - Tandläkartidningen Tidningen

En inhyrd tandläkares tjänster är att betrakta som personaluthyrning och ska momsbeläggas, enligt Högsta förvaltningsdomstolen.

Svårt för utländska tandläkare att få svensk legitimation

31 Aug 2020 02:00 - Sveriges Radio

Det råder tandläkarbrist i 18 av 21 regioner i Sverige, enligt Socialstyrelsens senaste rapport. Samtidigt finns ett överflöd av utländska...

Syraskador kan bli nästa stora dentala folksjukdom

28 Aug 2020 01:39 - Sveriges Radio

En brand i en större flishög har spridit sig i ett skogsområde och fram till Svealandsbanan. Vinden väntas vända under kvällen då mer rök ...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Populära kurser & event

DentsplySirona.png

Sinuslyft med osteotomteknik

29 sep, Västervik, Oralkirurgiska kliniken, Specialisttandvården, Västerviks sjukhus Kursen vänder sig till tandläkare som har erfarenhet av implantatkirurgi.

Läs mer
TUC.jpg

Digitalisering inom tandvården

26 okt - 04 dec, Distans, Stockholm alt Tranås Kursen ger dig kunskaper om hur digitaliseringen påverkar tandvården och hur man kan effektivisera med hjälp av digital klinisk fotografering och bildhantering, digital avtryckstagning och terapiplanering utifrån digitala modeller.

Läs mer
stf_logo.gif

Klinisk kron- och broprotetik för tandläkare

23 sep - 24 sep, Malmö, Quality Hotel View Kursen ger kunskaper som du sedan direkt kan tillämpa i ditt praktiska arbete. Du får tipsom hur du ska planera och göra steg för steg i olika fall – från att ersätta en enstaka tand till helkäke med fast protetik. För att kursen ska ge dig största möjliga utbyte kommer du att få utföra visst...

Läs mer
Straumann-1.jpg

Grundkurs i implantatkirurgi för tandläkare – Straumann SMART

15 okt - 17 okt, Quality Hotel 11 - Eriksbergshallen Maskingatan 11 Göteborg 2 1/2 dagars kurs med kombinerade teoretiska och kirurgiska undervisnings-sessioner, praktiskt arbte på modell samt griskäke samt live-kirurgi. Stor vikt kommer att läggas vid sterilitet och hygien. Inkluderar Straumann Smart online-utbildning.

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.