Dental 24

Nyhets- och kunskapsportal inom odontologi

Nyheter från Dental24 | 11/02/21

Öppna webbversion

Fackkunskap

Välkommen till fler nyheter och mer fakta om tandvård på Dental24.

Per Ahlberg

Vänliga hälsningar
/Per Ahlberg
Redaktör Dental24

Nytt i Dental24

Behandling med orala implantat kan vara en bidragande orsak till lägre mortalitet hos helt tandlösa

AVHANDLING Total tandlöshet kan medföra negativa hälso- och psykosociala effekter, och i förlängningen risk för ökad mortalitet.
I en doktorsavhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har tandläkare Jan Kowar redovisat bakgrundsfaktorer och den positiva inverkan behandling med orala implantat har för livslängden.

Läs mer
gbguniversitet-200x203.png

Krönikor

Res o Lär

Res o Lär

Vattnets väg över världen är hotad

Titeln på min förra krönika var ”Låt oss tillsammans göra 2021 till en vändpunkt” och jag uppmanade er att se två filmer på SVT, en om Greta och en av Attenborough. I Vetenskapens Värld har SVT också visat tre program om vattnets väg över jorden. För mig blev detta en ögonöppnare. Jag förstår nu på ett helt annat sätt hur klimatet över hela jorden hänger ihop och att det är bråttom med åtgärder på flera områden.

Läs mer
Lotta

Lotta, inte bara tandhygienist

Tandhygienister med egen verksamhet

Nu kickar vi igång 2021. Nu ska vi börja leva igen. Året då vaccinationerna drar igång på allvar. Året har redan varit händelserikt för mig. Jag har nyss fyllt 40 år och det firades med lerduve-skytte och en ny bössa. Det betyder också att jag har arbetat med tandvård i 20 år. Inom olika kategorier men ändå inom samma bransch. Och än är jag inte trött på det. Tvärtom, jag vill bidra med ännu mer. Man kan väl säga att jag är ”laddad”.

Läs mer

Produkt, verksamhetsnytt & pressmeddelanden

Munskölj – innehållande CPC minskar mängden SARS-CoV-2 med 99%

10 feb 2021

PRODUKTNYHET In vitro-studier som SUNSTAR har gjort visar att munskölj som innehåller CPC minskar mängden SARS-CoV-2 med mer än 99,9 %. Munskölj som innehåller CPC kan inaktivera coronaviruset inom 30 sekunder efter att ha kommit i kontakt med det. 

Läs mer
gum_logo_sunstarblue_fullcolor_cmyk_ai-200x97.jpg

UmbrellaTM tung-, läpp- och kindretraktor: Nödvändig åtkomst möter patientkomfort

10 feb 2021

PRODUKTNYHET Ultradents nya munvinkelhållare Umbrella™ för tunga, läppar och kinder, är utformad för att göra det bekvämare för patienten samtidigt som den skapar och bibehåller ostörd åtkomst till arbetsfältet.

Läs mer
Logo_Ultradent-Products-200x148.jpg

Sponsrade artiklar

Intelligent komposit 

8 feb 2021

KOMPOSITMATERIAL Tid är alltid en bristvara på tandläkarmottagningen och hygienkraven i samband med COVID-19 har betonat detta ytterligare. Det är logiskt att eftersträva effektivisering för att minska patientiden, utan att påverka kvalitet på behandlingarna och estetiska resultat.

Läs mer
Majesty-Unuversal-syringe_U-200x66.png

Omvärldsbevakning

Brist på tandvårdspersonal problem för Folktandvården

11 Feb 2021 06:50 - Sveriges Radio

Efter beslutet att inte stänga folktandvården i Slite har personalbehovet för hela tandvården i offentlig regi utretts.  En rapport till ...

”Dags att ta in tandvården i framtiden – patienterna har varit redo länge”

11 Feb 2021 06:27 - Techarenan News

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienter och tandläkaren via mobilen. Bakom bolaget står entreprenören Noel Abdayem som ...

Så kan vi bli mer relevanta

11 Feb 2021 05:46 - Tandläkartidningen Tidningen

Nyligen var jag med och besvarade en remiss från Region Stockholm rörande regionens strategi för Life Science, ett tvärvetenskapligt ...

Tändstickan som gav arbetarna käkbensnekros

10 Feb 2021 12:00 - Läkartidningen

Redan på 1840-talet blev det uppenbart att tillverkning av tändstickor var förenad med fasansfulla hälsoeffekter. Effekten knöts tidigt ...

Debatt: Därför ger vi papperslösa rätt till vård

8 Feb 2021 14:30 - Fagersta-Posten

Foto: Region Västmanland/Jörgen Hjärpe. Replik på debattinlägget ”S tar ...

Läs alla omvärldsnyheter på Dental24.se

Incidenter

Tandläkare tog bort fel tand – trodde att det var en mjölktand

11 Feb 2021 12:55 - Vestmanlands Läns Tidning

Anmäl text- och faktafel Bild: TT ...

Läs om fler incidenter på Dental24.se

Populära kurser & event

NB_Logo_Stacked_14mm-6mm_CMYK.jpg

Kom igång med implantatbehandling – från implantat till färdig tand

18 mar - 19 mar, Elite Hotel Marina Tower , Nacka Lär dig implantat från A till Ö! Om du är redo att utveckla dig själv professionellt så är det här kursen för dig. Lär dig arbeta med implantat så kommer du att kunna behandla fler patienter på din klinik. Genom att välja rätt patient och indikation blir det lättare att börja med implantatbehandling. Kursen fokuserar...

Läs mer
DentsplySirona-e1604680127254.png

Guidad kirurgi från grunden – teori och klinik

11 mar - 12 mar, Mölndal Dentsply Sirona Implants, Aminogatan 1 Kursen vänder sig till tandläkare som har erfarenhet av implantatkirurgi och som vill ta steget vidare till guidad kirurgi.

Läs mer
stf_logo.gif

Diplomkurs Protetik

03 maj - 07 maj, Malmö, Quality Hotel View Oral protetik är ett område i stark och snabb utveckling. Den här kursen kommer ge kunskap och fakta baserade på vetenskap och kliniska uppföljningar, utvärderingar och erfarenheter för att du ska kunna utvecklas som tandläkare och växa i omhändertagandet av patienterna.

Läs mer
NB_Logo_Stacked_14mm-6mm_CMYK.jpg

Combined start-up course

20 maj, Clarion Hotel Stockholm , Stockholm This start-up course is intended for dental professionals who want to start placing and restoring implants in a safe and predictable manner.

Läs mer
stf_logo.gif

Vårdagar i Lund – Hållbar vård i komplexa situationer!

20 maj - 21 maj, Lund, Grand Hotel Södra kursnämnden bjuder in alla i tandvårdsteamet till två innehållsrika Lundadagar. Kom och avnjut äkta Lundensisk miljö och stilla din kunskapstörst! Vårens kursdagar bjuder på hållbarhet ur olika perspektiv när våra föreläsare väver samman hållbar vård med vård som håller.

Läs mer
Läs om fler kurser event på Dental24.se
Nyheter Krönikor Krönikor Omvärldsbevakning Kurser & event Lediga jobb

Avregistrera dig från nyhetsbrevet.