Hittepå-tandläkarna ger svar på tal – med bok!

Debattinlägg

Tandläkare från organisationen SACD skänker en bok om estetisk tandvård till alla Folktandvårdskliniker i Norrbotten. Gåvan är ett vänligt menat svar till divisionschef Tomas Josefsson, som 2019 kallade estetisk tandvård ”hittepåtandvård” som bedrivs i ”avarternas kliniker”.

Ulrika Nibble, president SACD

Josefsson fick försvara sig i media och bad sedermera om ursäkt. Nu får varje folktandvårdsklinik i Josefssons förvaltningsområde varsitt exemplar av boken Estetisk Tandvård, skriven av de svenska tandläkarna Cecilia Ömo och Hilda Zollitsch.

– Patienternas intresse för estetisk tandvård bara ökar. Med det följer också mer fokus på tandhälsa. Detta skeende är här för att stanna och är ett paradigmskifte inom svensk tandvård. Det går fort nu och med den digitala tekniken öppnas nya möjligheter för god estetisk och funktionell tandvård. Digital tandvård och estetisk tandvård är inte framtiden – de är här nu, säger SACD:s president Ulrika Nibble.

Bokens författare, Cecilia Ömo, är ackrediterad i estetisk tandvård i Sverige och USA. Med gåvan vill SACD uppmärksamma både bransch och allmänhet på att estetisk tandvård är en integrerad del av tandvården.

– Vid en närmare granskning av estetisk tandvård upptäcker man snart att estetik och funktion går hand i hand. Många av våra estetiska principer kommer från läran om helproteser. Ett ”estetiskt perfekt bett” har oftast god funktion och hållbarhet. Dessa kunskaper är bra att ha i vårt dagliga arbete. De estetiska kunskaperna gör oss helt enkelt till bättre tandläkare, avslutar SACD:s president Ulrika Nibble.

SACD står för Swedish Academy of Cosmetic Dentistry. SACD är en Nonprofit-organisation som sedan 2002 anordnar kurser för alla inom tandvården.

Källa: SACD

Taggar
Debattinlägg