Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Äldre har högre risk för extraktion av rotfyllda tänder

Efter en rotfyllning har den efterföljande rekonstruktiva behandlingen avgörande betydelse för tandens fortsatta överlevnad.
En omfattande prospektiv kohortstudie visar, att fem år efter endodontisk behandling och rotfyllning är 9,3 % av dessa tänder extraherade.

Resultatet av en regressionsanalys visade, att ett antal specifika faktorer medförde en signifikant ökad risk för tandförlust efter en rotfyllning. För patienter äldre än 75 år är risken dubbelt så stor för framtida extraktion av en rotfylld tand. Mycket stor betydelse har även den efterföljande restorativa behandlingen. Vid protetisk behandling med pelare och krona är risken för tandförlust tre gånger större jämfört med ingen behandling alls, eller en mindre fyllning. Kompositkrona utan rotförankring visade jämförelsevis lägre risk.

Författarnas konklusion är: Var extra uppmärksam vid valet av protetisk behandling för äldre patienter efter endodontisk behandling och rotfyllning.

 

Källa: https://tandlaegebladet.dk

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev