Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Anpassade preparationsanvisningar för olika translucenta zirkoniumdioxidmaterial

När translucent zirkoniumdioxid (zirkonia) lanserades 2009 för monolitiska och semi-monolitiska kronor och broar, som alternativ till traditionell zirkoniumdioxid med porslin, baserades de givna kliniska rekommendationerna på egenskaperna hos den första generationen av translucent zirkoniumdioxid. Sedan dess har flera nya zirkoniaalternativ kommit ut på marknaden, till exempel högtranslucent, ultrahögtranslucent zirkonia och så kallad multilayer zirkonia som kombinerar olika translucens i olika skikt av materialet vilket påverkar preparationsutformningen.

Grad av translucens bestäms huvudsakligen av yttriahalten, från 3 mol% i traditionell zirkonia till 3–7 mol% i translucent zirkonia (3YSZ–7YSZ). Ju högre yttriahalten är, desto mer translucens uppnås, men till priset av en betydande sänkning av hållfasthet och seghet.

Nya rekommendationer för preparationsutformning

Tidiga rekommendationer för hur man preparerar tänder för monolitiska translucenta zirkonia kronor och broar angav ofta en preparationsutformning med en 0,5 mm djup cervikal chamfer. Den rekommendationen baserades på den första generationen av translucent zirkonia med 3 mol% yttria och en reducerad aluminiumoxidhalt jämfört med den traditionella 3Y-TZP-zirkonian, en typ av zirkonia med måttlig translucens och relativt oförändrad hållfasthet och seghet jämfört med den senare.

Om samma preparationsutforning används för exempelvis kronor tillverkade av de mindre hållfasta, mindre sega 4YSZ-7YSZ-zirkonia materialen, särskilt i de högbelastade premolar- och molarområdena, kommer de inte att klara de funktionella belastningar de utsätts för utan kompensation för den låga hållfastheten med ökade cervikala dimensioner. Därför rekommenderar fabrikanter idag ofta en preparationsutformning med en djupare chamfer på 0,8 mm–1,0 mm för dessa material.

I november 2023 höll NIOM-forskare presentationer vid de svenska och finska nationella årliga riksstämmor där de betonade vikten av dessa nya rekommendationer för preparationer vid användning av hög- eller ultrahögtranslucent zirkonia. Tillverkarens rekommendationer ger ofta information om detta, men det är viktigt att besluta vilket material som ska användas redan före att man preparerar. När ett avtryck skickas till tandtekniker är det ofta för sent att göra ändringar om ett mer translucent material är bättre lämpat än det som ursprungligen planerades. Om ett mindre translucent material är tillräckligt kan den cervikala preparationen vara onödigt djup, vilket avlägsnar onödigt mycket frisk tandsubstans.

Därför rekommenderar NIOM tandläkare att kommunicera med sina tandtekniker om vilket material som ska användas, beroende på det kliniska fallet, och att kontrollera de rekommenderade cervikala dimensionerna i tillverkarens rekommendationer före preparation.

Exempel på anpassade rekommendationer från en tillverkare:

Se nedan webbinarium för att lära dig mer om detta ämne:

Ovan är en översättning från NIOMs nyhetsbrev december 2023

Källa: Per Vult von Steyern och Dr Mina Sagen, NIOM

Relaterat:

Flerskiktszirkonia – optiska och mekaniska egenskaper

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev