Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Klinik & Vetenskap

White paper

13 februari 2024

Behandling av förebyggbar tandköttsjukdom, karies och tandförlust utgör 4,9% av den globala hälso- och sjukvårdskostnaden

”Dags att agera: Att adressera ojämlikheter inom oral hälsa” är den nya Economist Impact white paper, beställd av EFP (European Federation of Periodontology) med stöd från Haleon. Pappret utforskar den eskalerande bördan av parodontit och karies, belyser de kritiska sambanden mellan dessa två sjukdomar och föreslår en kombinerad strategi för att höja befolkningens oral- och systemhälsoutfall.

En ny kariespreventions- och vårdkostnadskalkylator introduceras i pappret, vilket avslöjar årliga direkta behandlingskostnader på 357 miljarder dollar, vilket motsvarar 4,9% av den globala hälso- och sjukvårdskostnaden. Produktivitetsförluster till följd av karies, svår parodontit och svår tandförlust uppgår till uppskattningsvis 188 miljarder dollar årligen.

Kalkylatorn, som uppskattar de långsiktiga direkta kostnaderna för att hantera tandkaries mellan åldrarna 12 och 65 år i sex länder (Brasilien, Frankrike, Tyskland, Italien, Indonesien och Storbritannien).

Orala sjukdomar påverkar nästan hälften av världens befolkning

Orala sjukdomar påverkar nästan hälften av världens befolkning och överträffar bördan av de vanligaste icke-smittsamma sjukdomarna (NCDs). Med tandkaries som påverkar över två miljarder människor globalt och svår tandköttssjukdom som rankas som nummer två med över en miljard fall, betonar denna rapport det pressande behovet av åtgärder. Genom att rikta in sig på gemensamma riskfaktorer som kost, tobak och alkohol avslöjar den en transformerande möjlighet att mildra inte bara orala sjukdomar utan också de NCDs som är kopplade till orala sjukdomar, som diabetes, hjärtsjukdom, cancer och stroke.

Rapportens initiativtagare och bidragsgivare, professor Nicola West, generalsekreterare för EFP, säger: ”Dags att agera: Att adressera ojämlikheter inom oral hälsa” är en påminnelse om att det inte finns någon övergripande hälsa utan oral hälsa. Orala sjukdomar har överträffat alla andra icke-smittsamma sjukdomar globalt, och för majoriteten är tandköttssjukdom och tandförruttnelse helt förebyggbara. Genom detta papper uppmanar EFP politiska beslutsfattare och budgetansvariga att agera i enlighet med sina ord”, understryker professor West.

Baserat på framgången med en tidigare Economist white paper om kostnaden för tandköttssjukdom, ”Dags att ta tandköttssjukdom på allvar”, som visade på den positiva avkastningen på investeringen som uppnåtts genom förebyggande vård och tidig diagnos hemma, introducerar det nya white paper också en konceptuell ram som detaljerar karies progression, från en frisk tand till ett oräddningsbart tillstånd. Denna innovativa modell beskriver förebyggande interventioner, som att bibehålla oral hygien genom att borsta med fluortandkräm, applicera topiskt fluor och strategiskt rikta olika stadier för att hindra eller förhindra kariesutveckling.

Steve Mason, Global Medical Lead for Oral Health på Haleon, säger: ”Som global ledare inom konsumenthälsa är Haleons syfte att leverera bättre vardagshälsa med mänsklighet. Vi är stolta över att ha stöttat detta initiativ från både EFP och Economist Impact Unit. Det representerar ytterligare ett viktigt steg för att bättre förstå och öka medvetenheten om vikten av främjande av oral hälsa och förebyggande åtgärder, för att hjälpa till att stödja WHO:s handlingsplaner för oral hälsa.” För att främja bättre oral hälsa globalt är det dags att vidta beslutsamma åtgärder. Papperet visar på behovet av att intressenter investerar och gemensamt driver förebyggande åtgärder, främjar en bättre samordning mellan politik, folkhälsa, betalningssystem och klinisk praxis.

Infograf Time to put your money where your mouth is Addressing inequalities in oral health

White paper: Time to put your money where your mouth is Addressing inequalities in oral health

EFP, global referenspunkt inom parodontologi

EFP (European Federation of Periodontology, www.efp.org) är en ideell organisation som ägnar sig åt att främja medvetenheten om parodontal vetenskap och vikten av tandköttshälsa för oralhälsoprofessionella och allmänheten. Dess vägledande vision är parodontal hälsa för ett bättre liv. Grundad 1991 är EFP en federation av 38 nationella parodontalsällskap som representerar mer än 16 000 parodontologer, tandläkare, forskare och oralhälsoprofessionella i Europa och runt om i världen. Den organiserar evenemang och kampanjer baserade på evidensbaserad vetenskap inom parodontal och oral hälsa, inklusive EuroPerio (världens ledande kongress inom parodontologi och implantatodontologi), Perio Master Clinic och Perio Workshop. EFP organiserar också workshops och kampanjer med sina partners: tidigare projekt har behandlat förhållandet mellan parodontalsjukdom och diabetes, hjärt-kärlsjukdom och karies, liksom kvinnors oralhälsa under graviditet. Den omfattande listan över EFP-publikationer inkluderar Journal of Clinical Periodontology, forskningssammanfattningen JCP Digest och den online tidskriften Perio Insight, som erbjuder expertåsikter om parodontal vetenskap och klinisk praxis. Federationens arbete inom utbildning är också mycket betydande, särskilt dess ackrediterade universitetsbaserade program för eftergymnasial utbildning inom parodontologi och implantatodontologi. EFP har ingen yrkesmässig eller kommersiell agenda.

Om Haleon

Haleon är en global ledare inom konsumenthälsa, med syftet att leverera bättre vardagshälsa med mänsklighet. Haleons produktportfölj omfattar fem stora kategorier – Oral Health, Pain Relief, Respiratory Health, Digestive Health and Other, och Vitamins, Minerals and Supplements (VMS). Dess långvariga varumärken – som Advil, Sensodyne, Panadol, Voltaren, Theraflu, Otrivin, Polident, parodontax och Centrum – bygger på betrodd vetenskap, innovation och djup förståelse för människor.

Källa: EFP (European Federation of Periodontology)

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev