Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Brist på ämne i saliven kan ge hål i tänderna

Varför får vissa hål i tänderna medan andra aldrig får det? Forskare har kommit en anledning på spåren. Nämligen att de som lätt får hål i tänderna kan ha för lite av ämnet LL-37 i sin saliv.

Alexandra Aidoukovitch forskar på halvtid vid sidan om sitt arbete som allmäntandläkare hos Folktandvården Skåne.

Sambandet mellan salivens ämne LL-37 och karies, alltså hål i tänderna, undersöks just nu av forskare hos Folktandvården Skåne. Kunder och patienter på den nybyggda kliniken Leendecentralen i Lund, kommer att erbjudas att lämna ett salivprov och vara med i studien.

– Hypotesen är att det finns ett samband mellan låga nivåer av ämnet LL-37 och karies, berättar allmäntandläkaren Alexandra Aidoukovitch som har en forskarutbildningstjänst vid Folktandvården Skåne.

– Förhoppningen är att forskningen resulterar i en djupare förståelse om kariessjukdom och kan lägga grunden för utveckling av nya sätt att identifiera de här personerna, fånga upp dem tidigare och ge dem förebyggande behandling så att de inte utvecklar karies.

LL-37 är ett ämne som finns i kroppen hos alla människor. Det speciella med ämnet är att det är ett kroppsligt försvar och tar död på bakterier. Det är känt sedan länge. Ämnet finns även i saliven, och mängden kan variera mycket från person till person.

– Vi vet att LL-37 dödar bakterier, men vi vet ännu inte om det har en koppling till karies. Studier sedan tidigare visar på en trend där kariesaktiva personer har låga nivåer av LL-37 i saliven. Detta kan alltså vara en faktor som avgör om man får hål i tänderna, även om det förstås finns flera faktorer som kan spela in, förklarar Alexandra Aidoukovitch.

Sambandet mellan LL-37 och munsjukdomar som karies och tandlossning behöver klarläggas mer innan det går att dra några slutsatser och det är detta som Alexandra Aidoukovitchs studie går ut på. Forskningen kommer att bedrivas i Leendecentralens nya moderna biolaboratorium och de som erbjuds att vara med är kunder mellan 18 och 22 år.

– Vi ska börja med att samla in salivprov från cirka 100 personer. Det blir en grupp som är kariesaktiv och en som är kariesfri och deras saliv kommer att jämföras.

Den kliniska forskningen är viktig för Folktandvården Skåne, som finansierar flera forskarutbildningstjänster. Bolagets forsknings- och utvecklingsarbete ska bidra till att kliniknära forskning snabbare kan utveckla tandvården, vilket i sin tur skapar nytta för kunderna.


För mer information, är du välkommen att kontakta

Alexandra Aidoukovitch, allmäntandläkare, på mobil: 0736-97 89 55.

Folktandvården Skåne är ett av Sveriges tio största hälsoföretag med över en miljon besök varje år. Vi är summan av ytterst professionella medarbetare som varje dag – tillsammans – jobbar för att alla skåningar ska vara stolta över sina tänder. Vi erbjuder komplett och modern tandvård, baserad på gedigen erfarenhet, kunskap och forskning.

Källa: Folktandvården Skåne

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev