Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

En litteraturöversikt om zirkoniumdioxid

Forskaren Mina Aker Sagen vid NIOM och ingenjören Freya Sofia Andersen har skrivit en litteraturöversikt om zirkoniumdioxid i den nyligen publicerade 2024-utgåvan av ”Aktuel Nordisk Odontologi”. Om du vill läsa mer om grundläggande egenskaper hos zirkoniumdioxid och dess användning inom tandvården kan du klicka på länken nedan för att hitta hela artikeln.

Dental zirkonia

Keramik har använts inom restaurativ tandvård i årtionden på grund av dess estetik och biokompatibilitet, men egenskaper som sprödhet och låg brottstyrka har begränsat användningen till främre delar av munnen. Med introduktionen av zirkonia som ett indirekt restaurativt material på 1990-talet ökade användningen av keramik inom tandvården avsevärt. Förbättrade mekaniska egenskaper, som brottstyrka och seghet, har varit huvudorsaken till zirkonias popularitet. Med flera förbättringar av translucens sedan 2014 har dess popularitet ökat ännu mer, vilket gör det till ett av de mest använda indirekta restaurativa materialen inom tandvården. Även om zirkonia främst används för tand- och implantatstödda restaureringar finns det även tandimplantat och ortodontiska fästen delvis eller helt tillverkade av zirkonia på marknaden.

Framtida aspekter

Många framsteg har gjorts i utvecklingen av zirkonia som ett protetiskt material, och som nämnts i artikeln pågår fortfarande forskning. Till exempel har det visats att producera zirkonia med nanopartiklar uppnår ännu bättre translucens utan att kompromissa med styrka och brottseghet. Ett sådant material kan adressera utmaningen att optimera både mekaniska och optiska egenskaper. Ändringar görs även i produktionen av restaureringar. Flera tillverkare nämner till exempel en alternativ höghastighetssinterprocess som är snabbare än konventionella sinteringsförfaranden. Detta kan hjälpa till att minska energiförbrukningen förknippad med denna högtemperaturprocess och banar väg för produktion av restaureringar direkt i tandläkarstolen.

Källa: NIOM

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev