Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Klinik & Vetenskap

STUDIE

22 januari 2018

I Sverige framställs merparten av alla broar i CoCr

I en enkätstudie från Odontologiska institutionen i Jönköping och Göteborg undersöktes svenska dentallaboratoriers användning av CoCr vid framställning av fast oral protetik.

Enkäten sändes till 542 registrerade laboratorier i Sverige och den besvarades av 55%. De flesta laboratorierna använder CoCr för fast protetik med fördelningen 74% vid tandburna broar (FDP) och 66% vid implantatbroar (FIP). Ett stort antal legeringar användes, 35 för FDPs och 39 för FIPs.

Produktionstekniken varierade, gjutna skelett var vanligast vid tandburna broar och nyare metoder, fräsning och lasersintring för implantatbroar.

Sett till det stora antalet legeringar påpekar författarna behovet av studier som analyserar mekaniska/fysikaliska faktorer och biologisk respons för dessa.

 

Läs hela texten

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev