Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Käkbensförlust föregår insjuknande i ledgångsreumatism

Käkbensförlust som orsakas av tandlossningssjukdom föregår insjuknande i ledsjukdomen reumatoid artrit. Det visar forskningsresultat från Umeå universitet som presenteras i tidskriften Arthritis & Rheumatology. Forskningen visar också att det finns ett samband mellan käkbensförlust och förhöjda nivåer av den bennedbrytningsdrivande molekylen RANKL i blodet.

Inflammationsdriven benförlust är karakteristiskt för både tandlossningssjukdom och ledgångsreumatism. Trots att det finns olikheter i vad som orsakar inflammationsprocessen vid tandlossningssjukdom respektive ledgångsreumatism är det idag fastställt att det finns ett samband mellan de två sjukdomarna.

– Vi vet till exempel att individer med ledgångsreumatism i större grad uppvisar tandlossningssjukdom än individer med friska leder. Vi vet också att behandling riktad mot tandlossningssjukdom även förbättrar symtom från lederna hos individer med ledgångsreumatism. Däremot är det oklart om det är ett orsakssamband som råder, säger Pernilla Lundberg, som är universitetslektor vid Institutionen för odontologi och en av forskarna bakom studien.

I ett samarbete har Pernilla Lundberg och Solbritt Rantapää-Dahlqvist, som är forskare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, analyserat förekomsten av käkbensförlust i tandröntgenbilder tagna från individer med ledgångsreumatism. Bilderna var tagna innan symtom från lederna utvecklats och jämfördes med tandröntgenbilder från matchade kontroller. Samtliga individer i studien hade vid flera tillfällen donerat blod till den medicinska biobanken Northern Sweden Health and Disease Study. Tandröntgenbilder samlades in från behandlande tandläkare.

Resultaten, som nu presenteras i Arthritis & Rheumatology, visar för första gången att de individer som senare utvecklar ledgångsreumatism uppvisar en högre grad av käkbensförlust. Individer med ledgångsreumatism utvecklar också en högre grad av käkbenförlust över tid. Bland de individer som senare utvecklade ledgångsreumatism upptäcktes den allra högsta graden av benförlust hos de individer som dessutom hade förhöjda nivåer av den bennedbrytningsdrivande molekylen RANKL i blodet.

– Såvitt vi vet har ingen tidigare kunnat visa att individer som senare utvecklar ledgångsreumatism har en högre grad av benförlust innan de får symtom från lederna, säger Solbritt Rantapää Dahlqvist.
– Våra resultat tyder på att det skulle kunna finnas ett orsakssamband mellan tandlossningssjukdom och ledgångsreumatism. Men fler kliniska studier samt studier av basala mekanismer behövs för att vi med större säkerhet kan säga att ett orsakssamband råder.

Läs mer: Artikel i Arthritis & Rheumatology

För mer information, kontakta:
Pernilla Lundberg, Institutionen för odontologi, Umeå universitet
Telefon: 070-549 5356
E-post: Pernilla.lundberg@umu.se

Solbritt Rantapää Dahlqvist, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet
Telefon: 090-785 1729
E-post: Solbritt.rantapaa.dahlqvist@umu.se

Om publiceringen:
Arthritis & Rheumatology
, artikel: Marginal jawbone loss is associated with onset of rheumatoid arthritis and is related to plasma level of receptor activator of nuclear factor kappa-B-ligand (RANKL).Författare: Kindstedt E, Johansson L, Palmqvist P, Koskinen-Holm C, Kokkonen H, Johansson I, Rantapää Dahlqvist S, och Lundberg P. DOI: 10.1002/art.40394.

Umeå universitet
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 32 000 studenter och 4300 anställda. Här finns internationellt väletablerad forskning och en stor mångfald av utbildningar. Vårt campus utgör en inspirerande miljö som inbjuder till gränsöverskridande möten – mellan studenter, forskare, lärare och externa parter. Genom samverkan med andra samhällsaktörer bidrar vi till utveckling och stärker kvaliteten i forskning och utbildning.

 

Källa: Pressmedelande från Umeå Universitet

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev