Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Kan chitosan/kitin från krabbskal motverka orala infektioner?

I en laboratoriestudie har forskare från Nordiska Institutet för Odontologiska Material, NIOM, undersökt den bakeriecida och bakteriestatiska effekten av chitosan. Utgångsmaterialet är kitin, som kan utvinnas ur bl.a. krabbskal.

Resultant visar, att chitosan har mycket god antibakteriell effekt för att förhindra växt och biofilmbildning av Staphylococcus epidermidis, som är en vanligt förekommande bakterie på hud och slemhinnor.
Ett framtida användningsområde skulle kunna vara coating av exempelvis orala implantat för att förhindra periimplantit, eller som beståndsdel i fyllningsmaterial för att förhindra sekundärkaries.

Källa/läs mer: NIOM Research Article Antibacterial and Antibiofilm Effect of Low Viscosity Chitosan against Staphylococcus epidermidis >>

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev