Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Klinik & Vetenskap

Kvalitet

23 augusti 2023

Kvalitet på importerade MK-kronor

Forskare vid NIOM har undersökt kvaliteten på enstaka kronor framställda vid Norska (N), asiatiska (A) och icke namngivna (?) dentallaboratorier.
De funktionella egenskaperna bedömdes som icke acceptabla för 42% (N), 50% (A) och 25% (?) av kronorna sett till ursprung. Den kemiska sammansättningen av legeringen var inte i överensstämmelse med vad laboratoriet uppgett för 17% (N), 13% (A) och 20% (?) av kronorna.

Författarna konkluderar att för både norskproducerade och importerade singelkronor noterades bristande funktionella egenskaper, såväl som felaktigt angiven kemisk sammansättning av den ingående legeringen. Det senare är av speciellt kliniskt stor vikt vid kliniska fall med diagnostiserade avvikande reaktioner, och materialets kemiska sammansättning är felaktigt angiven.

Resultaten kan inte påvisa att norskproducerade metallkeramiska kronor har bättre kvalitativa egenskaper jämfört med importerade.

Läs mer: Funksjonelle og estetiske egenskaper av metallkeramiske kroner

Källa: NIOM

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev