On marginal bone resorption around oral implants
Benförlust runt tandimplantat är ett omdebatterat ämne inom tandvården. Trots omfattande forskning är orsakerna fortfarande inte helt klarlagda. En vanlig uppfattning är att benförlust främst beror på periimplantit – en infektionssjukdom som leder till en gradvis accelererande benförlust.
Samtidigt visar långtidsstudier att bennivåerna kring implantat kan variera över tid, att de flesta implantatförluster sker första åren och att risken minskar med tiden. Detta tyder på att andra faktorer kan spela en betydande roll. För att undersöka alternativa orsaker till benförlust genomfördes fyra studier. Studie I är en systematisk litteraturöversikt av 133 djurstudier om periimplantit. Där framkom att plackansamling runt implantat inte orsakade mätbar benförlust ens efter 1,5 år. Däremot uppstod omfattande benförlust när bomulls- eller silkestrådar (ligaturer) placerades i implantatens motsvarighet till tandköttsfickor – en metod som användes i 89 % av studierna.
Trots att flera forskare kopplade benförlusten till plack snarare än ligaturerna, fann vi inga undersökningar som bekräftade detta. Det gick därför inte att utesluta att ligaturerna i sig triggade benförlust genom en främmandekroppsreaktion. För att testa detta genomfördes två djurstudier (Studie II och III) där sterila ligaturer av bomull och silke applicerades runt implantat i lår och underben på kaniner, utan plackansamling. Efter 8 och 12 veckor observerades både benförlust och inflammatoriska reaktioner, men även viss spontan benåterväxt vid 12 veckor. Resultaten ifrågasätter tillförlitligheten i studier där ligaturer används för att simulera periimplantit.
I Studie IV, en klinisk studie med 24 patienter, jämfördes cementerade och skruvförankrade implantatkronor under ett års tid. Samtliga patienter testade båda krontyperna i slumpmässig ordning. Under perioder med cementerade kronor uppstod benförlust, men vid byte till skruvförankrade kronor observerades istället benåterväxt. När de cementerade kronorna avlägsnades noterades cementrester i 75 % av fallen. Studiens resultat antyder att benförlust kan orsakas av inflammatoriska reaktioner mot cementöverskott i vävnaderna.
Sammantaget visar projektet att benförlust kring implantat kan orsakas av inflammatoriska reaktioner mot olika material, att bennivåerna kan variera över tid och att benet ofta återhämtar sig efter avlägsnande av cementrester.