Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Spikmatta dödar bakterier på implantat

Forskare från Chalmers har nyligen visat, att en spikmatta av grafen på implantat kan avdöda de bakterier som försöker kolonisera på implantatytan.


Spikar av grafen skär sönder bakterier, men lämnar de långt större mänskliga cellerna oskadda, visar studien. Illustration: Yen Strandqvist/Chalmers

Grafen består av kolatomer och ytlagret är bara ett atomlager tjockt. Det innovativa är att grafen i form av flagor placeras vertikalt på ytan och skär sönder bakterierna när de söker fäste.

Förhoppningen är att metoden i framtiden skall kunna tillämpas kliniskt, och därmed uppkomsten av biofilm på implantatytan. En bakteriell komplikation som förhindrar implantatets inläkning.

För mer information

Källa: Chalmers tekniska högskola

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev