Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

18 januari 2013

Åhrens Dental ifrågasätter Läkemedelsverket tolkning av EU:s direktiv om försäljning och användning av tandblekningsprodukter

Från den 31 oktober 2012 gäller nya regler för tandblekningsprodukter till följd av ett nytt EU-direktiv. Enligt EU är tandblekningsprodukter kosmetiska produkter och omfattas av bestämmelserna för kosmetika- och hygienprodukter.

Direktivet gäller för produkter som avger frigjort väteperoxid mellan 0,1 och 6,0%.
Produkter som överstiger dessa koncentrationer anses inte vara säkra och får inte säljas inom EU/EES. Tandblekningsprodukter är inte medicinsktekniska produkter och ska inte CE-märkas som sådana.

 

Åhrens Dental fortsätter att sälja CE-märkta tandblekningsprodukter

Åhrens Dental fortsätter att sälja produkterna Opalescence Boost 40% och Opalescence Endo 35%, vilka de hävdar är godkända medicintekniska produkter som får användas av tandläkare. De baserar sitt agerande på ett utslag i en tysk domstol som slagit fast att produkterna kunde vara Medical Devices och CE-märkta och därför fortfarande är lagliga att användas och säljas i EU.

Ord står mot ord

Enligt svenska Läkemedelsverket är samtliga produkter för tandblekning som är CE-märkta som medicinteknik felaktiga oavsett vilken koncentration blekmedel de innehåller.

Fortsättning lär följa…

Tidigare artikel kring nya direktiv kring blekning av tänder ››

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev