Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Alla scandistanser är inte lika!

Vi söker ständigt bättre, säkrare och effektivare lösningar för våra patienter. Inom implantologin kan en så enkel sak som valet av intraorala scandistanser göra stor skillnad i resultatet av den färdiga produkten. I den här artikeln kommer vi att se över skälen till varför titanscandistanser är överlägsna scandistanser av PEEK eller PEEK med titankoppling.

Först och främst är titankonstruktionen överlägsen vad gäller hållbarhet och stabilitet. Titan är känt för sin styrka och motståndskraft mot slitage vilket gör det till ett bättre alternativ för användning i oral miljö. Om vi tex ser på DESS intraorala scandistanser tillverkas dessa i Titan klass V, och kan återanvändas 100-tals gånger. De nya ljusa varianterna är dessutom belagda med ZrN (Zirconium Nitride på engelska) vilket ökar styrkan och som därmed borde öka livslängden. Enligt DESS reducerar detta även glittereffekt vid scanning.

PEEK scandistanser är däremot tillverkade av en termoplastisk polymer som lätt kan skadas eller skevas med tiden vilket leder till problem med noggrannhet och stabilitet på lång sikt. Oftast rekommenderar man att använda PEEK scandistanser som en engångsartikel för att säkerställa att det inte leder till något fel. Dessutom erbjuder scandistanser i titan större noggrannhet och tillförlitlighet i själva scanningsprocessen.

Titan är mer radiopakt än PEEK vilket möjliggör bättre kontroll via röntgen om distansen sitter korrekt på implantatet. Detta resulterar i en mer exakt och detaljerad scanning vilket är avgörande för att säkerställa korrekt placering och passform av slutkonstruktionen. Med en scandistans helt eller delvis i PEEK, som i stort sett är helt radiolucent, jobbar man lite i blindo och hoppas att den är på plats och dessutom att PEEK-delen inte släppt från kopplingen, vilket vi ofta råkat utför tidigare och fått kronor som inte passar.

En annan fördel med scandistanser i titan är deras kompatibilitet med ett bredare utbud av implantatsystem. DESS-portföljen tex täcker för närvarande 32 olika implantatsystem och med de olika storlekarna finns mer än 100 tillgängliga anslutningar. Detta möjliggör en mängd olika implantatsystem från en enda leverantör. Avsaknaden av skruvhål ökar också precisionen då risken för distortion kring skruvhålet helt elimineras.

Av vår egen erfarenhet har vi även sett allt som kan gå fel när man använder scandistanser i PEEK. Slitna anslutningar gör att kronorna blir lätt roterade eller hamnar helt fel, höjdproblem, lossning mellan ti-gränssnittet och PEEK-kroppen vilket resulterar i kronor som inte går ner, samt många fler problem.

Sammanfattningsvis erbjuder användningen av scandistanser i titan många fördelar jämfört med de tillverkade i PEEK. Dessa fördelar inkluderar större hållbarhet och stabilitet, ökad noggrannhet och tillförlitlighet i scanningsprocessen, kompatibilitet med ett bredare utbud av implantatsystem. Av dessa skäl är scandistanser i titan ett överlägset val för både dentallaboratorier och tandläkare som söker det bästa möjliga resultatet för sina patienter.

Som tekniker finns inget vinstintresse i DESS eller deras återförsäljare, det enda syftet med denna artikeln är att dela med mig av min erfarenhet och underlätta för alla i den digitala världen. Just i detta fallet valde jag att exponera en tillverkare som, precis som jag, tror på hög kvalitet, leveranstillförlitlighet och att bara det bästa är bra nog. Självklart finns det andra tillverkare som tillverkar scandistanser av titan och även dessa är förmodligen långt bättre än PEEK.

Exempel på diverse scandistanser i PEEK och PEEK kombinerat med titan som för eller senare kommer leda till problem.

PEEK scandistans på röntgen – hur vet vi att den är nere och strålar vi patienten i onödan?

Samma patient som senare fick en bro som inte passade pga av PEEK-delen lossnade från titankopplingen och utgjorde en höjdskillnad i konstruktionen.

DESS nya scandistanser som dessutom är belagda med ZrN som enligt DESS reducerar glittereffekt vid scanning och syns tydligt på röntgen.

 

Källa: Text och bild Przemek Seweryniak, CDT
Cosmodent AB
www.cosmodent.se

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev