Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Ledarskap

30 april 2012

Allt är inte logiskt och förutsägbart

Alla är överens om att innovation är nyckeln till att skapa långsiktiga konkurrensfördelar. Här kan du läsa om framgångar såsom Astra’s Losec, Ericssons mobiltelofoni, Google, m.fl..

Dagens ledarskap är utformat för att främja saker som självdisciplin, ekonomi, rationalitet, måttlighet och noggrannhet. Ledorden är ordning och reda.

Problemet är att de kvaliteter som skapar framgång i en ständigt föränderlig värld präglad av hyperkonkurrens kommer att se annorlunda ut. Det är saker som fantasi, kreativitet, innovation, nätverkande, relationer, design, inspiration, känslor och drömmar som kommer att skapa framgång. Och det är saker som dessa som är svårast för ledare att kontrollera.

Icke-rutinmässighet

Ett ledarskap utformat för 1900-talet kommer dock inte att skapa framgång på 2000-talet. Chefer förväntar sig lydnad och att arbetet ska ske i enlighet med uppställda mål, det ska ske punktligt och med minimala avvikelser från planen. Man ska fylla i tidrapporter och delta på måndagsmöten. Kapitalismens ständigt malande kvarnar har medfört att företag har skapat interna rutiner för att effektivisera arbetet.

Att det ser ut så har förstås historiska förklaringar. För inte så länge sen var majoriteten av alla arbeten rutinmässiga. Man skrev på maskin, packade sill i lådor eller sulade skor i en fabrik. Varje dag påminde om den förra och utrymmet för egna initiativ var högst begränsat och sällan önskvärt. På många företag är det fortfarande så.

Saken är den att rutinmässigt arbete inte skapar något nytt. Endast i det icke-rutinmässiga kan nya långsiktiga värden tillföras. Att göra mer av detsamma kommer inte att ge annorlunda resultat. Det innebär att du måste göra något annat, något som din chef inte förväntar sig. Eller efterfrågar. Konsultbolaget McKinsey & Co. uppskattar att endast 30 procent av de nya jobb som skapas kommer att vara rutinarbeten. Skunkjobb kan vara en metod värd att utvärdera för fortsatt framgång

Källa: Läs hela Peter Siljeruds nyhetsbrev ››

PS Peter Siljerud har även skrivet boken: 100 trender – Din guide till framtiden ››

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev